Geen zuivere speeltijd, want te laat begonnen.
Stop deze onzin

Zaterdag 9 december. Vandaag begin ik met een oproep richting KNVB en de algehele voetbalamateurwereld zonder veldverlichting. "Stop met aanvangstijdstip 14.30u vanaf half november als er geen veldverlichting is."

Zoals ik en vele anderen vandaag weer hebben kunnen zien, is dit een riskante flauwekul aanvangstijdstip m.n. in Noord-Nederland waar het bovendien ook nog een kwartier eerder donker is dan in Maastricht in deze periode.

De kans op zon is klein, de kans op wolken, regen, nevel en dus duisternis gaat met factor x omhoog. Een andere reden is dat de wedstrijden nagenoeg altijd nog later beginnen door allerlei formaliteiten en b.v. 'de jeugdspeler van de week'. Daarnaast worden de scheidsrechters er meer dan vroeger op geattendeerd om de zuivere speeltijd te hanteren.

De praktijk zou dan moeten zijn, dat er sowieso al minimaal 5 tot 10 minuten extra speeltijd moet worden ingecalculeerd. We hoeven er daarom eigenlijk ook niet lang over te discussiëren. Het moet in het Noorden zekerheidshalve gewoon 14.00u worden, dat er afgetrapt wordt in de periode 15 november t/m 15 januari. Alleen als er overal veldverlichting zou zijn, is deze wijziging niet noodzakelijk.

De gevolgen van vandaag zagen we in Baflo. Er werd in de slotfase nog net niet op de tast gespeeld, wel was er een soort van 'blindemannetje in Baffelt'. In de eerste helft en tweede helft werd vanwege de aankomende duisternis niet meer dan in totaal circa anderhalve minuut bijgeteld. De reden was ook echt de duisternis, aldus de scheidsrechter na afloop. Daarmee staakte hij, zonder dit kennelijk zelf te beseffen, dus min of meer de wedstrijd.  De op achterstand staande ploeg (Omlandia) is daardoor ernstig benadeeld. Een protest is dus te overwegen.

De toeschouwers zagen nog slechts contouren, de scheidsrechter maakte fouten, de grensrechter zag een bal over de achterlijn, die op zo'n 50m vanuit zijn positie niet zichtbaar (gecheckt) is en ga zo maar verder. Het is eigenlijk voor iedereen frustrerend. Nou vooruit, behalve voor het team wat op voorsprong staat dan.

Kortom, veranderen dit tijdstip! Met directe ingang. Zuid-Nederland kan op 14.15u gezet worden vanwege de ligging.

Rood Zwart Baflo 1 - Omlandia 1

Omlandia zette de goede lijn van vorige week goed door in de eerste helft. Baflo werd eigenlijk compleet overspeeld. Maar ja, natuurlijk hebben ze wel af en toe keeper Devon Harmsma in het vizier gehad. Dat gebeurde voor de eerste keer in de 18e minuut.

Een misverstand bij een terugspeelbal van Omlandia (verkeerd coachen) tussen Omlandia's laatste man en keeper Devon, een snelle Baflo-spits die er supergoed gebruik van maakte, en de 1-0 ligt in het doel via een mooi wippertje over Devon's handen.

Volledig tegen de verhouding in, want Omlandia was heer en meester en had al vijf kansen gehad op een doelpunt. Zelf zou ik als coach overwogen hebben om elke terugspeelbal bij wet te verbieden of er moet een plus-marge zijn van vijf doelpunten. Het veld was namelijk spekglad en dat betekent vroeg of laat fouten als je onder druk wordt gezet.

Niet voor gefloten.

Na de 1-0 blijft Omlandia goed spelen. De grensrechter van Baflo kent echter de buitenspelregel niet. Als ex-aanvaller let ik vaak specifiek op de positie van onze jongens. Wouter Hoek werd tot twee keer toe (op ruim 2 en 4 meter (!) voor zijn verdediger) afgevlagd voor buitenspel op kansrijke momenten. Anderen meldden me nog meer twijfelachtige momenten. Ook scoort Wouter in de achtste minuut als eerste, dus de 0-1.

Voordat of net nadat de bal bij de corner van Ferry en zijn voet heeft verlaten. Deze overtreding is gemaakt voordat de bal over de achterlijn is geweest. Strafschop op zijn plaats.

De goal, voor mij ogenschijnlijk correct en ook dichtbij staand, wordt afgekeurd. De voorzet, een corner van Ferry, zou met een boog over de achterlijn (dus achter) zijn voorgezet. Niemand begreep eerst waarom de goal werd afgekeurd, Ferry protesteerde ook niet. "Het zal wel", was de gedachte.

Omlandia gaat onverdroten door. Op spits Remco Bolhuis had de verdediging totaal geen grip. In de 39e minuut volgt een vrije trap voor Omlandia. Jeremy van Coevorden scoort met een fraaie bal links in het doel, 1-1. Absoluut verdiend, een voorsprong zou ook verdiend zijn voor Omlandia.

Rust

De regen begint weer gestaag te vallen, de lucht wordt grijzer en grijzer, idem de duisternis. Direct na rust krijgt Stefan Nieboer de kans om Omlandia op voorsprong te zetten. Een voorzet van Remco kopt hij echter hoog over. Ruim tien minuten later legt hij wel de basis voor de 1-2 voorsprong. Een bal dreigt de achterlijn over te gaan, maar wordt nog net onderschept door Stefan. Zijn voorzet wordt ingetikt door Remco.

Remco Bolhuis, later hoog in de lucht

De wedstrijd lijkt onder controle van de Ten Boersters. Het zicht wordt minder, de wind doet er een schepje bovenop, de paraplu klapt achterover en die laatste kon dus de container in. Geweldig om deel uit te maken van de Noordelijke natuur.

Baflo kan geen vuist maken. Tenminste, zo lijkt het. We komen in de 72e minuut. Opeens is er toch een mogelijkheid voor Baflo, eerst nog redelijk ver van het doel. Er wordt echter wat uitgegleden en het gaat mis. Opeens staat het weer gelijk. 2-2, de frustraties in het veld nemen toe, mede door het soms raadselachtige vlaggen bij de tegenpartij. Zelfs bij mij nemen de frustraties toe, moet ik toegeven.

De weersomstandigheden laten ook geen notities meer toe. Omlandia wil weer op jacht naar een doelpunt, maar krijgt het deksel op de neus. In de 81e minuut ligt het grasveld weer aan de basis van een doelpunt, en weer voor Baflo.

Ook nu gaat er door een misverstand iets fout in de achterhoede. Ik zie Devon uitglijden en vervolgens kan een Baflo-spits de bal wandelend in het doel lopen. 3-2, wat een ongelooflijke domper voor de Ten Boersters, en wat een feestvreugde in Baflo.

Al keuvelend langs de lijn voorspelde ik al een snelle stop na de 90e minuut. Onze groene, vooral wandelende, leidsman straalde dat al uit. En inderdaad, na een minuutje, wat minimaal zo'n vijf minuten had moeten zijn (wissels, blessure, langdurige vrije trappen etc.), werd er afgefloten.  Geen zuivere speeltijd en geen zuivere beslissing.

Gelukkig doen onze mede-concurrenten er alles aan om Omlandia toch nog hoop te geven voor de nabije toekomst. Ze, NEC en koploper DVC, verloren. Superaardig, en bedankt . Ik blijf geloven in een periodetitel of meer.