Valse start Omlandia 1 in Noordwolde

Visitekaartje v.v. Noordwolde (Gr.)

'De beste stuurlui staan langs het veld'

Eindelijk is er dan op 21 september de eerste competitiewedstrijd. Onder een strak blauwe lucht en zo'n 23º - 24º komen we in Noordwolde aan. Het is warm. Toeschouwers worden daar ogenschijnlijk niet verwacht, want langs het pad om het veld tieren brandnetels, kleihopen, struikgewas, grasbaanracebaan en een roestige omheining. Echt een visitekaartje. Van het bestaan van een scorebord had verder  niemand in Noordwolde ooit gehoord.

Het is Omlandia's eerste wedstrijd en dan wil je vanzelfsprekend geen risico's lopen of deze in elk geval tot het minimum reduceren. Een superstart geeft namelijk iedereen een boost en bevordert het geloof in eigen kunnen. Van jezelf en van het team.

Dus voorin wordt, ondanks een korte vakantie van betrokken speler, toch ons 'fenomeen' opgesteld, denk je dan. Hij legt een pass van zestig meter achteloos stil onder de voet, draait met een teennagel een bal achterover het doel in, is de snelste van het team, is de langste van het team (koppen), en kruipt zonder problemen als winnaar met de bal uit een kluwen spelers en scoort tussendoor doelpunt na doelpunt.

Achterin vertrouw je zekerheidshalve eerst op de meest foutloze verdedigers op hun vaste plaats, voordat je eventuele wijzigingen aanbrengt.

Mijn globale analyse voor de wedstrijd en competitie was als volgt. Voorin staat een koppel wat dit seizoen in theorie minimaal zo'n 40 tot 45 competitiedoelpunten gaat maken. Op de flanken en er achter staan technische spelers die zeker ook hun doelpuntjes gaan meepikken. Deze schat ik in op minimaal 25 tot 30. Dus gemiddeld per wedstrijd ruwweg drie doelpunten. Dat betekent, dat circa 80% van de wedstrijden met deze spelers gewonnen kan worden. De andere 20% zijn de 'bedrijfsongevallen', ook wel verlies genoemd. Dat moet je incalculeren. We zijn immers geen PSV.

Minimaal twintig gewonnen (80% van 26) wedstrijden is mijn theoretische doel dus. Dan doe je mee in de top. Volgens mij kan Omlandia dus hoog eindigen dit seizoen.

Met bovenstaande in het hoofd was de beginopstelling daarom niet mijn opstelling. Ik was niet de enige langs de lijn die vragen stelde in de trant van "Waar is Pietje, waar is Jantje?" Maar ... wij zijn de 'stuurlui langs de lijn' en het is natuurlijk als coach best lastig om keuzes te maken met zo'n 16 man, conditie, warm weer en speeltijdwensen voor elk. Over naar de wedstrijd.

Eerste helft

Noordwolde kreeg in het eerste kwartier al vier goede kansen om de score te openen, maar miste ze gelukkig allemaal, mede dankzij keeper Devon Harmsma. Bij Omlandia was er een te zacht schot van Jeroen Haan, Quinten Luider schiet even later naast. Jeroen Haan probeert het later nog eens vanaf de hoek van het 16m-gebied. De uitstekende Noordwolde-keeper redt.

Tot de 35e minuut kabbelt het spel door op het middenveld. Dan neemt het toch wel beter spelende Omlandia het heft in handen. Een vrije trap van Bodhi Prenger gaat via keeper en paal naar corner. Bodhi schiet na de corner naast. Eeen mooie aanval van Wouter Hoek vanaf links in de slotfase van de eerste helft levert bijna een doelpunt op. De bal gaat voorlangs en Ruben Meier mist vervolgens de herkansing en een mogelijke voorsprong.

Tweede helft

Remco Bolhuis en Robert Dijkhuizen komen in het veld. Noordwolde mag al snel vanaf de zijlijn een vrije trap nemen. Deze wordt achterin absoluut verkeerd beoordeeld en het is Noordwolde die ook direct van het buitenkansje profiteert. 1-0. Domper nummer één. "Geen nood aan de man", denk je dan. Immers nog ruim 40 minuten te spelen, Remco staat er in en technisch is Omlandia veel beter. Maar, Noordwolde staat achterin goed te spelen en de keeper is gewoon goed.

Omlandia verhoogt de druk en in de 68e minuut valt de 1-1. Als toeschouwer zie je kluwen spelers, een klutsbal en weinig kans op een doelpunt. Zoals al genoemd hebben we dan nog de grote teennagel van Remco, die met de rug naar het doel de bal licht achterover langs de linkerpaal in het doel weet te moffelen. Ongelooflijk.

Doorstoten naar de 1-2 leek nu het scenario. Wouter komt weer goed op vanaf links. Zijn schot wordt gepareerd, maar Remco is er nog met een intikkertje. Pech voor Omlandia, want de bal wordt nog net van de lijn gehaald. Corné Dijkstra krijgt hierna twee kansen. Beide gaan naast. We komen inmiddels in de 85e minuut.

Noordwolde bereikt weer eens de overkant over rechts en weet de bal voor het doel van Devon te krijgen. Weer is de communicatie en verdediging slecht. De bal wordt weer alle voeten van de Ten Boersters in het doel getikt. 2-1.

88e minuut. De keihard werkende Wouter breekt voor de zoveelste keer goed door op rechts en krijgt de bal bij Remco. Hij scoort de 2-2. Nog steeds is en lijkt Ten Boerster winst mogelijk.

Devon dreigend in de slotfase als spits

90e minuut. Een vrije trap op rechts voor Noordwolde. De situatie bijna identiek als bij de 2-1 en de dreun komt hard aan. Het is weer geknoei alom achterin en weer slaat Noordwolde genadeloos toe. 3-2.

In de ruime blessuretijd scoort Omlandia 3-3, en weer Remco, maar de goal wordt terecht afgekeurd wegens vasthouden bij de voorzet. Eindstand 3-2. De eerste joker voor een verloren wedstrijd zijn we dus al kwijt.

Volgende week, thuis in Ten Boer, de zware topper tegen NEC Delfzijl, die met 8-0 ZEC versloeg. Uw blogger moet deze wedstrijd tot zijn spijt missen.