zaterdag 12 mei 2018

Omlandia 2 wint nipt van Groningen 2

Bijschrift toevoegen
Lente in optima forma. Het is zaterdag 12 mei, een aangename 20-21 graden, zon, wolken en wat wind. Je kon het slechter treffen.

Groningen 2 komt op bezoek in Ten Boer voor de return tegen Omlandia 2. Een ploeg met een aantal bijzonder technische spelers. De fysieke conditie van deze heren is echter niet om over naar huis te schrijven gezien de vraag na tien minuten "of het al bijna rust" is.

Groningen 2 bivakkeert in de middenmoot, maar was in de eerste wedstrijd op 11 november vorig jaar een bedrieglijke ploeg. Ogenschijnlijk weggespeeld door Omlandia kwamen ze destijds verrassend terug van 0-2 achterstand naar 2-2 om in de slotfase toch nog ten onder te gaan met 2-3.

Het bijna 'tropische' weer betekende voor hun dat voor aanvang van de wedstrijd al een verzoek bij scheidsrechter Merijn Slagter werd ingediend om een drinkpauze in te lassen. Ze zouden deze dag anders niet overleven.
Dotten van kansen
Allemaal deweg kwijt, lijkt het wel
Zoals het lome weer, zo begon de wedstrijd. In een gezapig tempo werden de eerste tien minuten volgemaakt. Geen kansen voor beiden. De eerste kwam ook nog eens uit het niets. Een door de achterhoede van Groningen verkeerd beoordeelde voorzet kwam plotsklaps voor de voeten van Kevin Potgieter. Niet te missen haast, maar toch werd de bal van de doellijn gehaald.

Even later krijgt Ivar Nijboer een mogelijkheid. Een boogballetje wordt overgetikt. Even daarna laat ook Groningen zien, dat ze niet te onderschatten zijn. Ook hier wordt een dot van een kans te zacht ingeschoten.

In de 19e minuut een fraaie aanval van Omlandia, buitenspel volgens de grensrechter, maar er wordt doorgespeeld. Een mooie voorzet wordt keurig door Ivar Nijboer opgepikt en in het doel geschoten.

Dat doet Ivar twee minuten later nogmaals. Naar mijn gevoel duidelijk vanuit buitenspelpositie, maar Omlandia had het geluk dat de Groningen-vlaggenist nog zo gefrustreerd was over het negeren van zijn vlagsignaal bij het eerste doelpunt, dat hij het bijltje c.q. vlag er bij neer gooide. Gezien het verdere wedstrijdverloop zou je kunnen zeggen: 'dat had je niet moeten doen', zeker als Groningen-supporter.

Weer krijgt Groningen een superkans, maar weer volgt een te zacht en onschuldig schot. Halverwege de eerste helft hebben ze daarmee echter hun belangrijkste kruit verschoten.

Zo niet Omlandia. In werkelijk een zee aan kansen wordt de ene na de andere gemist. Ook moet gezegd worden, dat de keeper van Groningen deze dag werkelijk een wereldpartij speelde.

Ivar, Kevin met een tweede plotselinge cadeau, Lars Renkema (keeper), Henk van de Wolde (keeper), nogmaals Henk (keeper) en Lars en Robin Boerman (naast). Allemaal krijgen ze goede kansen, geen enkele wordt benut. Gelukkig wordt de rust met een comfortabele 2-0 bereikt, acht kansen op rij zijn al gemist. Een beetje teveel volgens de statistieken.

Sta-in-de-weg

De Groninger 'greenkeeper' en hinderlijke sta-in-de-weg
Na de rust is de fut er bij veel spelers uit. Wel krijgt Lars direct zijn derde kans op een doelpunt, maar weer staat de 'greenkeeper' in de weg. Datzelfde ondervindt Roël de Vos twee minuten later. Zelfs Groningen lijkt voetballend iets terug te willen doen. Het begint al met een kopbal in de 50e minuut.

En dan is het in de 56e minuut raak voor hun. Vrijwel uit stand wordt een bal vanaf zo'n 20m door de 'nummer 10' links naast keeper Jasper Kromdijk in het doel gejaagd, 1-2. Zou het dan toch weer spannend worden?

Natuurlijk had het al lang 3-1, 4-1 of zelfs 5-1 kunnen staan, maar Omlandia kende vandaag een totale off-day bij het afmaken en de Groningen-keeper daarentegen een standbeeld zou moeten hebben bij zijn club.

Heel veel geluk had Omlandia zelfs nog in de 66e minuut. Een Groningen-aanval wordt beëindigd met een bal voorlangs, die via de rechterpaal weer het veld ingaat. Bijna 2-2 dus. In de laatste minuten weer hetzelfde beeld als in de eerste helft. Met een lamme hand van het schrijven eindigde ik bij een ongekend aantal van 22 kansen voor Omlandia. Twee doelpunten uit de eerste drie, maar de resterende 19 (!) op rij waren dertien keer een prooi voor de keeper. Petje af daarvoor.

"Kip, ik heb je", 13 keer brengt de keeper redding
In de stand kwam dan ook geen verandering meer. Nog twee wedstrijden te gaan, een periodetitel is binnen, een tweede of derde plaats nog steeds mogelijk. Be Quick 2 is inmiddels officieel kampioen.

Statistieken Omlandia 2 - Groningen 2 (1e resp. 2e helft = totaal):

Corners: 3+3=6 resp. 1+1=2
Kansen: 11+11=22 resp. 3+4=7

Doelpunten: 2+0=2 resp. 0+1=1
Efficiency: 9% (slecht) resp. 14% (matig)

Omlandia 1 herrijst als een feniks uit zijn as tegen NEC Delfzijl

Omlandia overlopen en langdurig op achterstand Zaterdag 13 april. Op een mooie lentedag staat in Ten Boer de return tegen NEC Delfzijl op he...