vrijdag 17 februari 2023

Boeiend schaakspektakel met verrassend slot in Hoogezand

Klaas Dijkhuizen - Wiebe Wielenga, 34e zet na Txc6,
vlak voor de KO (eerst zwart aan zet).
Wat wordt de volgende zet van wit? (Na het vrij logische antwoord van zwart);
complete partij onderaan dit verslag

Donderdagavond 17 februari trad een sterk verzwakte formatie van Lewenborg 1 aan in Hoogezand. Eén van onze invallers dacht bij binnenkomst zelfs serieus, dat team 2 ook een wedstrijd in locatie 'de Kern' had.  Hij had het mis. Erger nog, we kwamen zelfs met zeven man opdagen i.p.v. acht en begonnen dus direct al met een 0-1 achterstand.                                                                                          

Over de wedstrijd kunnen we kort zijn. Het gemiddelde ratingverschil was 250 punten in het nadeel van Lewenborg met aan bord zeven een uitschieter van 504 punten. Laat nu uitgerekend deze partij nu tegen alle verhoudingen in in remise eindigen. Een superprestatie van Jacob Bosgra.                                                                                                                                                                                              Rudy Frieswijk kon ook remise aannemen. Iedereen, maar vooral zijn tegenstander, dacht een patstelling te zien, maar het was een verloren stelling voor Rudy. Wel miste hij vlak er voor een winnende zet. Een vorm van gerechtigheid zullen we maar zeggen.

Dan hebben we onze mede-Ten Boerster Albert Prins. Vol 'optimisme' vooraf, dacht hij dat we op 7-1 verlies of 6-2 verlies af te stevenen. Hij won, bijna tot zijn eigen verbazing, met wit in een ver eindspel waar exact één tempo een allerlaatste pion opleverde, een vrijpion en dus winst. Lewenborg verloor de wedstrijd uiteindelijk met 5-3.                                                                                                                                                                                            Tot slot uw blogger. Ik verkeerde na afloop, dat ik een bijna perfecte partij had gespeeld. Bijna, want het bleek een kleine misvatting, aldus de verschrikkelijke analyse van computer Stockfish. Maar natuurlijk speelt de vermoeidheid, de tijdnood en soms andere zaken een belangrijke rol, en zeker in de slotfase van een partij. Menselijke fouten, en dat kent Stockfish niet.    

Desondanks, voor de toeschouwers was het genieten geblazen en het slot was voor mij al voor de derde keer dit seizoen een daverende KO. De tegenstander, Wiebe Wielenga met 100 ratingpunten meer, (met 6 pionzetten in de eerste 8 zetten) werd vanaf de 7e zet bij de kladden gegrepen op de Koningsvleugel, terwijl zijn hele damevleugel langdurig doelloos en noodgedwongen op de achterlijn moest blijven staan.  Ik zal u niet vermoeien met langdradige verhalen, maar zie de partij hieronder met licht commentaar bij de zetten in het lichtgroen onder de notatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dramatisch Omlandia 1 door Holwierde van de mat geblazen

'Opvreten'  Zaterdag 20 april. De opwarming van de aarde lijkt ten einde, want het is de zoveelste buiïge en frisse aprildag. Sneeuw...