zondag 9 juni 2019

Finale voor Omlandia 2, degradatie Omlandia 1

Gebroken

Vlaggenist Vincent Jonkman in zijn afzwaaiwedstrijd

Zaterdag 8 juni. De tweede ronde van de nacompetitie. Voor Omlandia 2 ligt een mogelijke promotie in het verschiet en Omlandia 1 moet degradatie zien te voorkomen. Weer een spannend dagje dus.

Ook een stormachtige dag trouwens. De huilende wind door de raamkieren betekende weer eens een te korte nachtrust en legde de basis voor een 'fantastisch gebroken gevoel' en start van de dag. De wind bleef ook nog eens de hele dag lekker doorstaan en 's middags verhoogden een aantal pittige en frisse buien de feestvreugde bij Omlandia 1.

Ook gebroken was de enkel van zoon Robert (mooi minuscuul scheurtje). De rots in de branding achterin bij Omlandia 2 had zich op de training vergaloppeerd en mag het slot van het seizoen op krukken bijwonen. Toch wel een fikse aderlating voor het team en dat zeg ik niet als bevooroordeelde vader.

Omlandia 2 trof gisteren Helpman 2 (ook periodekampioen) voor de derde keer als tegenstander dit seizoen. Wedstrijd 1 ging 'uit' verloren met 4-3 en wedstrijd nummer 2 eindigde thuis in een gelijkspel, 2-2. Een lastige en moeilijke tegenstander dus. En nu dus wedstrijd nummer 3 en die verliep als volgt ...

... namelijk met het missen van de eerste tien minuten door allerlei oorzaken. Gelukkig bleek het nog 0-0 te staan, hoewel Helpman in de eerste minuten een droomkans op 0-1 gemist bleek te hebben naar horen zeggen.

Ik zag in die eerste helft een duidelijk beter Omlandia 2. Wel met de wind mee als 'twaalfde man'. Het leverde een serie mooie kansen op. Ik heb ze niet allemaal genoteerd. Ferry Knol, die ik bij het eerste team had verwacht in de opstelling, opende met een schuiver in de linkerhoek de score. Er was een klein kwartier gespeeld.

Topscorer Ivar Nijboer verdubbelde na een half uur de score. Na een werkelijk formidabele passeerbeweging van Dennis van Dijk en een prima voorzet had zelfs de 3-0 op het scorebord kunnen staan, maar de bal gaat via Jeroen Dijkhuizen net naast.

Ruststand 2-0

Helpman had dus in de tweede helft de harde wind als extra hulp. Ook verzilverden ze met een kopbal al na drie minuten een vrije trap. 2-1, de vraag was nu of het weer een spannende wedstrijd zou worden.

Daar leek het in eerste instantie niet op. Ook nu weer volgden een serie kansen voor Omlandia. Eerst weer voor Jeroen, even later voor Ivar. Beiden misten. Dan belanden we in de 60e minuut. Een mooie combinatie van Omlandia met Ivar als assist wordt door Dennis keurig afgemaakt. 3-1.

In de 70e  minuut staat de 4-1 zelfs op het bord. Hier ook met Ferry als basis, zijn schot gaat via de paal het veld weer in en wordt door de attente Roël de Vos van dichtbij simpel ingetikt. Een ongekende weelde en de gedachte van 'wat kan er nog misgaan?' zal bij velen door het hoofd zijn gegaan.

'Het gaat bijna mis'

Mijn stelling is, dat je nooit mag denken, dat je er al bent zolang de marge kleiner is dan 5 doelpunten. Publiekswissels, de grootste flauwekul die er is. Zeker, als je nog niet in de laatste vier, vijf minuten van de wedstrijd zit met een heel ruime voorsprong. Omlandia dacht ook zeker nog niet, dat ze er al waren.

Toch was er sprake van grote chaos bij Omlandia in het laatste kwartier. Helpman kwam in de 76e minuut terug naar 4-2, in de 81e minuut naar 4-3. Toch nog een dramatisch einde leek er aan te komen. Jaap Bosch maakte tot overmaat van ramp (on)bewust hands een paar minuten later. Hij leek in de grond weg te zakken. De vlag voor buitenspel was echter net daarvoor door de scheidsrechter gehonoreerd. Wat een geluk.

De minuten sleepten zich verder, vijf minuten extra en extreme spanning volgden, maar met een uiterste krachtsinspanning wordt de 4-3 winst binnen gesleept. Volgende week de finale op neutraal terrein.

Komt dat zien, komt dat zien.

Omlandia 1 - degradatie een feit

Derde-klasser Be Quick 1887 1 was in Ten Boer de tegenstander van het eerste team. Drie grote kansen zagen we in de eerste helft, waarvan twee superkansen. Alle drie werden gemist. Dure, heel dure missers bleek achteraf. Ook had Omlandia de wedstrijd tot de 44e minuut goed onder controle.

U begrijpt het al. In de 45e minuut staat via een vrije trap en kopbal toch plots de 0-1 op het bord. Het is een dreun van jewelste en het moreel vermoedelijk ook nu weer direct gebroken.
 In de tweede helft is van het redelijk goede Omlandia-spel van de eerste helft dan ook niets meer over. Be Quick neemt het heft in handen en geeft dit niet meer prijs.

Speltechnisch werd het bij Omlandia een chaos en in de verdediging was het alle hens aan dek. Ook aanvallend was het over en uit. Onder de grote druk werden uiteindelijk toch veel te veel fouten gemaakt en Be Quick liep regelmatig uit naar 0-4. Volgende week weten ze of ze zijn gepromoveerd in de derde en laatste beslissingswedstrijd.