Omlandia 2 eerste na winst op Lycurgus 2

De einduitslag met ervoor een machteloze Lycurgus-coach

3 november 2018. Ooit in 1980 werd op deze datum de vroegste ijsdag genoteerd in een ongekend koude start van de winter met volop sneeuw en ijs.

Ook vandaag begon het vorstig. Verder was er qua weer niets wat vergelijkbaar was met 1980. Het was weer eens een perfecte en zonnige herfstdag. Meer zon zoals in dit jaar zullen de meesten van ons niet meer gaan meemaken in hun leven. 2003 is nog even koploper, maar dat zal vermoedelijk gezien de mooie weersverwachting en met nog acht week te gaan nog slechts van korte duur zijn. Op naar de volgende passie.

In Groningen was Lycurgus 2 de vijfde tegenstander van Omlandia. Lycurgus bivakkeert in de middenmoot van de 2e klasse C. Voor aanvang een doelsaldo van 10-8 tegen 14-6 voor Omlandia. Geen verschil waarvan je zegt, dat de uitslag al bijna vast staat.

Ook het begin van de wedstrijd was niet spectaculair, eerder zelfs tam te noemen. Dat kan ook liggen aan het gebabbel over koetjes en kalfjes met de andere supporters langs de zijlijn. Ik kan daarom iets gemist hebben.
Plofkip
Een vrije trap van Omlandia gaat over. Ivar doet het later beter.
Dennis van Dijk had misschien Omlandia 2 al snel op voorsprong kunnen zetten. Hij worstelde zich in de derde minuut knap langs de Lycurgus-verdedigers, maar een doelpunt kwam er niet uit voort.

De wedstrijd kende in de aanvangsfase, en bijna de hele eerste helft verder ook niet al te veel hoogtepunten. Misschien dat het de kracht van het Omlandia-team is, maar achterin kwam Lycurgus er gewoon niet door. Elke bal werd onderschept en verder rondgetikt in een hoog tempo alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Zorgeloos voetbal.

Het gemak waarmee dit ging, was eigenlijk buitengewoon. Dan moet je gelijkertijd ook vragen gaan stellen over de tegenstander. Is Lycurgus gewoon een zwak team, missen ze een aantal belangrijke mensen of is het iets anders? Zegt u het maar.

In elk geval was Omlandia heer en meester op het veld. Het enige wat er aan het spel ontbrak dit keer, dat het goede veldspel zich vertaalde naar een groot aantal kansen. Die kwamen er ook eigenlijk niet meer in die eerste helft, maar toch ging Omlandia met een 0-1 voorsprong de rust in.

Het is al de 41e minuut wanneer Ivar Nijboer van ver, wel '45m' volgens sommigen, de bal als een plofkip op de slof neemt en in één keer in het doel ramt. Een welkome meevaller.

Dure tien minuten

Slechte foto, maar hier de 0-2 van Niels Meijer
In de 2e helft was het eigenlijk allemaal Omlandia wat de klok sloeg. De ene aanval na de andere werd op de mat gelegd. De mooiste direct al in de 49e minuut. Vanaf links ging de bal naar het centrum en weer naar rechts. Dennis nam hem mee het strafschopgebied in en zijn voorzet hard tegen de touwen geknald door Niels Meijer.

Dennis van Dijk; 2 x assist
Dennis was ook weer betrokken als inleider en aangever bij doelpunt drie. Ivar mag het in de rebound afmaken, 0-3. Het is dan pas de 54e minuut. Ook nu weer hangt de tegenstander volledig machteloos in de touwen. Dus is het weer tijd om te denken aan dubbele cijfers.

Daar kwam het echter weer niet van, al werd de score al snel weer uitgebreid. Jeroen Dijkhuizen, in de tweede helft ingevallen, was als zo vaak ook nu de drijvende kracht vlak achter de aanval. Als beloning mocht hij in de 63e minuut de 0-4 op het scorebord laten aantekenen. Er is nog een klein half uur te gaan. Kom maar op met de doelpunten, dacht ik.

Die kwamen er dus niet meer. Het veldspel werd slordiger, vermoeidheid speelde misschien een rol, en zowaar kwam Lycurgus er steeds vaker wat beter uit. Pech hadden ze in de 70e minuut met een schot op de paal. Omlandia produceerde ondertussen best nog wel aardige aanvallen, maar opeens was er telkens sprake van buitenspel.
Keeper Arjan Riesebeek had geen lastige middag
Vlak voor tijd had Lycurgus nog een laatste superkans. De aanvaller mocht alleen op keeper Arjan Riesebeek afgaan, maar ook hij maakte het weer niet af. Het schot ging naast. Het was het laatste wapenfeit in de wedstrijd. Het bleef dus 0-4.

Na afloop bleek koploper Knickerbockers verloren te hebben. Het unieke feit doet zich nu voor, dat er nu 5 koplopers zijn met 12 punten.  Zie: Voetbal.nl
Het doelsaldo van Omlandia 2 is gelijk aan nummer 1 Knickerbockers (meer gescoord). Dat wordt dus een mooie competitie voor Omlandia 2. Alweer. "Misschien eens omwisselen met Omlandia 1", opperde iemand al eens langs de zijlijn.

"10 november is de dag"

De wedstrijd Omlandia 2- Groningen 2 (de gasten vielen haast om van vermoeidheid) werd een paar weken geleden met instemming van beide partijen ingekort naar 80 minuten. Slechts 4-1 daardoor, terwijl Omlandia veel sterker was.

Met 90 minuten speeltijd was er grote kans op een belangrijk beter doelsaldo geweest en daarmee nu al sprake van daadwerkelijk de eerste plaats. Het mocht niet zo zijn.

Maar goed, met nog 15 wedstrijden te gaan, zijn ze er nog niet.

Volgende week - 10 november- de topper tegen medekoploper The Knickerbockers in Groningen. Aanvang: 12.15 uur.