zondag 2 juni 2019

Goede start nacompetitie voor Omlandia 1 en 2

Zaterdag 1 juni. De nacompetitie gaat van start. Een zomerse start zelfs gezien het mooie weer. In theorie drie mogelijke wedstrijden, in theorie een mogelijk zinderend van spanning einde van het seizoen 2018-2019.

Omlandia 2 mag terugkijken op een uitstekend seizoen. Met een tweede plaats achter de terechte kampioen Knickerbockers 5 mag ze tevreden zijn. Qua verdediging was het het meest solide team, maar The Knickerbockers kende een ongekend hoog scorende voorhoede, 105 tegen 77 voor Omlandia 2.

Omlandia 1 kende een dramatisch seizoen met het omgekeerde resultaat als het 2e team. Eén na onderste met slechts 9 wedstrijdpunten. Veel optimisme was er in het team en rondom bij direct betrokkenen en supporters er al vanaf het begin niet. Op den duur ga je er zelf in geloven, dat het niet beter kan. Mijn kijk is anders.

Ik zie negen wedstrijden, die met één doelpunt verschil verloren gaan. Zo dichtbij was ook eventuele winst dus. Ik zie talloze wedstrijden vaak in het laatste kwartier verloren gaan. Het laatste is dus gemakkelijk te herstellen, een kwestie van conditie en mentaliteit. Geloof in eigen kunnen.
In de voorhoede lange tijd een spits op IJsland, nagenoeg onbereikbaar dus. De druk op de achterhoede stijgt juist daardoor juist naar mijn persoonlijke mening ondanks meer spelers achterin. Maar wie ben ik? Natuurlijk heb ik nog wel wat dingetjes. Ik zal de lezer er niet mee vermoeien.

Op naar de wedstrijden van vandaag.
"Blue White Army" - Omlandia 2

Drenthina 2 was de tegenstander van Omlandia 2. Drenthina had geen indrukwekkend seizoen achter de rug, geen periode gewonnen, en bereikte een 6e plaats in de eindstand. Omdat andere teams afhaakten voor de nacompetitie, waren ze vandaag de tegenstander in Ten Boer.

Drenthina had vlak na aanvang een superkans en een kleine herkansing. Ze profiteerden niet. Het had Omlandia waarschijnlijk flink wat inspanning gekost om een eventuele achterstand recht te breien, want de tegenstander bleek toch een stugge ploeg te zijn.

Desondanks was het wel Omlandia 2 die de lakens uitdeelde. Zelfs kans op kans creëerde, maar telkens faalde in de afwerking door pech, lat, "net over, net naast" en ga zo maar door. Je hebt van die dagen, dat het allemaal wat tegen zit, bij sommigen wat meer dan bij anderen. Zie het vervolg.

8'- Dennis van Dijk stuit oog in oog met en op de keeper.
12'- Jeroen Dijkhuizen kopt net over.
14'- Jeroen krijgt een superkans, maar weer is de keeper spelbreker.
22'- Jeroen schiet hard op de lat.
25'- Een Omlandiaan schiet net over.
37'- Henk van der Wolde mag een vrije trap nemen. Zijn specialisme. Normaal een bijna '100%-raak', dit keer belandt de bal in de verdediging.
Net naast
39'- Henk mag weer een vrije trap nemen. Nu richting het hoofd van Jeroen, die net naast kopt.
40'- Jeroen krijgt zijn 5e kans, maar de afwerking is te zacht.
41'- Dennis schiet hard op het doel van Drenthina. De bal kan door de uitstekende keeper nog net naast worden getikt.

43'- We naderen de slotfase van de 1e helft. Waar je dan bang voor bent, gebeurt bijna. Drenthina, er verder maar nauwelijks aan te pas komend, lukt het om keeper Arjan Riesebeek in het vizier te krijgen. Hun kans eindigt op de paal.
45'- Zeno Wijers rukt op en scoort de bevrijdende 1-0 voorsprong.
45'- Het is de beurt van Robert Dijkhuizen. Oprukkend vanuit achteren naar de middellijn.
Een "(van) Dijk"-achtige pass vanaf links naar rechts over grote afstand is perfect. De aanname van Dennis in het strafschopgebied en de afwerking idem dito.
Het staat zomaar 2-0. Echter wel een goede afspiegeling van de krachtsverhoudingen.

Rust

Eigenlijk is de wedstrijd gespeeld. Ook in de tweede helft is Omlandia de baas en volgt kans op kans.

48'- Superkans voor Omlandia na goed voorbereidend werk Justin Ter Harkel.

3-0 door Jeroen Dijkhuizen
51'- Jeroen, keihard werkend, scoort bij zijn 5e goede kans de 3-0.
55'- Weer Jeroen, weer een grote kans, maar naast.
58'- Zeno scoort zijn 2e goal na assist van Jaap Bosch.
68'- Jeugdspeler en invaller Wouter Hoek komt vanaf rechts het strafschopgebied binnen en scoort knap vanuit moeilijke positie bij de achterlijn.
Alles dik in orde bij Omlandia 2
Natuurlijk is de wedstrijd al lang gespeeld, de spelers van beide kanten geloven het nu wel. Het is warm, Drenthina krijgt daarom zowaar nog wat kansjes in de slotfase. Ook nu wordt er niet van geprofiteerd. Het blijft 5-0. Omlandia 2 mag verder.

"Blue White Army" - Omlandia 1

Omlandia 1 - Nieuwleusen 1
Door een combinatie van factoren haakten een aantal spelers en coach(es) af deze dag. Mijn gevoel vooraf was, dat dit juist wel eens een meevaller zou kunnen zijn. Mogelijke promovendus, maar nog wel 3e klasser, Nieuwleusen 1 de tegenstander in Ten Boer.

Met net als bij het 2e ook hier coach Devin van Wijngeeren op de bank begon de wedstrijd. Spits "IJsland" oftewel Remco Bolhuis kreeg eindelijk eens wat ondersteuning voorin. Ferry Knol en Cees van der Wolde doemden veelvuldig naast hem op. Sinds kort terug, en achterin spelend, was ook Bert Zwart de nodige versterking in de verdediging en daar vooral ook een rustbrenger met overzicht.

Natuurlijk, "één zwaluw brengt nog geen zomer". Desondanks liep het ogenschijnlijk direct allemaal een stuk beter. Hier geen minutieus verslag, maar een meer algemene beschouwing.

Omlandia speelde dus een best wel aardige wedstrijd. Over links kreeg ze van de tegenstander zeeën van ruimte waar Kevin Potgieter veelvuldig van profiteerde. Achterin wisten we de bal goed en ver van het doel van keeper Wim Beukema te houden. Met enige regelmaat waren er zelfs kansjes voor Omlandia voorin. In elk geval ging er van de voorhoede meer dreiging uit dan in vele wedstrijden in de competitie.

Ook over rechts kreeg het team ruimte en het was hier dan ook in de slotfase van de 1e helft raak. Ferry Knol scoorde vlak voor rust de 1-0 na een goede aanval. Nieuwleusen kreeg over de hele wedstrijd gezien toch ook wel wat aardige kansen. Ze hadden echter één pech.

Keeper Wim Beukema keepte vermoedelijk zijn wedstrijd van de eeuw. Werkelijk elke bal deze dag was voor hem. Vanzelfsprekend is dit een statische zeldzaamheid, maar in elk geval dit keer een welkome meevaller en opsteker voor het Omlandia 1-team. Het geloof in eigen kunnen leek weer terug te keren.
Cees van der Wolde; vrije trap in moeilijke hoek. Raak, 2-0.
In de tweede helft werd door doelpunten van Ruben Doornkamp en een schitterende vrije trap van Cees van der Wolde zelfs naar een luxe 3-0 opgevoerd. De eerste horde naar klassenbehoud was daarmee genomen.

Maar toch, zoals al gezegd, "één zwaluw brengt nog geen zomer".