zaterdag 3 december 2016

Debuut en winst Omlandia 1 tegen BCV 1 (senioren)

Geen verslag vandaag - 3 december- van Omlandia JO19 tegen koploper Peize JO19. Klaas, uw blogger, had drukke 'Klaas'-verplichtingen en zoon Robert was uitgenodigd voor de seniorenselectie van Omlandia 1. Een hele eer natuurlijk, maar wel een aderlating voor zijn basisteam, die ook nog eens Bodhi Prenger moest missen wegens een blessure. De wedstrijd ging tot spijt van de Ten Boersters verloren met 1-3. De enige doelpuntenmaker Remco Bolhuis.

Omlandia 1 - BCV 1

Twee weken geleden had Robert al even in Loppersum acht minuten mogen sfeerproeven bij de senioren. Misschien had hij zijn entree in de 0-0 bekerwedstrijd tegen Loppersum onvergetelijk kunnen maken als hij in de slotminuten in kansrijke positie was aangespeeld en dan ook nog even had gescoord. Het feest ging echter niet door en Omlandia werd na een strafschoppenserie roemloos uitgeschakeld.

Vandaag mocht hij voor de tweede keer meedoen. Nu vanaf de aftrap. Tegenstander in Ten Boer was BCV 1 uit Burgum in Friesland. Wie kent Burgum niet, halverwege de lijn Dokkum en Drachten, een gemeente qua inwonertal iets groter dan Ten Boer.

De voetballers uit Burgum stonden vooraf een plaatsje lager, 12e, op de ranglijst. De statistieken vertellen me vooraf dat ze een moeilijk scorende voorhoede hebben, maar ook een mogelijke stugge verdediging.
Het weer was zoals al bijna het hele najaar ook nu weer fantastisch. Volop zon, geen wind en zo'n vijf tot acht graden. Tot zover de voorbeschouwing. Op naar de wedstrijd.

(met foto's van een 'neutrale' toeschouwer, mijn echtgenote)
Assist
Robert Dijkhuizen, assist bij 1-0
Omlandia startte met een 5-3-2 opstelling, niet mijn persoonlijke voorkeur, maar de winnaar heeft altijd gelijk.  In de voorhoede staat Robert naast spits Jeroen Haan. De Zon-side van de 'Wim Bathoorn-tribune' was compleet bezet met Omlandia-fanatici en een 'Dijkie'-spandoek om zijn debuut op te luisteren. Bijzonder sympathiek.
De wedstrijd ging wat tam van start. In de eerste minuten gebeurde er niet veel bijzonders. BCV lukte het als enige iets van een aanval met een voorzet op de mat te leggen. Het leverde niets op.

Robert maakte tussendoor een goede actie, maar kon de bal op het laatste moment niet goed kwijt. Na een kwartier lukt het Omlandia voor het eerst een echt gevaarlijke aanval op touw te zetten. Topscorer Jeroen Haan lukte het bijna om als laatste in de rij de bal over de keeper te tikken, maar de laatste zijn vingertoppen waren er nog net op tijd bij om een vrij zeker doelpunt te verhinderen.

Weer een kwartier volgde er met saai voetbal. BCV had zelfs wat meer balbezit, maar van de voorhoede leek weinig gevaar te duchten.
Na een klein half uur ziet opeens een Omlandiaan op de linkervleugel het licht en verplaatst de bal met een lange trap naar de rechtervleugel. Robert duikt er perfect in, neemt de bal keurig aan en mee, lanceert zich naar de keeper en een perfect tikje naar links volgt op het laatste moment. Jeroen kan hem simpel intikken, 1-0. Het debuut is dus al min of meer geslaagd.

In de 36e minuut legt Omlandia weer een mooie aanval op de mat. Over de linkervleugel de diepte in, een goede voorzet en het is weer Jeroen die scoort. Nu met een mooie kopbal, 2-0. De tegenstander vraagt als het ware om een doelpuntrijke afstraffing, maar er is bij Omlandia gewoon te weinig mankracht voorin en te weinig overzicht op het middenveld richting de juiste man.

In de 38e minuut volgt er desondanks weer een kansrijke aanval van Omlandia. De bal komt na wat tik- en klutswerk bij Robert, die hem doortikt naar Martin Oudman. Vlak bij doel wordt er door Martin naast getikt. Omlandia gaat daarom met 2-0 de rust in.

Ook in de tweede helft lukt het Omlandia niet om wat vaster het spel in handen te krijgen. BCV weet er echter niet of nauwelijks gebruik van te maken. Liefhebber van aanvallend voetbal als ik ben, zou ik zelf er een spits bij hebben gezet. Omlandia gaat echter op de ingeslagen weg verder en roept daarmee enig onheil bijna automatisch op zich af. Gelukkig staat er 2-0 op het scorebord.

De eerste waarschuwing van BCV volgt in de 54e minuut. We zien een schot, die in de kluts belandt en nog net naast gaat via een Omlandiaan. Vervolgens is het weer een hele tijd niks van alles.
Robert wordt in de 64e minuut gewisseld voor Ruben Doornkamp. Het debuut is toch een geslaagde vuurdoop, denk ik, maar laat dit oordeel ook graag aan anderen over.

Even later krijgt Omlandia weer kansen, twee keer op rij zelfs. Beide hadden een doelpunt kunnen betekenen. Jeroen krijgt een goede mogelijkheid voor een schot, maar de keeper pareert uitstekend de bal. Twee minuten later is het Jan Oosterbeek die de kans krijgt om te scoren. Hij mag alleen op de keeper afgaan, maar ook hem lukt het niet de bal in het doel te leggen.

Op rozen

Een kwartier voor tijd denkt Omlandia op rozen te zitten. Weer via Jeroen Haan, en al zijn derde doelpunt dus. Na een aanval over de linkervleugel stift hij de bal over de keeper. Het staat 3-0. Wat kan er nog gebeuren?

Jeroen Haan, drie keer raaak
Uit het niets komt BCV echter terug. Even een blik naar de vrouw, afgeleid dus, en de bal ligt opeens in het Omlandia-doel. Wat er misging? Zegt u het maar. Een Sinterklaas-kadootje vermoedelijk. 't is tenslotte al bijna 5 december.
Omlandia knoeit er in de laatste minuten op los. Het is dat de BCV-aanvallers geen goede aanvallers zijn en de schade viel daarom mee. Ze komen echter wel op 3-2 met een fraai schot van ver en rechts.

De hoop voor BCV op een gelijkspel gaat gelukkig toch nog snel in rook op. Het is Kees van der Wolde, die na goed doorzetten van Ruben de 4-2 mag inschieten. BCV krijgt nog wat kleine mogelijkheden, maar blijft machteloos in de afwerking voorin. Wanneer de scheidsrechter in de 90e minuut affluit, is een moeizame, belangrijke, maar wel verdiende overwinning door Omlandia binnengesleept. Dat telt!
Verdediger Jurry de Boer, goedspelend en jarig!