zaterdag 7 november 2015

Glansloze zege Omlandia A1 tegen Lycurgus

Omlandia in de aanval
Elke week een vlekkeloze wedstrijd spelen lukt geen enkel sportteam in de wereld. Vandaag, 7 november, was zo'n dag dat het eens wat minder gemakkelijk ging bij Omlandia A1.

Tegenstander Lycurgus A1 werd thuis in Groningen al binnen een minuut op achterstand gezet en zowel uw blogger en mogelijk ook de Ten Boerster spelers maakten zich bewust of onbewust op voor een doelpuntenfestijn. De coach en uw blogger pakten dan ook het schema van 60-0 er bij en gingen er eens rustig bij zitten en vooral staan. De oogst kon beginnen.

Als speelomstandigheden zagen we eindelijk wat herfstiger weer met wat regen en wind. Alleen de temperatuur begreep nog niet wat de bedoeling was en steeg voor November-begrippen en al voor de tweede achtereenvolgende dag naar ongekende hoogtes met een top op deze zaterdag van 17º.

Het 60-0-schema kon al snel weer opgeborgen worden, want het ging al snel allemaal veel moeizamer als het zich in in eerste instantie liet aanzien.

Perfecte aanval

Een schitterende aanval over rechts werd even zo mooi bekroond met een doelpunt. Robbert Veldman brak goed door vlak na het beginsignaal, gaf een perfecte pass op Ricardo van Coevorden en zijn eerste balcontact betekende de 0-1 voor Omlandia.

In eerste instantie ging Omlandia goed door. Er volgden nog kansen voor Jeffrey Runhart en Robbert in de eerste tien minuten. Lycurgus legt na tien minuten een levensgevaarlijke aanval op de mat. Jan en alleman wordt gepasseerd en er lijkt een kansrijk intikkertje te komen. Keeper Alwin Potgieter reageert met een katachtige beweging en tikt de bal nog net over de achterlijn.

Lycurgus krijgt even later zijn tweede kans, maar nu schieten ze voorlangs. Technisch is Omlandia de betere, achterin staat het als een huis, het middenveld actief, storend en alom aanwezig en met enige regelmaat zijn er kansrijke situaties in de voorhoede.

Wat er misging vandaag was de echte scherpte in de aanvallen. In de eerste helft telde ik er meer dan tien aanvallen met een superkans voor Robbert, goede kansen voor Bodhi Prenger, Roy Boer en Ricardo. Lycurgus bracht het tot een totaal van slechts drie.

Lycurgus-speler in de mangel
Pas in de laatste minuut voor rust lukt het Omlandia de voorsprong uit te breiden. Weer was het Ricardo die de 0-2 scoorde na goed voor het doel te zijn gezet. De aangever was me even ontgaan. Gezien de spelverhoudingen toch wel een terechte voorsprong bij de rust.

Stug Lycurgus

Na de rust bleef Lycurgus goed tegenspel bieden. Van een compleet wegspelen was absoluut geen sprake en dat toonden ze vrijwel direct aan. Een fout in de verdediging had al snel de 1-2 moeten zijn. Twee superkansen volgden op rij. Eerst spatte de bal op de lat terug het veld in en de nu ogenschijnlijk gemakkelijk in te koppen bal ging tot ieders verbazing over. Omlandia had weer gewoon geluk.

Langdurig golfde het spel na dit openingsgeweld heen en weer. Omlandia leek het wel te geloven, terwijl een derde goal waarschijnlijk de mentale knock-out van dit stugge Lycurgus had betekend. Nu was en bleef het tot het eind steeds uitkijken geblazen. Eén foutje en Lycurgus zou de aansluiting gehad hebben. En die foutjes kwamen. Maar daarvoor had Omlandia al op 0-3 moeten staan na weer een mooie aanval van kilometervreter Jeffrey en Robbert. De laatste miste jammer genoeg ook deze droomkans.

Vele Omlandia-aanvallen, weinig goals
Toen kwam dus toch weer het slordigheidje in de Omlandia-verdediging. Weer volgde een goede kans voor Lycurgus om de achterstand te verkleinen, maar nu wordt voorlangs geschoten.

Omlandia krijgt echter duidelijk de meeste kansen. Eigenlijk had het al lang 3-0 of 4-0 moeten staan. In het laatste kwartier volgen er weer een groot aantal mooie aanvallen. Vincent Jonkman breekt goed door, maar scoort niet. Jurry de Boer idem dito en schiet naast en Omlandia A2-invaller Jeroen Brookman krijgt ook twee goede mogelijkheden, maar ook nu gaan de ballen naast en over.

Het blijft dan ook 0-2. Het is de vijfde overwinning op rij en de aansluiting met nummer één, Velocitas, is bereikt, zij het met een verliespunt meer.