zaterdag 3 oktober 2020

Omlandia 1 kan geen vuist maken tegen winnend Groen Geel

Veelvuldig in actie: de Omlandia-verdediging

Zaterdag 3 oktober. Groen Geel 1 uit Groningen, koploper met een doelsaldo van 23-1, de tegenstander van het uitspelend Omlandia 1.

Het is ook de eerste zaterdag van de voetbal-lockdown. Tijdelijk voor drie weken op papier en laten we maar hopen, dat het hierbij blijft. Het sportterrein biedt bij de meeste clubs vermoedelijk een desolate aanblik.

Willekeurig worden soms complexen gesloten, zijn er geen kleedkamers beschikbaar, kan er niet gedoucht worden, is er soms wel ranja / thee in de rust en soms niet. Nergens is er eenheid in de regels en elke vereniging doet het dus weer anders. Niemand in de voetbalwereld weet goed waar ie aan toe is.

Bij Groen Geel van hetzelfde laken een pak. Geen toegang tot kleedkamer, douche en vocht, dus voor de voetballers is het zorgen voor een goede voorbereiding.

Uw blogger mocht er op basis van bestuursfunctie bij zijn. Via houtje-touwtjes, diverse geplaatste extra hekwerkobstakels en worstelend door struikgewas met scherpe doornen werd het sportpark bereikt. Zekerheidshalve 'gecamoufleerd' in mijn eerste speciale Omlandia-outfit.

Een grijze zaterdag en dreigende regenlucht maakte het geheel niet fraaier. Om 15.17u werd er gefloten voor de aftrap.

Lockdown-effect (geen kleedkamer-douche)

Op basis van het doelsaldo verwachtte ik een geoliede aanvalsmachine bij Groen Geel. Wervelende aanvallen en een team, dat de tegenstander compleet wegtikt oftewel zoek speelt.

Daar was echter geen sprake van, zelfs totaal geen sprake van. Omlandia stond namelijk gewoon goed te voetballen, en dat nagenoeg gedurende de hele wedstrijd. Verdedigend zit het wel snor. Het grote probleem is echter hoe de bal voorin te krijgen en daar deze vervolgens te houden en er iets moois mee doen. Scoren zou zijn meegenomen.

In de wedstrijd was Groen Geel het meest aan de bal. Na een minuut was er al een vrije trap die gevaarlijk had kunnen zijn. Het leverde hun slechts een corner op. Omlandia verdedigde soepeltjes in het eerste kwartier en kende tot mijn verbazing totaal geen problemen.

Hierna werd door Groen Geel de druk echter wel opgevoerd. Keeper Luc Bergman behoedde zijn team na een dik kwartier voor een achterstand. Met een knappe snoekduik in de rechterhoek op een hard schot tikte hij de bal tot corner.

Bijzonder moment 1e helft. Omlandia in de aanval.
Een tweede corner wordt even later ogenschijnlijk ongevaarlijk voorgezet. De bal wordt vrijwel staand door een Groen Geel-speler simpel ingekopt, 1-0. Omdat het zo gemakkelijk leek, had je het gevoel dat het te voorkomen was geweest. Frustrerend voor alle Omlandianen.

In de eerste helft blijft het Omlandia-team verder gewoon goed voetballen. Groen Geel wordt ver van het doel gehouden en op één schot na was het een 'makkie'.

Na de 'thee'

1e poging van Jeremy van Coevorden

Terug uit de 'dug-out' en geen thee kreeg Omlandia eindelijk wat meer greep op het spel. Jeremy van Coevorden maf zelfs zo'n 18 meter van het doel aanleggen voor een schot. Het is veel te zacht.  Een vrije trap van Groen Geel gaat ver over.

Dan mag Omlandia het weer proberen. No over rechts via Ruben Meijer. Een schot volgt, maar is echter weer voor de keeper. In de 60e minuut is Jeremy vlak bij een onderschepping in het doelgebied, maar wel te laat.

Groen Geel neemt vervolgens het heft weer in handen. Schoten van ver het voornaamste resultaat. Soms zien we een mooie aanval, maar het vizier staat niet echt scherp afgesteld vandaag bij de tegenstander.

Omlandia schiet via een rug nog eens over. Dan krijgt Groen Geel in de 75e minuut twee superkansen uit één aanval. Weer redt Luc op een geweldige manier en de tweede wordt goed geblokt door de verdediging. Het blijft 1-0.

Dan belandden we in de 80e minuut. Weer wordt een Groen Geel-aanvaller van het doel wegggedreven, het gevaar lijkt gekeerd. Toch lukt het hem om vanaf de rechterhoek de bal op het doel van Luc te schieten. De schuiver komt tegen de linkerpaal en verdwijnt in het doel.

Het staat 2-0. Met de weinige kansen van Omlandia tot dat moment lijkt een wonder niet meer mogelijk. Het klopte. Alleen een schot op de vuisten van de keeper zagen we nog. Toch een terechte overwinning voor Groen Geel gezien het geheel.

Positief voor Omlandia was het gedisciplineerde spel, de verdediging en het betere spel in de tweede helft. Nu nog wat meer vloeiende aanvallen en wat doelpuntjes en we kunnen goed mee in de competitie.