Vele luchtaanvallen van Helpman

Zaterdag 26 september 2020. We leven nog. Mogelijk hebben alle fans en andere lezers zich dit mogelijk afgevraagd de laatste tijd. Tsja, ik zat even in een corona-writers-block. Totaal geen puf meer om iets van me af te schrijven.

Zes maand na mijn laatste blog daarom maar weer eens de 'pen' ter hand genomen, beter gezegd het toetsenbord.

Over de afgelopen tijd zullen we het maar niet hebben, maar dat deze enige impact heeft op de samenleving is nu wel zeker. We zijn met zijn allen bezig wereldgeschiedenis te schrijven. En over de slotapotheose is nog helemaal niets te vertellen en te voorspellen. De toekomst is op zijn kop gezet, lijkt het.

Het voetbal probeert sinds vorige week weer enigszins de draad op te pakken, zo ook Omlandia. Wanneer dan een scheidsrechter plotseling niet komt opdagen dan houdt het eerst weer even op. Be Quick (uit) houden we dus nog even tegoed. Zo niet Helpman 1, toevallig dezelfde tegenstander als vorig jaar in de eerste wedstrijd.

Na afloop kunnen we ook zeggen, dat er een aantal overeenkomsten waren.

9 Wouter Hoek - (te) vaak eenzame spits

Blessureleed

Even na half drie wordt er afgetrapt. Perfect weer, nagenoeg windstil en zo'n 14º. Omlandia wordt nu al geteisterd door blessureleed en dus is het weer afwachten wat het wordt in de competitie. Het heeft een duidelijk effect op de prestaties van Omlandia 1 en 2, en pech voor de beide nieuwe trainers die natuurlijk graag een goede seizoenstart hadden gemaakt. 'Nog even geduld a.u.b.', lijkt het motto te worden.

Beide ploegen begonnen voorzichtig. Een corner over en weer als enig vermeldenswaardig feit en dan komen we in de negende minuut. Wouter Hoek wordt goed aangespeeld en geeft een perfecte voorzet vanaf links op Dennis van Dijk. Die neemt keurig aan en ramt de bal in het doel. Het doelpunt wordt afgekeurd wegens buitenspel.

Op basis van moment van aanname misschien juist, maar op moment van de pass was er vanuit mijn positie toch wel enige twijfel. En bij twijfel is het FIFA-advies aan de grensrechter om niet te vlaggen. De grensrechter twijfelde echter niet.

Omlandia speelde gewoon goed in de eerste helft. De achterhoede stond als een huis en de aanvallers van Helpman kwamen er niet echt aan te pas. Toch kwam in de 16e minuut ook voor hun het eerste wapenfeit op papier. Een schuiver van zo'n 17 meter ver gaat een meter naast het doel van Luc Bergman.

Omlandia krijgt in de 17e minuut een exact zelfde situatie als bij de eerste kans en mag dus op herhaling. Dennis schiet echter recht op de Helpman-keeper af. Een 'eitje' vanzelfsprekend voor de laatste.

Lars Renkema krijgt een droomkans in de 24e minuut. Schitterende pass, idem aanname, schitterende bedoeling, t.w. een lobje vanaf de rand van de 16-meter-lijn over de keeper, maar de bal gaat net naast. Een 1-0 voorsprong was verdiend geweest.

Een vrije trap van Helpman gaat vervolgens naast en dan gaan we naar de 33e minuut. Opeens is er toch een fout in de verdediging van Omlandia op rechts, een Helpman-speler draait met een zee aan ruimte het gat in van de 16-meter en met een strak schot links in de hoek laat hij Luc kansloos, 0-1.

Een zure tegenvaller, maar Omlandia gaat met goed voetbal verder. Weer mag Dennis in de 40e minuut aanleggen, maar weer is de bal een prooi voor de keeper. In de slotfase van de eerste helft komt dan toch eindelijk de beloning van het goede spel. Na een goede Omlandia-aanval komt de bal vanaf links via Bodhi Prenger op de 11m-stip, en daarna iets rechts daarvan bij Brian Drevel. Nu is het wel raal. Hij schuift de bal direct links langs de keeper in het doel.

Het is 1-1 en dat is ook de ruststand.

Onherkenbaar

In de tweede helft zien we een onherkenbaar Omlandia. Dezelfde opstelling, maar opeens zagen we een team dat niets meer in de melk te brokkelen had. Helpman heerste 45 minuten lang non-stop.

Het enige wat hun niet supergoed afging, en dat is wel een klein plusje voor Omlandia, dat ze dichtbij het doel kwamen.

De kansen van Helpman op een rij: (de vele verdedigende foto's zeggen boekdelen)

55': Een kopbal gaat net naast. 62': Een schot van ver gaat rakelings over. 65': Exacte kopie van minuut 62.

71': Een mooie aanval over links komt dan eindelijk eens in het Omlandia-verdedigingscentrum terecht. De heren blokken het schot goed en werken de bal ver weg. 75': Nu een aanval over rechts en resulterend in weer een afstandsschot. De bal gaat net over.

Omlandia 2e helft. Zeldzame aanvalspoging voorin.

78': Nu is Luc weer op zijn post bij een hard schot van ver. Het is inmiddels o corner na corner. In de 85e minuut werkt René Hovenkamp de bal weer net weg.

We komen in de slotminuten. De scheidsrechter telt zes minuten bij. Helpman blijft onverdroten doorgaan in haar jacht op de winst. In de 88e minuut is Luc met een snoekduik weer spelbreker en ver na de 90e minuut volgt een laatste grote kans voor Helpman. Ook nu gaat de bal weer over het Omlandia-doel.Eidelijk fluit de scheidsrechter af. Een opluchting voor de Ten Boersters, een zwaarbevochten punt is binnen. Helpman laat net als vorig jaar twee punten liggen.