Omlandia steelt de overwinning terug van HFC'15

Dit zou toch een strafschop moeten zijn.
Periodekampioen?

Zaterdag 8 februari. De dag voor Ciara, een storm die met indrukwekkende snelheid en mogelijk met veel (schade-)kracht op ons afkomt. Ik verwacht een record op weerstation Ten Boer (nu: 89 km p/u) sinds de aanschaf.

Ook met veel wind en bijna stormachtig verliep het op 27 oktober 2018. HFC'15 zet in één helft met vier verre vrije trappen en afstandsschoten Omlandia op een nagenoeg onoverbrugbare achterstand van 0-4 bij de rust. De wedstrijd ging met 2-4 verloren. Ik telde die dag slechts twee gewone aanvalskansen voor de HFC'ers.

Beide ploegen hebben inmiddels kennisgemaakt met de laatste positie. Omlandia krabbelt zich langzaam naar de middenmoot. HFC'15 kan alleen met winst het zich enigszins gemakkelijker maken en Omlandia dan met een punt verschil in zicht krijgen. Gelukkig is de wind vandaag in elk geval niet de spelbreker.

De start van Omlandia leek op die van vorige week. Gedurende het eerste half uur kwam HFC er speltechnisch niet aan te pas. Beide ploegen creëerden zich wel een goede kans (Omlandia via Wouter Hoek), maar het leverde geen doelpunten op.

In de 30e minuut moest er gewisseld worden bij Omlandia. Cees van der Wolde moest het veld met een blessure verlaten. Of het door de wissel kwam, ik weet het niet, maar de wedstrijd werd van het ene op het andere moment door onze Omlandianen volledig uit handen gegeven.

In de 36e minuut leverde het een droomkans voor HFC op. Gelukkig kan Kevin Potgieter de club nog voor een achterstand behoeden. Even later schieten ze rakelings naast de linkerpaal. De Omlandia-verdediging glijdt uit (40'), weer volgt een levensgrote kans voor HFC, weer missen ze.
Vlak voor rust een niet al te beste uittrap, HFC profiteert, maar keeper Jasper Kromdijk redt de zaak toch nog weer en maakt zijn schoonheidsfoutje goed. Ook vandaag kan hij weer terug kijken op een geweldige wedstrijd wat het keeperswerk betreft.

Met enig geluk haalt Omlandia dus de rust met de bekende brilstand.

"Verdiende voorsprong"

Na de rust gaat het slechts even beter met Omlandia. Met name op het middenveld gaat het qua communicatie, balvastheid en een goede pass naar de voorhoede veel mis. HFC krijgt twintig minuten vrij baan richting strafschopgebied.

56': schot op doel, Jasper redt.
61': hetzelfde scenario.
64': droomkans HFC, schot gaat hoog over.
68': schot HFC, dit keer naast via Jasper op het laatste moment.

Het grote manco van HFC is dan ook het missen van een daadkrachtige spits. Zoveel kansen, zoveel missers, tsja, dan wordt het moeilijk richting competitie-einde. Qua efficiency zit het bij Omlandia wel goed, dat ligt cumulatief op 27,5% nu, goed tot heel goed volgens mijn persoonlijke criteria.
Het manco bij Omlandia is het aantal kansen per wedstrijd, dat ligt op een veel te laag niveau.

Pas in de 76e minuut krijgt ook Omlandia met een vrije trap van Jan Oosterbeek weer eens het doel in zicht, maar een doelpunt blijft uit. Even later legt hij de basis aan de eerste goede aanval. Zijn schot op goal wordt nog gepareerd, maar Wouter Hoek is er als de kippen bij om de 0-1 in te schieten. "Een verdiende voorsprong", kan in dit geval dus ook alleen maar cynisch bedoeld zijn.

Onze reddende engelen achterin stonden weer hun mannetje.
Nog geeft HFC het niet op. In de inmiddels gestage motregen is het lastig noteren, maar ik telde toch al gauw nog zo'n drie tot misschien wel vijf kansrijke situaties waar het mis had kunnen gaan. Maar goed, met de vechtmentaliteit van onze jongens gaat het de laatste wedstrijden een stuk beter nu de successen zich aaneen rijgen.

Met een dikke vijf minuten extra speeltijd sleept Omlandia zich met veel geluk en kunst- en vliegwerk naar de winst. Volledig verdiend was het misschien niet (helemaal niet mag ook), maar dat was destijds de 2-4 ook niet.

Zo zie je ook maar weer, dat geluk en pech zich in een reguliere competitie zich uiteindelijk redelijk in evenwicht houden. Nergens voor nodig, al dat geprotesteer tegen de scheidsrechter.

En .... waar werkelijk niemand, maar dan ook geen enkele Ten Boerster (op één na dan), laat staan een Omlandiaan, in geloofde, lonkt nu aan de horizon. Met een bepaald scenario, en gezien het programma helemaal geen irreëel scenario, kan volgende week tegen Stadspark een periodetitel in de wacht worden gesleept!! Komt dat zien, komt dat zien.

De basis van winnen en kampioenschappen: "Geloof in het ongelooflijke". Heb ik dit misschien al eens eerder gezegd? So what.