zaterdag 26 november 2016

Verdiende zege Omlandia JO19 tegen HFC'15

HFC'15-Omlandia, onder de rook pluimen van de Suikerunie

Het is 26 november  2016 en de laatste wedstrijd van de eerste helft van de competitie staat op het programma. HFC '15 uit Hoogkerk is de tegenstander en staat voor aanvang van de wedstrijd een plaatsje hoger op de ranglijst. Beide teams lijken volgens de ranglijst in cijfers verder niet veel voor elkaar onder te doen.

De herfst van 2016 streeft qua zonneschijn naar een plek in de top vijf en trok weer alle registers open om dit te bereiken. Nagenoeg windstil, zonnig, maar wel fris weer en met een graad of vijf op de thermometer waren de speelomstandigheden.

Het decor in Hoogkerk was een kunstgrasveld, waar de kleur groen bijna het onderspit delfde, en verder onder de dikke rookpluimen van de Suikerunie waar de bietencampagne in volle gang is.

Een dik kwartier te laat ging de wedstrijd onder de leiding van scheidsrechter T. Kok even na kwart over twee van start.

Goede combinaties

Gevaarlijke HFC-uitbraken
Omlandia kwam via Jeroen Brookman al na twee minuten in een kansrijke positie, maar de zaak werd om onbekende redenen afgefloten. HFC zette er direct een levensgevaarlijke aanval tegenover. Ternauwernood wist Erwin Bos nog net een doelpunt te voorkomen. De wedstrijd kabbelt vervolgens even een paar minuten op en neer, maar dan slaat Omlandia hard toe.

We zien een bijzonder mooie aanval over de linkervleugel waar Robbert Veldman langs de lijn vliegt. Een goede voorzet volgt richting Jeroen, een tikje naar Bodhi Prenger en die tikt direct door naar Guus Kuipers. De bal verdwijnt met een mooi schot in het HFC-doel, 0-1.

Ook hierna houdt Omlandia het beste spel en schept zich met regelmaat goede kansen om de score op te voeren. HFC beschikte echter over een paar kwikzilverachtige aanvallers, die onze verdediging slechts moeizaam in toom wisten te houden. Het was dus wel opletten geblazen bij balverlies.
Robbert net te laat
In de 17e minuut krijgt Robbert na een combinatie met Jeroen in een één -op-één-situatie met de keeper de kans op de 0-2. Het feest gaat niet door. Een paar minuten later lijkt Roy Boer te kunnen scoren vanaf de 16-m-lijn met een lobje. De bal gaat over.

Dan een domper. Er wordt balverlies geleden op het middenveld door Omlandia. Razendsnel wordt het spel verplaatst naar de rechtervleugel en de HFC-aanvaller rent iedereen er uit en scoort de gelijkmaker.

In de 27e minuut is er alweer een goede combinatie te zien. Nu tussen Bodhi en Jeroen en Jeroen scoort beheerst in de rechterhoek. Het staat 1-2 voor Omlandia.
Weer breekt HFC even later vliegensvlug uit. En weer heeft Omlandia geluk. Nu is het Vincent Jonkman, die met een laatste krachtsinspanning een doelpunt voorkomt.

Robbert krijgt na een dik halfuur een herkansing, geeft een goede voorzet, maar de HFC-keeper kan er nog net een corner van maken. Ook Jeroen mag op herhaling. Hij soleert op mooie wijze door het centrum en lobt de bal keurig over de keeper. Ik denk, dat hij hem al telde, maar de bal belandt op de lat en stuitert het veld weer in.

Guus Kuipers, de maker van 0-1

Ook HFC breekt vlak voor rust weer gevaarlijk uit. Een hard schot vanaf de 16-m wordt keurig door keeper Jordi Haveman gepareerd. Met 1-2 gaan we de rust in.

Flitsende start

Na de thee is het direct alle hens aan dek bij HFC. Drie flitsende Omlandia-aanvallen op rij volgen binnen een paar minuten. De goed opgekomen Robert Dijkhuizen combineert zich door de HFC-verdediging en komt oog in oog met de keeper te staan. De ingeschoten bal kan nog net worden weggetikt.

Remco Bolhuis komt vervolgens van links opzetten, maar de andere aanvallers zijn er niet op zijn goede voorzet. Een paar seconden later krijgt hijzelf de kans om te scoren. De bal wordt overgetikt. Drie kansen op de knock-out, maar alle gemist dus. Het blijft spannend.

Lange tijd kabbelt het spel vervolgens weer rustig voort, maar in de 66e minuut zien we weer een levensgevaarlijke HFC-aanval. In eendrachtige samenwerking redt eerst Jordi en Vincent als tweede. Vlak hierna krijgt Remco zijn tweede goede kans. Nu vliegt zijn schot hard over. Omlandia maakt het zich onnodig moeilijk. Er worden gewoon teveel kansen gemist.

Vrije trap voor Omlandia. Net naast
En weer had dit missen van kansen verkeerd kunnen aflopen. Opnieuw zien we even later een snelle HFC-aanval. Jordi behoedt gelukkig zijn team weer voor de gelijkmaker. In de 80e minuut volgt de zoveelste goede mogelijkheid voor Omlandia. Nu is het met een vrije trap in de maan van het 16-m-gebied. Het goed ingeschoten schot wordt nog net tot corner getikt.

Nog een vrije trap. Nu bij de cornervlag. Roy zet goed voor en de in het veld gekomen Kevin Potgieter kopt fraai de 3-1 in.

Kevin Potgieter heeft zojuist de 1-3 ingekopt
De HFC-aanvallen blijven doorgaan. Hoofdzakelijk door een gebrek aan voorhoedespelers lijken ze niet te kunnen scoren. De ballen vliegen hoofdzakelijk voorlangs.

Vlak voor tijd mag Robbert Veldman toch nog het toetje van de wedstrijd presenteren. Op snelheid vliegt hij over rechts naar binnen en knalt van ver de 1-4 in de touwen. Het werd ook de eindstand.

Omlandia klimt door deze zege een plaatsje op de ranglijst naar de 6e plek. A.s. zaterdag komt koploper Peize op bezoek in Ten Boer. Uit werd verloren na een 0-2 voorsprong met 4-2. Er valt dus