zaterdag 19 mei 2018

Omlandia 2 moeizaam naar winst tegen DVC 2

Nick Oostland passt op Ivar Nijboer

Zaterdag 19 mei. De competitie loopt ten einde en de prijzen zijn bijna verdeeld. Omlandia's periodetitel betekent het nog komende toetje voor de voetballiefhebber in juni. Eerst moeten er echter nog even twee competitiewedstrijden worden afgewerkt. Ook de derde plaats is nog een haalbare kaart, zelfs de tweede, maar dan moest er vandaag wel even ruim worden gewonnen.

Het weer kon niet beter. Bewolkt, nagenoeg windstil en zo'n 13-15º. DVC 2 was de tegenstander deze dag. Een stugge ploeg uit Appingedam, waar begin december bij vriezend weer nipt met 2-3 van werd gewonnen. Na een 0-2 voorsprong werd het toen toch nog spannend, 2-2 leek het te worden, maar Zeno Weijers bezorgde in de slotminuten Omlandia nog de winst.

Ook vandaag leek het wedstrijdbeeld in eerste instantie heel veel op dat van december. Geen spectaculair begin, en Omlandia de wedstrijd controlerend en de technisch iets betere ploeg.
Brilstand

Topscorer Ivar Nijboer had bij een vrije trap in de derde minuut een goede scoringskans, maar hij schoot hoog over. Twintig minuten gebeurde er verder niets. De middencirkel en omgeving waren het voornaamste speelterrein van beide teams. Positioneel werd door Omlandia wel goed gevoetbald.

Pas in de 20e  minuut krijgt DVC haar eerste kans. Een goede kans zelfs, maar een goede aanval over rechts en een goede voorzet werd slechts omgezet in een veel te zachte kopbal.
Omlandia probeert het even later van veraf, de bal gaat net naast.

Na een half uur weer een goede mogelijkheid voor DVC. Het wordt wat geworstel en gewriemel vanaf de linkerkant, op vechtlust bereikt DVC bijna het 5-m-gebied, maar het was naar ik meen Nick Oostland die op het laatste moment redding bracht.

Verder was het qua kansen armzalig voetbal. De rust ging daarom ook in met de bekende brilstand.

Perfecte aanval

Na de rust werd in één keer het complete sterrenensemble gewisseld. Met nieuw vers bloed ging Omlandia wel direct goed van start. Drie keer op rij kreeg Stefan Nijboer de kans om het galabal te openen met een doelpunt, maar alle pogingen stranden.

Weer is het hierna lange tijd stil aan beide fronten. Tot de 64e minuut dan. Jurry de Boer kreeg al een aantal keren goede kansen om van achteren naar voren op te stomen en nu had hij succes. Hij leverde een precieze voorzet af en nu maakt Stefan het wel af, 1-0 van dichtbij ingetikt. Een perfecte aanval.

Hierna was het weer hopeloos qua kijkgenot. Beide teams wisten maar spaarzaam een goede aanval op de mat te leggen, ook een compliment voor beide achterhoedes natuurlijk, maar voor de toeschouwers heet dit gewoon een saai wedstrijdbeeld.

Ook DVC lukte het niet om er een krachtig slotoffensief uit te gooien. Twee, drie kansen telde ik nog wel, maar het ging voorin bij dit team allemaal te moeizaam. Ze wisten er niet van te profiteren.
Met slechts twintig gescoorde doelpunten beschikt DVC ook over de slechtst draaiende voorhoede van alle competitieteams. De verdediging behoedde het team kennelijk dit seizoen voor een plaats helemaal onderin.

Keeper en teamcaptain DVC onderschept fraai de bal
Omlandia won daarom dus ook maar met 1-0. Drie wedstrijdpunten, winst dus, geen groots spel, en daarmee is alles ook gezegd. En nu wel nummer drie op de ranglijst.

Statistieken Omlandia 2 - DVC 2 (1e helft+2e helft = totaal)

Corners: 0+1=1 resp. 0+3=3
Kansen: 3+5=8 resp. 2+3=5
Doelpunten: 0+1=1 resp. 0
Efficiency: een matige 13% (voorschrijdend gemiddelde 22,8%; hoogste 27%)