Ten Boer, 21 juni 2013, de hele dag plensbuien |
Nu kon de zomer dus echt los gaan en dat deed ze dan ook, alleen niet met mooi zonnig en warm zomerweer. Wel met vocht, veel vocht.
Aardedonker
Bij ons in Ten Boer begon de langste dag onder een aardedonkere hemel en continu gutsende regen.
De zware regenbuien zouden de hele dag aanhouden en uiteindelijk 32 mm opleveren. Samen met de onweersbui van de dag ervoor, die in Regio Ten Boer een dikke 20 mm opleverde, dus ruim 50 mm in korte tijd. Dit alles viel wel na een relatief droge periode, de natuur kon wat vocht dus ook best gebruiken.
Totaal viel er al bijna 80 mm op het moment van schrijven (23 juni) en daarmee zitten we nu al boven de normale maandhoeveelheid van 71 mm. Met het weer van de komende week, koel en vrijwel elke dag regen, lijkt het dus een natte maand te gaan worden.
Zesde maand op rij te koud
Een redelijke unieke serie lijkt verder met deze koele junimaand nu in de maak t.w. die van de 'zes maanden op rij kouder dan normaal'.
Of het eerder is voorgekomen gaan we nog onderzoeken, maar dat de maand juni weer te koud gaat verlopen, lijkt redelijk zeker.
Zomertrend
Het weer blijft een onvoorspelbaar fenomeen vanzelfsprekend. Toch is het weer in de slotfase (en begin juli) van juni vaak een redelijk, goede voorspeller van de trend voor de komende zomer.
Dit is ontdekt door de Duitse meteoroloog Franz Baur en kent een waarschijnlijkheidsscore 80% voor een stad als München en dus ook een grote kans op instabiel weer voor de rest van West-Europa. Eigen ervaringen van onze zomers bevestigen zijn bevindingen vrij aardig tot goed.
In dit geval betekent dat met het voorspelde weer van de komende week, dat de zomertrend voor regio Ten Boer voornamelijk westcirculatie en lagedrukgebieden betekent. We kunnen redelijk wat vocht verwachten en het zal aan de koele, winderige en onstabiele kant blijven. Alleen als het toch onverhoeds deze week nog richting hogedruk zou gaan, is er sprake van een meer kansrijke zomersituatie. Daar lijkt het echter nog niet op.
Verder wil dat dus niet zeggen, dat er geen goede periode tussen zou kunnen zitten. Misschien zelfs wel twee week achtereen, maar dat betekent nog geen langdurig, stabiel en mooi zomerweer natuurlijk.
Ooit komt er misschien een zomer of een serie zomers, die deze 'wijsheid' weer op losse schroeven gaat zetten, mogelijk en hopelijk voor de West- en Midden Europese vakantiegangers is die van 2013 de eerste in rij.
Een lichtpuntje voor de economie is wel, dat er bij slecht weer dan veel meer dan anders gewinkeld zal worden, puur uit verveling en op koopjes en opruimingsjacht. Tsja, en dan hangt er soms vaak al de wintercollectie in de schappen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten