zaterdag 14 februari 2015

Zwaar bevochten zege Omlandia B1 tegen Siddeburen

Omlandia in de aanval
 De winter lijkt de hoop op een terugkeer nu echt te hebben opgegeven. Het is zaterdag 14 februari en de zon lacht ons 's ochtends al snel tegemoet. Op het Omlandia-complex is deze Valentijnsdag een vervroegde wedstrijd tegen Siddeburen B1 ingepland. Een fris begin was het eerst nog, maar verder nagenoeg perfect voetbalweer en al snel een oplopende temperatuur.

Bij Siddeburen treffen we oud-Ten Boerster en oud-Omlandiaan Siep Bijman weer aan. Hij werpt zijn hele ziel en zaligheid vanzelfsprekend in de strijd om zijn team dit keer wel naar de overwinning te slepen. Het gekke is, dat Omlandia hetzelfde van plan is. Begin oktober was het een kansenfestival aan beide zijden, maar sprong Omlandia er uiteindelijk efficiënter mee om en won met 1-4.

Zou het vandaag weer zo gaan? Omlandia miste in elk geval zijn topscorer Robbert Veldman en dat is toch wel een gevoelige aderlating.
Saaie eerste helft

Nee, we zagen dit keer een totaal andere wedstrijd dan in Oktober en zeker in de eerste helft. Een heel klein speldenprikje van Siddeburen vlak na de aftrap smoorde in de verdediging en eigenlijk was dat hun enige wapenfeit voor de rust. Ook Omlandia kon niet echt een vuist maken. Er was wel veel meer controle op de wedstrijd en balbezit, maar het resulteerde slechts twee keer in een kans.

De eerste kans na een kleine tien minuten was dan wel direct raak. De keeper en verdediging van Siddeburen blunderde opzichtig en de attente Remco Bolhuis scoorde met een precies schot. Tot mijn verbazing wordt de blunder als buitenspel afgevlagd en het doelpunt door de verder uitstekend leidende scheidsrechter geannuleerd.  Ik zal het geknoei van Siddeburen dus wel 'verkeerd' gezien hebben en als Omlandia-aanval hadden moeten beoordelen.

In het resterende half uur was alle aanvalslust kennelijk bij beide teams verdwenen en viel er niets meer te noteren op wat Omlandia-corners na. Positief geschreven betekent dit dat beider verdedigingen hun werk uitstekend uitvoerden en zij dus hiervoor een compliment verdienden.

Sidderend spektakel

In de tweede helft een heel ander spelbeeld. In strijd met alle gemaakte afspraken lukte het Omlandia toch weer om als eerste op de zo langzamerhand traditionele achterstand te komen. In de 48e minuut belandde de bal na een corner voor de voeten van een Siddebuurman. Deze pegelde met een rare hotseknots-boogbal en tot eigen en ieders verbazing de bal over keeper Alwin Potgieter, 0-1.

Het was, als zo vaak in deze competitie, de 'wake-up-call' voor Omlandia B1. Binnen acht minuten zien we dan ook direct twee goede aanvallen.
De eerste was dwars door het centrum en de bal komt voor de voeten van Remco Bolhuis. Hij aarzelt niet en ramt vanaf zo'n 17 meter de bal in het doel, 1-1.

Dan hebben we deze dag Jeroen Brookman op linksvoor staan in de tweede helft als vervanger voor de geblesseerde Robbert. Hij grijpt dit keer zijn kans om nog eens extra indruk te maken. Vlak na de gelijkmaker zien we van hem een geweldig mooie passeerbeweging op de linkervleugel, hij dringt het 16-meter-gebied binnen en had misschien zelf al kunnen scoren, maar kiest toch voor de er nog beter voorstaande Remco, die de bal foutloos intikt, 2-1.

Siddeburen geeft niet op en neemt vanaf dat moment speltechnisch het heft in handen. En ze krijgen kansen. Het is alle hens aan dek in de Omlandia-achterhoede en in de 67e minuut behoedt Alwin het team voor de eerste keer voor de gelijkmaker. We zien ook een vrije trap net en nipt langs de linker doelpaal naast gaan. Toch blijft het gevaar al met al redelijk op afstand van het doel en meestal grijpt de verdediging nog net op tijd in, maar Omlandia had de buit zeker nog niet binnen.

De 'knock-out' aan Siddeburen wordt volledig op eigen kracht uitgedeeld door Jeroen. Op snelheid onderschept hij vijf minuten voor tijd weer een bal op de linkervleugel, stoomt net als bij het eerste doelpunt op richting 16-m-gebied, omspeelt op ogenschijnlijk simpele, maar in werkelijkheid heel technische wijze de keeper en scoort achteloos de 3-1.

Nog steeds probeert Siddeburen het, maar de tijd is hun nadeel. Alwin behoedt het team weer vlak hierna met twee geweldige reacties voor een tegendoelpunt.
Dan is er vlak voor tijd nog een corner, die succes oplevert voor Siddeburen, want de bal wordt keurig ingekopt. Het staat 3-2.

Toch is het te laat voor de gelijkmaker. Even later wordt er afgefloten en een zwaar bevochten Omlandia-zege is 'sidderend', kreunend en steunend binnengesleept.

Het team staat nu met drie zeges bovenaan in de tweede periode en staat met twee wedstrijden meer gespeeld voorlopig derde op de normale ranglijst. Het begint weer ergens op te lijken.