zaterdag 30 maart 2013

Omlandia C1 krijgt te weinig in Roden

Het sneeuwlaagje van 30 maart
(klik voor vergroting)
Natuurlijk begon ook deze dag weer met het inmiddels bijna gebruikelijke sneeuwlaagje in de ochtenduren. In de maart-zon is ze echter tegen het middaguur of eerder meestal al snel weggesmolten. Zo ook deze zaterdag 30 maart. Toch werd desondanks weer menige wedstrijd al heel vroeg afgelast. De vraag kan gesteld worden of dit altijd terecht was, want het was verder eigenlijk zelfs uitstekend voetbalweer deze dag, alleen nog wat koud, maar slechts een licht briesje.
 Omlandia C1 mocht naar Roden C1 vandaag, een tegenstander uit de middenmoot. De vraag vooraf was of de goede trend na winst twee weken geleden op "De Pelikanen" geleden doorgetrokken zou kunnen worden.

Het begon met een begrafenisstoet deze middag. Een slecht voorteken? Net voordat de laatste auto's met het halve team er in richting het Sportpark van Roden zouden rijden, stak deze de weg over en zorgden behalve voor minutenlange vertraging ook voor bezorgdheid bij de al gearriveerden in de eeuwig zingende bossen van Noord-Drenthe. Tsja, er is natuurlijk meer dan voetbal. Het betekende uiteindelijk een klein kwartiertje vertraging van het begin van de wedstrijd, maar even na tweeën ging het dan tenslotte toch beginnen.

Omlandia slaat een aanval af
Beide teams waren aan elkaar gewaagd deze middag. De grote lijn was een redelijk gelijk opgaande wedstrijd met moeizame aanvallen aan beide kanten. Behalve in de slotfase.

Op en neergaande eerste helft

Remco Bolhuis leverde met een te zacht schot na twee minuten als eerste een tikje uit. Even later deed Roden hetzelfde met een vrije trap vanaf zo'n 20m, maar het schot gaat ver over. Nogmaals dezelfde situatie in de 10e minuut, nu smoort het schot in een muur van spelers.

Robbert Veldman mocht het toen proberen voor Omlandia, maar de keeper van Roden is paraat. Twee corners volgen weer aan de overkant voor Roden, maar ook nu weer geen groot gevaar er uit voortvloeiend. Wel een minuutje later een dot van een kans voor de tegenstander, nu is het Kevin Potgieter die met een laatste krachtsinspanning de zaak redt. In het doel stond vandaag trouwens zijn tweelingbroer Alwin, die de zieke Jordy Haveman geweldig heeft vervangen.
Alwin Potgieter, goede vervanger
Het laatste kwartier van de eerste helft biedt weinig meer voor de toeschouwers. Robbert schiet nog eens over en ook nu weer doet Roden hem na. Dus een 0-0 ruststand.

Boeiende tweede helft

In de tweede helft begint Roden duidelijk beter te spelen dan onze jongens en start een offensiefje van een kwartier. Ondanks het vele balbezit leverde het in eerste instantie weer niet veel gevaar op voor de Omlandianen. Drie schoten op het doel van Alwin waren het totale resultaat. Alwin redt bij de eerste keurig, het tweede gaat net naast en het derde voorlangs. Dan een grote verrassing en wel in het nadeel van Omlandia.
Een duidelijk aangeschoten handsbal (zoon Dijkhuizen is het slachtoffer en de bal raakt zijn hand die strak tegen het lichaam gehouden wordt-zie ook hieronder-), ik keek zelfs al weer bijna de andere kant op richting aanvalslinies. Uit zijn eerste lichaamstaal liet ook de scheidsrechter blijken het zo te beoordelen, maar beslist na wild geschreeuw van enige Rodenaren alsnog dat het een strafschop is.

Nog even voor de goede orde de FIFA-KNVB-spelregels: (alle B-ers moeten straks toch een spelregeltest afleggen. Anders geen voetbal meer zoals ik het heb begrepen.)

Hands houdt in, dat de speler de bal opzettelijk met de hand of arm speelt/raakt. De
etc.) wordt gezien als een overtreding;
• de bal raken door met een voorwerp te gooien (schoen, scheenbeschermer etc.)
wordt gezien als een overtreding.

Toevoeging uitspraak-uitleg scheidsrechter Van Egmond:

En de term ‘aangeschoten hands’?
Van Egmond: “Aangeschoten hands is geen hands. Als een speler de arm strak langs het lichaam houdt en hij krijgt de bal ertegen, dan kan hij er niets aan doen.  Dan is er geen opzet in het spel. Hij kan moeilijk zijn arm afzagen.  Hetzelfde geldt voor een bal die je van een meter afstand tegen de arm krijgt. Of die je niet ziet aankomen omdat je met je rug naar de tegenstander staat. In deze gevallen is geen sprake van hands.”

We vervolgen ons verslag. Roden neemt het kadootje graag in ontvangst en scoort onberispelijk de goal, 1-0. Zouden onze jongens deze dreun te boven komen, was nu de vraag. Dat deden ze gelukkig wel. En wel op ongekende wijze.

Kansrijke aanvallen volgden op rij. Het succes is al snel daar. De scheidsrechter deelt na een overtreding en valpartij van Roy Boer zijn tweede strafschop uit. Terecht dit keer. Nu is het Carlos Chrysotome die de bal goed in de rechterhoek plaatst en de terechte 1-1 scoort.

Op jacht naar meer

Er volgt een sportieve jacht op groter succes. Remco heeft als eerste pech en schiet naast. Guus wordt de held van de wedstrijd bij de laatste aanval van Roden en redt een bal, die menigeen al telde. Omlandia gaat door en het strafschopgebied van Roden wordt in de laatste tien minuten omsingeld. Het is kans na kans, soms vanaf luttele meters, maar telkens zit er een been, lichaam of keeper van Roden tussen. Roy, Carlos, nieuweling Murtaza Mohammadi, Guus en anderen kregen doelkansen en mogelijkheden de 1-2 op het bord te zetten. Verdiend hadden ze het wel, maar het mocht niet zo zijn. Het bleef dus 1-1.

Pluspunten van de wedstrijd:
 Er stond weer een echt team op het veld, die knokte voor elke centimeter en tot de laatste minuut, een team dat goed omging met tegenslag en er een geweldig slotoffensief uitperste tegen een op de ranglijst hoger staande tegenstander. En ... voor de tweede keer op rij ongeslagen. Operatie Phoenix begint te lopen.

Cijfers en statistieken: Roden resp. Omlandia; 1e, 2e helft totaal
Kansrijke situaties: 4+4=8 resp. 3+8=11
Corners: 2+2=4 resp. 3+3=6
Doelpunten: 0+1=1 resp. 0+1=1