zondag 2 februari 2020

Omlandia 1 op herhaling tegen Helpman 1

Helpman 1 - Omlandia 1 (zwart); vrije trap Omlandia
1 februari 2020. De tweede helft van de competitie gaat van start. Het is eerder herfst- dan winterweer. Een dikke 10º en er staat een krachtige Zuidwester wind waardoor het toch koud is voor vooral de toeschouwers. Gelukkig is het droog.

Opnieuw is Helpman 1 de eerste tegenstander en voor aanvang van de wedstrijd 2e op de ranglijst (Omlandia 9e). In september werd het 2-2. Helpman keek toen nog tegen Omlandia op als ex-2e resp. 1e klasse club. Het laatste bleek niet nodig, maar toch werd een 0-2 voorsprong door de gastheer van vandaag destijds onnodig weggegeven.

Deze zaterdag staat er inmiddels een iets ander team bij Omlandia op het veld. Zowel voorin als achterin staat er nu meer 'power' op het veld. Belangrijker is misschien nog, dat het team weer in zichzelf lijkt te gaan geloven. Mocht dit zo kunnen blijven dan verwacht ik een heel andere en veel betere tweede seizoenshelft. Maar dat kan al gauw natuurlijk als je laatste hebt gestaan.

Een rare start werd het ook. 15.11u werd er pas gefloten voor de aftrap, omdat de netten nog gerepareerd moesten worden. De rust werd opgerekt tot bijna 25 minuten, omdat de thee ontbrak voor de scheidsrechter. "Schoonheidsfoutjes", zullen we maar zeggen. Er zouden er nog meer volgen.

Beste eerste helft

Omlandia ging uitstekend van start deze middag. Vermoedelijk hebben ze de beste eerste helft van de competitie gespeeld ware het niet dat er een schoonheidsfoutje inzat met belangrijke gevolgen.

Eigenlijk kwam Helpman er totaal niet aan te pas in de eerste helft. In alle linies werd uitstekend gespeeld en achterin was er helemaal geen doorkomen aan voor Helpman. Het vertaalde zich echter niet in een zee aan kansen voorin voor Omlandia.
En ook belangrijk, niet voor niets staat Helpman natuurlijk tweede. Het beschikt zelfs over de beste voorhoede afgaande op de 49 doelpunten vooraf en dus is daarmee het wedstrijdbeeld van de eerste helft helemaal bijzonder goed te noemen ten gunste van Omlandia.

Omlandia krijgt al na zeven minuten een droomkans. Dennis Loer steekt weer eens het hele veld op pure snelheid over, Een nagenoeg perfecte voorzet gaat richting Kees van der Wolde, maar de bijna niet te missen intikker gaat net naast. Eigenlijk had het 0-1 moeten staan.

Wouter Hoek kopt over
Omlandia gaat verder met het goede spel. Een kopbal gaat over, een schot is even later een prooi voor de Helpman-keeper, en dan komen we in de 25e minuut. Wouter Hoek komt flitsend over links het strafschopgebied in en geeft ook een perfecte voorzet op Remco Bolhuis. Nu is het wel raak en staat het team verdiend op een 0-1 voorsprong.

Dan een onbegrijpelijk incident in de 33e minuut. Miscommunicatie links achterin bij Omlandia bij een ingooi. Het is het al genoemde schoonheidsfoutje. De bal wordt namelijk onderschept door een Helpman-aanvaller, die tot mijn verbazing 20-25 meter vrij baan heeft richting doelgebied. Hij straft het foutje keihard af met een schuiver in het doel, 1-1.

Hierna kan Helpman langzaam aan wat meer uit zijn schulp komen en lukt het wat meer aanvallend spel op de mat te leggen.

Rust.

Natuurlijk speelde de harde wind ook een rol vandaag. In de eerste helft had Omlandia voordeel ervan en in de tweede helft was dat ook duidelijk voor Helpman zo. Toch begon Omlandia ook na de rust goed.

Het betekende een vrije trap bij de zijlijn in de 53e minuut voor Kees van der Wolde. De bal komt voor het Helpman-doel en via-via voor de voeten van Remco. Weer scoort hij met een simpel intikkertje, 1-2.

Vrije trap Omlandia. De bal onderweg naar Remco Bolhuis en de 1-2
'De dood of de gladiolen' zou nu weer het Omlandia-motto moeten zijn. Hoewel nog een dik half uur te spelen, maar dit geven we niet meer weg. Dat werd het niet.
Al twee minuten later scoorde Helpman 2-2. Het was een bijzonder fraaie aanval over links. Misschien werd er door Omlandia even te laks gereageerd achterin, maar de voorzet werd wel schitterend door een Helpman-aanvaller in het kleine gaatje bij de linkerpaal naast keeper Jasper Kromdijk in het doel getikt.

Hierna was Helpman aan het roer in de wedstrijd. Omlandia kwam er met name aanvallend niet meer aan te pas. Toch wist de verdediging de meeste aanvallen ver van het doel te stoppen. Bij de beste aanval van Helpman stond er gelukkig niemand van hun voor het doel om het af te maken. Een kopbal ging hoog over en Jasper stond gelukkig telkens op de goede plek als er toch eens een schot op zijn doel kon worden gelost.

Ver na vijven kwam dan voor Omlandia het toch wel verlossende eindsignaal en werd een toch wel verdiende 2-2 opnieuw binnengesleept.
Jammer, dat het gat met nummer 8 op de ranglijst nog zes punten is. Zoals u ziet, ik kijk al lang niet meer naar beneden. Sommige spelers weten al waar ze nu hun vuurpijlen (wettelijk toegestane vanzelfsprekend) op moeten gaan richten. "Geloof in het ongelooflijke", de basis van winnen.

Het gemiddeld aantal kansrijke aanvallen ligt momenteel op ruim 6. Om met regelmaat een wedstrijd te winnen zou dit verbeterd moeten worden naar 8-10 (goede verdediging tegenstander) en 10-15 (teams met veel tegendoelpunten). Scoringspercentage 25% als doelstelling en dan komt alles goed.