zaterdag 2 maart 2013

Omlandia C1 herstelt zich tegen koploper

Omlandia in de aanval (1e helft)
"It giet oan" (Fries voor 'het gaat door') was plotseling de kreet op de mobiel. Eerst wordt het hele Omlandia-volk weer in verwarring gebracht met afgelasting via website en Twitter en dan blijkt de wedstrijd toch opeens weer door te gaan. Tot uit Zuidhorn toe, moesten de spelers weer opgetrommeld worden. Kortom, geweldige communicatie.

Omlandia C1 - SJO Tolbert Leek Roden stond deze zaterdag 2 maart op het menu. De nummer laatst tegen de nummer één van de ranglijst. En dat vlak na de afstraffing tegen De Held (1-6) van afgelopen woensdag. De vraag was of het team deze klap inmiddels te boven was. We kunnen positief beginnen, dat waren ze.

Dat was in de eerste helft nog niet goed zichtbaar. De koploper, wie bedenkt trouwens zo'n belachelijk lange naam eigenlijk en daarom hier gemakshalve TLR genoemd, was in het begin meer in balbezit, maar veel echte kansen vielen er desondanks niet te noteren. Wel geluk voor Omlandia bij de allereerste mogelijkheid voor TLR. Na een aanval over rechts wordt er door TLR voorlangs op doel geschoten waarna de bal via de paal terugstuit in de handen van keeper Jordy Haveman. De laatste verdient ook hoognodig eens een compliment, want hij staat vaak uitstekend opgesteld, voetbalt goed mee, pakt vele ballen klemvast en heeft het team al vaak voor groot of groter onheil behoedt. En dat ondanks zijn relatief, kleine lengte in vergelijking met de rest, maar dat komt wel goed.

Het spel speelde zich in deze eerste helft nog wel grotendeels af op de Omlandia-helft. Natuurlijk levert dat vroeg of laat gevaarlijke situaties op of je goed speelt of niet. In de 19e minuut was het dan ook opeens gerommel achterin. Tot drie keer toe werd de bal niet goed weggewerkt en dan is het opeens toch 1-0. Ook hierna lukte het op één keer na er niet goed uit te komen. TLR krijgt nog twee grote kansen, maar met enig geluk blijft een hogere score achterwege. Het spel van de koploper oogt echter totaal niet als dat van een aanstaande kampioen. Toch staan ze voor en de kunst om ook slechte wedstrijden te winnen, is één van de eisen van een kampioen.

Ander vaatje

Robbert Veldman strijdt om de bal
In de tweede helft gooit Omlandia alle schroom van zich af en tapt uit een ander vaatje. Eindelijk, denk je dan als supporter. De eerste kans is ook voor Omlandia voor Carlos Chrysotome, die weer een dijk van een wedstrijd speelde. Jammergenoeg levert het nog niets op. Het spel golft steeds meer op en neer en langzaamaan begint het team te ruiken, dat er mogelijk iets meer in zit. Toch nog eerst weer twee kansen voor TLR, maar zonder resultaat. Ook Kevin ziet na een klein kwartier een bal naast gaan. Ook nooit eens een gelukje voor onze jongens.
 Toch zien we opeens twee gelijkwaardige teams, alleen de efficiency in de voorhoede is van de bezoekers beter en hun snelheid. Zo ook nu. Bij de derde goede uitbraak is toch het weer raak en staat het plotseling 0-2.

Nog steeds geeft Omlandia de moed niet op. Kevin heeft nog eens pech met een kopbal, die van de lijn (of zelfs erachter?) wordt gehaald. Corners in serie volgen elkaar op, maar geen doelpunten. Dan eindelijk drie minuten voor tijd de beloning van het goede spel. Een mooie aanval over rechts komt bij Remco Bolhuis, die de bal in de voeten van Vincent Jonkman schuift, die mooi inschiet, 1-2.

Guus Kuipers en Jeffrey Hoeksema in de jacht op de gelijkmaker
 'Op jacht naar de gelijkmaker' was nu het motto in de laatste minuten. Het mocht niet zo zijn. In de allerlaatste minuut volgde nog een laatste uitval van TLR en de moegestreden Omlandianen zagen de 1-3 in het net belanden. In deze stand kwam geen verandering meer.

The only way is up

Ik zag een Omlandia-team wat meer kan, in de tweede helft weer in zichzelf geloofde en toen zelfs gelijkwaardig was aan de koploper. Ga zo verder en maak er de rest van het seizoen nog iets moois van, jongens. De laatste plek, daar horen jullie niet thuis. "The only way is up".

Statistieken Oml -TLR: (1e + 2e helft; totaal)

Corners: 1+4=5 resp. 4+1=5
Kansen: 2+3=5 resp. 4+4=8
Doelpunten: 0+1=1 resp. 1+2=3
Efficiency: 20% resp. 37%