zondag 11 oktober 2020

Omlandia 1 boekt eerste competitiewinst tegen HFC '15

Jeremy van Coevorden in de slotfase

Zaterdag 10 oktober. Volop herfst, kil en 's ochtends nog de ene bui na de andere. Toch hebben de voetballers geluk, want in de middag blijft het droog en is een schrale zon één van de weinige toeschouwers op sportcomplex 'De Treffer' van Omlandia.

Vorige week was koploper Groen Geel de tegenstander, nu het op de onderste plek vertoevende HFC '15. De laatste lijkt evenals het vorige seizoen in de hoek te zitten waar de klappen gaan vallen. Scorend vermogen lijkt op een te laag pitje te staan, en de verdediging heeft al menig tegendoelpunt geïncasseerd. Met verjonging van het team proberen de Hoogkerkers het tij te keren, aldus de krant.

Bij Omlandia gaat het scoren op dit moment ook te moeizaam, maar verdedigend lijkt het wel redelijk snor te zitten. Met Dennis Loer weer in de gelederen is de personele bezetting ook weer wat sterker geworden. Dit zal perspectief voor de komende weken moeten bieden. Ik ben een optimist wat de toekomst betreft. Corona of geen corona.

Exact om 14.30u wordt onder leiding van scheidsrechter Wieringa afgetrapt.

'Verwachtingen'

Omlandia start de wedstrijd goed. Wouter Hoek krijgt al na twee minuten een kans om de rebound na een goed genomen vrije trap in te schieten. De bal verdwijnt echter naast het doel.  Ook HFC krijgt een kans om de score te openen. Een kopbal gaat rakelings over.

Omlandia is in de beginfase toch wel duidelijk ietsje sterker. Jeremy van Coevorden opent zelfs de score met een schitterend schot, dat net over de keeper heen gaat en vlak onder de lat in het doel verdwijnt. 1-0 in de 12e minuut.

'Zou het een grote uitslag kunnen worden', is vervolgens de vraag. HFC had immers al een 1-12 aan zijn broek en de goede lezer weet, dat ik een liefhebber ben van dubbele cijfers. Vol verwachting over wat er komen ging, klopte mijn hart.

Weer volgen kansen. Opnieuw is het Wouter Hoek, die na een kwartier spelen alleen op de keeper mag afgaan. Oog in oog, ruimte en tijd genoeg, maar hij schiet recht op de HFC-keeper af.

Hierna is er lange tijd van Omlandia's kant geen gevaar meer. Het is zelfs HFC, die in de 26e minuut een superkans krijgt na een aanval over de rechterflank. Onze jonge keeper, Luc Bergman, voorkomt al voor de zoveelste keer dit seizoen met een schitterende redding een bijna zeker lijkend doelpunt van de tegenstander.

Even later is het weer alle hens aan dek bij Omlandia. Een goed genomen vrije trap wordt pas op het allerlaatste moment moeizaam weggewerkt door de verdediging.

Bodhi Prenger - bijna neergelegd in strafschopgebied (1e helft)

Pas in de slotminuten van de eerste helft komt Omlandia weer tot leven. Zowel Jan Oosterbeek als Jeroen Dijkhuizen krijgen superkansen. Jan schiet vrij en van dichtbij ver over. Jeroen ziet zijn nagenoeg perfect schot vanaf rechterzijde strafschopgebied tegen de linkerpaal komen, waarna de bal voorlangs het hele doel weer uit beeld verdwijnt.

Met een toch wel verdiende 1-0 voorsprong gaat Omlandia de rust in.

Jeroen Dijkhuizen - net te laat

'60 minuten'

In de 2e helft krijgt Omlandia direct weer twee mogelijkheden, maar zonder resultaat. Gevaarlijker is een achterwaartse eigen kopbal op het Omlandia-doel. Ook nu is Luc er nog net op tijd bij.

In de 51e minuut weer een goede Omlandia-aanval. De bal wordt in eerste instantie door de Hoogkerkers gepareerd, maar rolt als een dood vogeltje langzaam uit het 16-m-gebied. Bodhi Prenger is er als de kippen bij om dit hapje te versmaden. Met een loeihard schot poeiert hij de bal onhoudbaar in het HFC-doel. 2-0.

Net als in de eerste helft pakt Omlandia nu niet goed door. Nog erger, HFC neemt de hele resterende helft het heft in handen. Omlandia komt bijna 40 minuten (!) er niet meer aan te pas en komt maar nauwelijks meer op de helft van HFC.

Het levert HFC het volgende op:

60' - een schot vanaf de 16-m-lijn op doel, maar Luc redt, 62' - een kopbal gaat even later net naast, 77'- een aanval over rechts wordt afgemaakt met een schot over het Omlandia-doel, 82' - vrije trap vanaf zo'n 20 meter, weer redt Luc, 88' - schot voor langs.

Dan, als de 90e minuut al is gepasseerd, komt Omlandia opeens weer aan de overkant. Plotseling zien we zelfs aanval na aanval. René Hovenkamp stoomt mooi op naar de achterlijn, maar de voorzet is te onnauwkeurig.

Een ogenschijnlijk correct doelpunt van Brian Drevel wordt afgekeurd wegens buitenspel, en er volgt nog een laatste schot op doel. Ook HFC doet nog een laatste poging om een doelpunt te maken ergens in de 95e minuut. Luc is echter een hinderlijke laatste sta-in-de-weg en mag opnieuw terugkijken op een goede wedstrijd.

Luc Bergman, keeper, in actie

Ondertussen hebben we doelpuntmaker Jeremy van Coevorden meestal ergens lopen op het middenterrein. Menig tegenstander noemt zijn naam na afloop in positieve zin. Op deze plek moet hij met zijn uitstekende techniek, snelheid, lenigheid en behendigheid eerst twee tot drie tackels ontwijken voordat hij tot echt voetballen toekomt. Als coach van de tegenstander zou ik blij zijn met zijn positie daar.

Allemaal ook nog eens te ver van het doel van de tegenstander en meestal wordt hij dus ook nog eens neergelegd in de buurt van de middencirkel. De potentiële Omlandia-aanval bloedt dood en de tegenstander kan zich hergroeperen. Het doet me elke keer zeer aan de ogen. Wat heb je aan mooi voetbal op deze plek. Helemaal niets, doelpunten moeten er komen.

Rendement Jeremy: Allereerst is er een grotere kans op blessure vroeg of laat door al die schoppartijen. En verder op deze positie, gezien zijn capaciteiten te laag, veel te laag vermoed ik zelfs.

Misschien is het ook de oorzaak dat de onderaan (!) staande tegenstander het heft veel te lang in handen kan nemen. Dichterbij het doel van de tegenstander moet de verdediger goed bedenken wat hij doet met een tackel, en doet hij het toch dan is de vrije trap c.q. strafschop een stuk gevaarlijker. Plus meer kans op 'rood' vanwege de overtreding dicht bij doel.

In deze wedstrijd had HFC bijna 60 minuten (!) overwegend spel. Met meer druk voorin ontlast je de druk achterin. De tegenstanders krijgen teveel mogelijkheden op dit moment, kunnen in alle rust opbouwen en vroeg of laat krijg je het deksel op de neus. Maar, .... ik kan er helemaal naast zitten vanzelfsprekend. Willem Alexander zei het al: 't Is maar een mening.

Natuurlijk, het is een kwestie van smaak, strategie, tactiek en kwaliteit van het team, maar 60 minuten de wedstrijd in handen van de tegenstander geven, is gewoon te lang. 'Dat kin gewoon nait.'

Ook in de laatste wedstrijd tegen HFC vorig seizoen was er trouwens sprake van hetzelfde type wedstrijd, meen ik me te herinneren.

Na ruim 95 minuten besluit de goed leidende scheidsrechter Wierenga eindelijk af te fluiten. De eerste 3-punter is binnen.