Mogelijke periodetitel Omlandia na winst in Holwierde

Holwierde 1 - Omlandia 1

Zo vader, zo zoon

Zaterdag 7 maart. De lente breekt meer en meer door. Volop zon in de ochtend, gevolgd door wolken en halverwege de middag een steeds killer wordende wind. Het is zo'n 10º.

Tegenstander van Omlandia 1 is Holwierde. De laatste won op 5 oktober in Ten Boer met 4-1 Toen tegen een heel ander Omlandia-team, vooral in mentaal opzicht.

Een terugblik. Na een verschrikkelijke competitiestart staat Omlandia stijf laatste bij het einde van de strijd om de eerste periodetitel. Ook nog eens met een verschrikkelijk doelsaldo, en dus is het team degradatiekandidaat op dat moment. Sommigen, "voetbalkenners", praten nog steeds over degradatie.
Inmiddels, Omlandia staat voor aanvang van de wedstrijd op de negende plek en krijgt maar nauwelijks meer een doelpunt tegen. Een periodetitel was zelfs vandaag mogelijk geweest ware het niet dat er één cruciale wedstrijd was afgelast.

Om 14.35 uur floot scheidsrechter Atema voor de aftrap. Hij zou een drukke middag krijgen.

Botsing

Omlandia krijgt al na twee minuten een superkans. Een vrije trap wordt keurig afgeleverd bij Wouter Hoek in het doelgebied, maar zijn inzet vliegt recht in de handen van de keeper.

Dan volgt, we zijn pas in de 5e minuut, een dramatisch moment voor Omlandia. Bij de eerste uitbraak van Holwierde probeert dicht bij het doel, zowel de aanvaller als keeper Jasper Kromdijk de bal te raken respectievelijk te onderscheppen, de laatste duikend over de grond. Een keiharde botsing het resultaat.

Moeilijk te zeggen of er sprake was van gemeen spel, wel kun je misschien zeggen dat het iets voorzichtiger had gekund op dat moment. Feit is, dat Jasper keihard aan zijn hoofd (jukbeen) werd geraakt, buiten westen raakte, bloedde, en na ruim tien minuten behandelen per brancard van het veld moest worden afgevoerd richting dokter en ziekenhuis.

Dat betekende ook, dat de 51-jarige Rolf Potgieter in moest vallen. Zoon Kevin stond al in het veld. De generaties werden compleet gemaakt door vader, opa en supporter Joop langs de lijn, ook ooit eens keeper. Dus mocht Rolf ook nog uitvallen ....

Vergeleken met de vorige wedstrijd krijgt Holwierde dit keer geen poot aan de grond. Omlandia is de overheersende ploeg. Het team geeft, zoals al gezegd, nagenoeg geen kansen meer weg de laatste tijd. Het enige manco is nog steeds het zelf scheppen van een redelijk groot aantal kansen. Het team zit qua aanvallen nu op het actuele Ajax-niveau, te laag dus. Efficiënt zijn ze wel.

Omlandia krijgt het eerste half uur een aantal corners zonder dat het iets oplevert. Pas in de 24e minuut krijgt de hard werkende en sleurende Wouter Hoek zijn tweede kans. Ook nu weer van redelijk dichtbij, maar weer is de bal een prooi voor de keeper.

Holwierde schiet even later in het zijnet. Er zijn overtredingen, het wekelijkse commentaar en de haast wekelijkse gele kaarten voor sommigen. Je hebt hart voor de Omlandia-zaak of niet, maar ik zie alleen maar potentiële schorsingen van spelers op belangrijke momenten.

Vlak voor rust krijgt Holwierde een derde mogelijkheid, maar de bal gaat voor langs. De rust gaat in met 0-0.

Omlandia in de aanval
Oudjes

Omlandia weet ook na rust het spel te beheersen. Met vrij snel resultaat zelfs. Wouter zijn harde werken wordt ook beloond. Hij geeft een mooie assist op Ferry Knol, die de bal vervolgens vanaf de linkerkant op een knappe en mooie manier langs de snel uitkomende keeper weet te schuiven, 0-1.

Holwierde komt na deze dreun ook nog niet in het spel voor. Een schot hoog over noteer ik nog als wapenfeit.

Onze jonge aanvallers Ferry (19), Wouter (17) en Kevin (21) staan er ook weer in de 72e minuut. Een aanval over rechts beginnend bij Wouter, de bal die richting Ferry gaat voor doel, deze licht raakt of laat lopen, het maakt niet uit, maar Kevin is de man die de bal met een sliding opnieuw het Holwierder doel inschuift, 0-2.

Rolf Potgieter, "the Flying Dutchman"
Keeper Rolf laat tussendoor zien , dat hij het nog niet verleerd is. Eind eerste helft zweeft hij naar de linkerhoek om een bal naast te tikken. Andere kunststukjes zet hij voor de tweede helft op de agenda. Het Nederlands elftal lonkt ook voor hem als dit bij Koeman doordringt. Zelfs een Boeing is tegenwoordig minder in de lucht.

We komen in de slotfase. Holwierde werkt keihard, maar tot grote kansen komt het niet. Ook vandaag weet de Omlandia-verdediging weer een 'clean sheet' af te leveren, de derde keer op rij, vijf in totaal.

Het toetje op de taart wordt ook weer door een 'oudje' gezet. Ook nu weer met uitstekend voorbereidend werk van Wouter en Ferry. Het levert een soortgelijke aanval op als bij de 0-2, nu weet de 37-jarige Martin Oudman (what's in a name) met een tergend langzaam in het doel rollende bal de eindstand van 0-3 op het scorebord te zetten. Keeper Rolf tikt vlak hierna nog maar eens de bal achteloos over.

Omlandia staat nu, uitgespeeld,  bovenaan in de strijd om periodetitel 2. Laatste kandidaat is Helpman en die moet de wedstrijd in en tegen Noordwolde nog inhalen. Bij winst is Helpman periodekampioen. Noordwolder-trainer, Ten Boerster en aankomend Omlandia-trainer Simon Schuil weet wat hem dus te doen staat.

... en Jasper, van harte beterschap gewenst!