donderdag 12 september 2024

Vrij normale zomer 2024 in Ten Boer

Zicht op Ten Boersterbos
Regen, regen en toch ook best veel zon, eigenlijk gewoon een mooie zomer

Ondanks de ene depressie na de andere in de eerste helft van de maand juni en juli, is de Ten Boerster zomer van 2024 uiteindelijk een heel normale zomer geworden. 

De periode 4 t/m 16 juni, met als uitschieter 10 juni (40 mm regen en koud met slechts 13,4º) en de periode 1 t/m 17 juli waren wel kletsnat (12 juli 45 mm) met resp. 82 en 137mm van de uiteindelijke maandsommen. 

Natuurlijk, je hebt dikke pech wanneer je dan net met vakantie bent. Het merendeel van Noord-Nederland had na half juli echter prima vakantie weer. Uw blogger wist begin juli nog net op tijd Zuid-Europa te bereiken en miste de toen komende zondvloed in Noord-Nederland van de tweede decade geheel, alleen al in Ten Boer 100mm. Als compensatie kregen we op ons vakantieadres een paar dagen 37-38º, eigenlijk ook geen pretje.

We scoorden in Ten Boer uiteindelijk ook nog eens 14% meer zonuren in de meteorologische zomer (kalendermaanden juni, juli en augustus). Met in totaal 690 uur zon, m.n. dankzij juli en augustus, mochten we ruim 80 uur extra boven 'normaal' noteren. Goed voor de zonnepanelenbezitters onder ons.

Augustus aangenaam hoogtepunt

Eigenlijk was het allemaal heel gemiddeld verder. Wel waren er in vergelijking met vorige jaren maar weinig tropische dagen. Slechts drie in totaal, in elke maand één. De tweede helft van juni was na de vele regen al bijzonder mooi en aangenaam. Hetzelfde gold voor de tweede helft van juli. Augustus was het hoogtepunt qua zon, normale regenval en warmte. 

De enige tropische dag, op 13 augustus (34,6º), ging wel gepaard met een hoge vochtigheidsgraad. Voor velen van ons was het daarom niet echt een aangename dag.

Het onweer in aantocht.

Zwaar onweer 24 augustus


Veel onweer kende de zomer niet, maar 24 augustus ging het er in vrijwel heel Nederland heel heftig aan toe. Een zwaar onweerscomplex trok met veel regen, twee supercell-achtige buien, harde wind en valwinden over Nederland. Bosgebieden en veel bomen, nog vol in het blad, liepen grote schade op. Vooral Overijssel, Drenthe en het grensgebied met Friesland (Dwingeloo, Meppel en Appelscha) werden hard getroffen. In onze regio was er vooral sprake van afgewaaide boomtakken.

Kortom, een heel normale zomer. Hoe snel het om kan slaan, bleek vanochtend op 12 september. Slechts 6,4º op de thermometer. Dan trekt deze hardloper tegenwoordig automatisch een tight en handschoenen aan. Ook de muts gaat op. In Oostenrijk, na de heetste zomer in hun geschiedenis, zal op sommige plaatsen boven 1000-1500m de eerste sneeuw vallen. Hier en daar bijna 2 meter! Daaronder mogelijk meer dan 200mm regen. Ook voor de Alpen een bijzonder vroege kou- en winterinval.

Hieronder nog wat Ten Boerster zomercijfers:






Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Vrij normale zomer 2024 in Ten Boer

Zicht op Ten Boersterbos Regen, regen en toch ook best veel zon, eigenlijk gewoon een mooie zomer Ondanks de ene depressie na de andere in d...