zaterdag 16 december 2023

Omlandia 1 herpakt zich tegen Scheemda

Keeper Devon Harmsma (Omlandia)

Zaterdag 16 december. Om 14.00u (!) staat de wedstrijd Omlandia 1 - Scheemda 1 in Ten Boer op het programma. Het ultieme bewijs, dat iemand mijn blog van vorige week heeft gelezen. Daar doe je het tenslotte voor. Of was het toch toeval? Hoe dan ook, de kans dat de wedstrijd bij daglicht beëindigd zou worden was groot. Hopelijk wordt dit tijdstip in voetballend Noord-Nederland het nieuwe normaal tussen half november en half januari als er geen veldverlichting is.

Scheemda staat samen met De Fivel stevig onderin. Nog geen enkele wedstrijd werd gewonnen. Statistisch gezien lijken ze vooral moeite te hebben met scoren, achterin gaat het wat beter. Beide teams kenden vandaag vele afwezigen en waren op papier zwakker dan anders. Hoe dat vandaag uit zou pakken was dan vooraf ook even de vraag.

Ook nu weer begon de wedstrijd weer eens vijf minuten te laat. 't Wordt tijd voor de UEFA om vanwege reclame-, sponsor-, kijk- en luistergelden eens op te treden. De speaker, Henk Oosterhuis, vroeg het publiek (2 mensen op de tribune) vanwege de drukte even in te schikken. Toen kon het spektakel beginnen.

Moord en brand

De bal had nog maar nauwelijks een volledige rol gemaakt toen hij al achter keeper Devon Harmsma lag. Ik vroeg me af of er al dertig seconden waren gespeeld. Een veel te riskante terugspeelbal werd onderschept en krachtig afgemaakt door een oplettende Scheemda-speler, 0-1. Ik kreeg er een knoop van in mijn maag.

Hoe is het mogelijk, denk je. Na het debakel achterin (drie keer blunders) bij Baflo zou toch eindelijk eens iedereen van het team wat scherper moeten zijn bij aanvang van de wedstrijd. Telkens lijkt de wekker nog gezet te moeten worden bij Omlandia.

Scheemda speelde na dit Kerstcadeautje met ziel en zaligheid verder. Omlandia kwam er niet aan te pas in de beginfase. De mentale dreun was bijna hoorbaar. Scheemda krijgt na een kleine tien minuten nog een kans, maar de bal gaat over. Verder gevaar bleef gelukkig uit.

Na twintig minuten mag Omlandia voorin komen. We zien een ingooi bij de cornervlag van Ruben Meier, de bal komt bij de 11m-stip waar, tot ieders verrassing, niemand van de Scheemders te zien was, maar wel Omlandiaan Stefan Nieboer. Hij kon de hoek in alle rust uitzoeken en de 1-1 inschieten. De Kerstcadeautjes waren nu aan beide kanten ingewisseld en de wedstrijd kon nu echt beginnen.

Even later. Jeremy van Coevorden, vaak een wervelwind en vele klappen en schoppen incasserend, maakte in een duel een overtreding. Deze werd door frustratie vlak er na gevolgd door licht pootje haken van zijn tegenstander. Ik stond er bij en het was absoluut geen schop. Jeremy's voet bewoog nauwelijks. Ook de andere speler had er nauwelijks hinder van.

De Scheemda-trainer schreeuwde een halve minuut lang echter moord en brand. "Dat is toch rood". "Natrappen." En vele andere zaken en opmerkingen. Zoals het 'hoort' voor een trainer, bijna een modeltrainer, maar dan in negatieve zin. De scheidsrechter had het weer eens fout, volgens hem. Die trok immers geen rode kaart voor Jeremy. Desondanks, ook ik aarzelde over de gevolgen.

We gaan de regels daarom weer even checken, een soort VAR. Hoe zit het met het natrappen?

Hier volgt de tekst en uitleg van de KNVB:

"Een zacht tikje uitdelen wordt schijnbaar als "geel" gezien, wanneer is het nu duidelijk rood? In de spelregel staat als de hoeveelheid kracht verwaarloosbaar is, er een gele kaart gegeven dient te worden. Echter blijft de hoeveelheid kracht altijd ter beoordeling van de scheidsrechter. (geactualiseerd in seizoen 2020-2021).

Als de lezer mijn visie gelooft, kunnen we dus oordelen dat de scheidsrechter een correcte beslissing heeft genomen. Jeremy kreeg wel terecht geel. Het gedrag van de trainer was beschamend, ook als hij wel gelijk gehad zou hebben.

Richting rust krijgt Omlandia langzaam maar zeker meer vat op de wedstrijd. Er volgen wat kleine kansjes, maar geen doelpunten meer. Met 1-1 gaan de heren de kleedkamer in.

Na de rust is het over en uit met Scheemda. Omlandia heeft vermoedelijk de toverdrank van Asterix en Obelix gedronken en is onherkenbaar in vergelijking met de eerste helft. Ook nu weer leggen ze een galavoorstelling neer.  De Scheemders staan er bij en kijken er naar. Via middenveld en aanval rijgen de kansen zich aaneen. Het zijn er uiteindelijk een dikke twaalf. Uitblinkers voorin zijn Jeremy, Corné en Remco, maar ook de rest van het team, van voor naar achter, staat opeens gewoon goed te spelen. Slechts één keer kan Scheemda nog de overkant bereiken.

We gaan naar de hoogtepunten, in dit geval de doelpunten. 54': Jeremy dartelt en dolt langs twee verdedigers en scoort de 2-1.  Minuut 61':  Jeremy neemt een corner en middenvelder Corné Dijkstra scoort van dichtbij met een kopbal de 3-1. De knoop in de maag is inmiddels gelukkig weer verdwenen.

(6) Corné Dijkstra

Jeremy schiet tussendoor, vaak na een kleine solo, 3x net naast, en 1x tegen de keeper. Topscorer Remco Bolhuis speelt goed, maar heeft pech. Drie keer is het bijna een doelpunt, maar paal, lat en keeper zitten hem dwars. Dan komen we bij de pas 18-jarige Corné Dijkstra. Een middenvelder met een geweldige techniek, moeilijk van de bal af te krijgen, een ballenafpakker, bewaart het overzicht, ziet zijn medespelers en met rust aan de bal. Hij heeft een goede pass in de benen en aanvallend is hij ook nadrukkelijk aanwezig. Zeker vandaag.

In de 76e minuut, komend van de rechter flank mag hij uithalen met buitenkant rechtervoet van zo'n 20 meter. De bal vliegt met veel effect in het doel, zijn tweede doelpunt. Wonderschoon. 4-1, het wordt ook de eindstand.

Omlandia, kijk naar de ranglijst en de plusscores. Doodzonde al die bokkeschieters, maar vergeet ze. De blik moet toch echt omhoog. Het belangrijkste hiervoor is "geloof in eigen kunnen".