zaterdag 28 november 2015

Omlandia A1 maakt het koploper Velocitas niet lastig

Twee week niet kunnen trainen en spelen vanwege weer en slechte accommodatie. Waar is toch dat altijd speelklare gravelveld van vroeger? Het is een niet al te goede voorbereiding voor een wedstrijd tegen een koploper.
Bijkomende blessures voor vele spelers zorgen er voor dat het competitieverloop voor Omlandia A1 een hele andere wending krijgt dan anders misschien mogelijk zou zijn geweest. Zelfs titelkansen hield ik voor mogelijk. Het lijkt allemaal even ver weg.

Een grillige start zagen we begin september met twee, deels onnodige, nederlagen. Dit werd gevolgd met liefst zes overwinningen op rij waarna concurrent NEC Delfzijl twee weken geleden hieraan bruut een einde maakte.

Vandaag was er dus de kans om opnieuw de aansluiting met de top te krijgen. Koploper Velocitas A1 kwam op bezoek in Ten Boer en die liet defensief vorige week enorme steken liet vallen. Een 1-5 achterstand tegen middenmoter Muntendam werd er tussentijds zelfs genoteerd. Toch werd er desondanks een 6-5 (!) overwinning uit het vuur gesleept. Het zegt iets over de zwakte en de sterkte van dit team. De zwakte pak je aan zou je denken. Op naar de wedstrijd en een topscorerslijst.

Omlandia voor het Velocitas doel in de 1e helft.
Het bleef bij speldenprikken.
 Sinterklaascadeautje

De regenmeters waren voor de zoveelste keer deze maand weer goed gevuld deze 28e november, maar het Omlandiaveld was desondanks goed bespeelbaar. Een frisse ochtend, wat  wind, maar wel een zonnetje maakten er nog redelijke speelomstandigheden van. Met scheidsrechter Rolf Potgieter werd er even na half elf afgetrapt.

De wedstrijd was nog geen vijf minuten aan de gang en geen van beide teams was in de buurt van de keeper geweest wanneer we een vrije trap zien ter hoogte van de middellijn voor Velocitas. Drie seconden later staat Omlandia A1 met 0-1 achter. Een Sinterklaascadeautje kun je wel zeggen, want de bal zeilt ongehinderd het doelgebied binnen en een klein knikje van een Velocitas-been betekende een doelpunt. Een sympathiek gebaar in deze tijd dit soort dingen, maar ik zie het liever niet.

Omlandia is en lijkt aangeslagen. Het lukt ze ook niet of nauwelijks een vuist te maken. Velocitas heeft na het doelpunt veelvuldig balbezit in de hele eerste helft. Vloeiende aanvallen zien we echter niet al te veel en het gevaar moet vooral van een aantal afstandsschoten komen. Drie keer is keeper Alwin Potgieter echter op zijn post en pareert het grootste gevaar.

Ian Spijksma

Pas na 25 minuten doet een Omlandia een kleine poging iets terug te doen. Een zachte kopbal levert echter niets op. De sporadische ballen, die op het middenveld worden onderschept, kunnen ze niet goed kwijt aan de voorhoede en worden veelvuldig en soms knullig afgefutseld door de tegenstander.

Zo ook in de 35e minuut. Het is de inleiding voor een goede aanval van Velocitas over rechts, een voorzet en gevolgd door twee goede kansen voor het doel van Alwin. De eerste wordt nog gepareerd, maar de rebound is wel raak, 0-2. Dat betekent normalerwijze een vrijwel onoverbrugbare achterstand tegen een koploper, maar rasoptimist als ik ben, geloof ik in wonderen.

Goede start

De thee of ranja leek Omlandia goed te zijn bevallen. Het team komt scherp uit de startblokken in de tweede helft. Spits Ricardo van Coevorden krijgt direct een goede kans om Omlandia terug in de wedstrijd te brengen. Zijn schot is echter te zwak en wordt gemakkelijk door de Velocitas-keeper onderschept. Een minuut later twee kopballen richting het doel van Velocitas, maar ook deze waren een te gemakkelijke prooi voor de tegenstander. Vlak hierna schiet Velocitas net naast.

In de 54e minuut dan toch een aangename verrassing. Een mooie pass op Ricardo door het centrum, hij laat de verdedigers verdwaasd rondkijken en wipt de bal rustig over de uitkomende keeper. Het is 1-2 en Omlandia is terug in de wedstrijd.

Tijd is het om nu zeker de druk op te schroeven en de verdediging van Velocitas meer op proef te stellen, denk je als supporter. Echter niets van dit alles. Of het nu machteloosheid was of conditiegebrek of gewoon de betere techniek van de tegenstander, wie het weet mag het zeggen. Het lukte Omlandia niet om in de resterende speeltijd van ruim een half uur gevaarlijk te worden.

Ik zag ook geen of onvoldoende 'Der Tot oder die Gladiolen'-mentaliteit (aldus Louis van Gaal). Velocitas heerste en controleerde de wedstrijd tot de laatste minuut en kreeg zelfs nog een viertal goede kansen om de voorsprong te vergroten. Alwin en Robert Dijkhuizen voorkwamen echter grotere achterstand. Het moet desondanks gezegd worden, Velocitas mocht zich vandaag terecht de verdiende winnaar noemen.
Toch nog een Omlandia-kansje in de slotminuut,
maar geen doelpunt.
Maar goed, er zijn dus verzachtende omstandigheden voor Omlandia. Toch, ik haat verliezen en zeker het schrijven van stukjes over zulke wedstrijden.

Ook als supersnelle rechtsvoor van vroeger, maar met te weinig technische bagage weet ik, dat je in zulke wedstrijden maar één kans hebt op winst. Dat is collectief jagen - zeker bij een achterstand - op de verdediging en 'loeren' met je snelste man voorin op dat ene, zeker komende kansje. Elke verdediging en verdediger maakt vroeg of laat een fout. Het is gewoon kansberekening.