zondag 11 november 2018

Omlandia 2 onderuit in topper tegen Knickerbockers 5

Omlandia 2 in de aanval
Gisteren, 10 november, stond in Groningen de strijd om de koppositie voor Knickerbockers 5 en Omlandia 2 op de agenda.  Bijzonder was, dat we vorige week vijf koplopers boven aan de ranglijst telden met twaalf punten.  Er zijn dus meer mogelijke kampioensgegadigden, maar onze Omlandianen en hun tegenstander hadden even het beste en tevens gelijke doelsaldo.

De verwachtingen waren bij mij hooggespannen. Omlandia 2 begint net als het vorige seizoen steeds beter te spelen. Daarnaast is de bank met wisselspelers over het algemeen goed bezet wat niet elke tegenstander kan zeggen.

In een decor met af en toe lichte regen en onder een grijze herfstlucht werd er even na 12.15 uur afgetrapt op het kunstgrasveld bij het Zernike-complex.

Een spetterende wedstrijd, hoopte ik op, een echte krachtmeting op voetbalgebied. Niets van dit alles werd bewaarheid. Het tegendeel zelfs, al hoewel het woord krachtmeting misschien nog het dichtst bij lag.

Dure missers

Zernike-complex; The Knickerbockers 5-Omlandia 2
Het was om te beginnen een draak van een wedstrijd. Dat kwam natuurlijk ook door de kwaliteiten van beide teams. Het betekende van beide kanten fel en bovenop de tegenstander zitten. Trekkend aan shirts, er waren vele duwpartijtjes, vele kleine overtredingen, en een scheidsrechter die af en toe raadselachtige beslissingen nam.  Hij had overtredingen opeens meters verderop geconstateerd, en het 'voordeel' dat er soms was, werd slecht geïnterpreteerd. Allemaal kleine irritaties.

Toch was Omlandia in de beginfase de best voetballende ploeg. Na vier minuten had Ivar Nijboer na een pass van Jeroen Dijkhuizen zijn eerste goede mogelijkheid, maar hij schiet naast. Lange tijd gebeurde er vervolgens niets. Omlandia heeft de zaak aardig onder controle.

In de 18e minuut gaat het opeens mis bij Omlandia. De Knickerbockers hadden keeper Jasper Kromdijk tot dat moment werkelijk nog niet één keer op de proef gesteld. Misschien, dat de Omlandia-verdediging daardoor dacht, dat het een gemakkelijke dag zou worden. Een grote misrekening.

Een ogenschijnlijk ongevaarlijke aanval van Knickerbockers kon volgens mij gemakkelijk onderschept worden. Toch was er even het wat traag reageren van de kant van Omlandia. Te traag.

De bal komt in de rechterhoek van het 16-m-gebied. De trage reactie in de Omlandia-verdediging was genoeg voor 'baardmans' van Knickerbockers. Met een mooie draai en knap schot schuift hij de bal voor Jasper in de uiterste linkerhoek van het doel, 1-0. Wat een domper voor de op dat moment beter spelende clubgenoten en haar supporters.

Nog niets aan de hand, denk je dan als toeschouwer. Het spel oogde immers redelijk. Deze gedachte was echter ook geen lang leven beschoren. We zijn pas zes minuten verder en we zien nagenoeg dezelfde situatie als bij de 1-0. Nu werd er een duidelijke fout gemaakt achterin. Het gevolg was nagenoeg een kopie van het eerste doelpunt. Ook nu is het dus raak en dus staat het 2-0. Twee kansen, twee doelpunten. Ik hou van hoog rendement, maar liever in het voordeel van Omlandia.

Weer krijgt Omlandia kansen in de vervolgfase. Via Dennis van Dijk en Ivar, maar beide waren niet succesvol. Dan is er een klein opstootje, de frustraties nemen toe. Hierdoor komt Omlandia ook niet echt toe aan goed spelen. Ook de Knickerbockers krijgen kleine kansen in de slotfase in de eerste helft. Nu worden ze gelukkig niet benut.

Worsteling

De tweede helft werd een moeizame geschiedenis voor beide ploegen. Onverdroten werden de oorzaken van lichte irritaties voortgezet door teams en scheidsrechter. Weer was Omlandia de betere ploeg, maar veel kansen wisten ze zich niet te verschaffen. Het was een worsteling waarbij je hoopte, dat er eens een gelukje bij zat. Van een wedstrijd, of in elk geval redelijk voetbal, was nauwelijks sprake.

Knickerbockers kreeg bij het begin en halverwege nog een drie-, viertal kansen. Speltechnisch had Omlandia de wedstrijd aldoor beter onder controle. Veel kansen kwamen er echter niet uit voort. Stefan Nijboer was er nog het dichtste bij. Een mooie combinatie tussen de familie Dijkhuizen stierf later in schoonheid. Vlak voor tijd probeerde Stefan het nog weer eens in het strafschopgebied. Plotseling ligt hij op de grond. Een overtreding?

Omlandia veelvuldig in het strafschopgebied, maar kansen waren er sporadisch
In de eerste helft misschien wel toen Ivar werd geduwd, maar nu waren er twijfels bij velen. Toch werd er een strafschop gegeven. Henk van der Wolde schiet hem onberispelijk in. 2-1, het is de 85e minuut. Zou er nog een slotoffensief van Omlandia komen?

Nee, de energie was op, de wedstrijd was over en uit. Het bleef 2-1, een beetje onnodige nederlaag het frustrerende nagevoel bij de Ten Boersters. En Omlandia parkeert zich daarmee eerst even weer op een vierde plek. Ook concurrenten Noordwolde 2 en Gorecht 3 wonnen.