zaterdag 7 februari 2015

Omlandia B1 weer naar winst tegen Lewenborg B1

Wedstrijd met twee gezichten
Zaterdag 7 februari. De winterstop is weer voorbij en de voetballers mochten weer los. IJzel speelde de ochtendvoetballers nog parten, maar 's middags waren in het Noorden de meeste problemen niet meer aan de orde. Voor Omlandia B1 stond in de middag de return tegen Lewenborg B1 deze middag op het programma in Groningen. Het kunstgrasveld kende geen opdooiproblemen en lag er fris en lekker zwartgroen bij.

De grote vraag vooraf wie van de twee teams het beste uit de winterslaap was gekomen. Op de ranglijst stonden ze beiden zevende, dus in punten en nagenoeg ook in doelsaldo gelijk. Wel had Lewenborg een wedstrijd minder gespeeld.

Op het late tijdstip van 15.20 uur werd er eindelijk eens gefloten voor de aftrap en na afloop hoorden we van alle kanten een eensgezinde mening van alle Ten Boersters over het verloop van de wedstrijd. Allen hadden namelijk een wedstrijd met twee gezichten gezien.
Stroef en slecht begin

Mislukte vrije trap
De start van Omlandia B1 was bijna vanzelfsprekend weer eens dramatisch. Vele keren hebben we dit nu al meegemaakt en het lek lijkt nog steeds niet boven op dit punt.

Ook nu weer was het chaos en een foutenfestival alom in de beginfase. Dat kwam natuurlijk ook door het goede spel van Lewenborg, die het eerste half uur gewoon heer en meester was op het veld. Omlandia werd geweldig onder druk gezet en het bijna automatische gevolg was veel balverlies en misverstanden op middenveld en in de achterhoede. De voorhoede kon 25 minuten lang niet in stelling worden gebracht. Ook grote pech voor het team was het uitvallen van topscorer Robbert Veldman na zeven minuten met een enkeleblessure.

Vele ballen gelukkig naast
Lewenborg krijgt in deze fase vele kansen. De eerste, een kopbal, gaat naast. Dan idem dito een schot, maar de derde is raak. Een knappe voorzet vanaf de rechtervleugel wordt uitstekend ingekopt en het staat 1-0.  De 2-0 lijkt ook in de lucht te hangen, want er volgen nog eens twee kansen voor Lewenborg. Omlandia mag zijn handen dichtknijpen, omdat beide doelpogingen worden gemist.

Na zo'n 25 minuten zien we Michael de Vries dan eindelijke eens goed doorbreken. Zijn voorzet resulteert in een schot hoog over. Na een dik half uur komt Omlandia dan eindelijk eens wat meer los en begint beter te spelen. Direct is het bij de eerste goede centrumdoorbraak raak. Vincent Jonkman schudt alle verdedigers van zich af en met een mooi boogje over de aanstormende keeper belandt de bal in het doel. Het staat een beetje onverdiend plotseling 1-1.

Lewenborg lijkt opeens het meeste kruit verschoten te hebben. Het overheersende spelbeeld is opeens verdwenen. Nog één keer lukt het hun keeper Alwin Potgieter in het vizier te krijgen, maar het schot vliegt in het zijnet.
Tevreden Lewenborg-trainer na twintig minuten

De bordjes verhangen

Coach Mart en Rolf zullen waarschijnlijk een Obama-achtige speech in de rust hebben gehouden. Opeens is het geloof in eigen kunnen terug in de tweede helft. Na een kleine twintig seconden wordt een flitsende aanval over de rechtervleugel via Remco Bolhuis perfect afgerond door Michael.

Het blijkt een enorme dreun voor Lewenborg, die ervanaf dit moment totaal niet meer aan te pas komt. Kevin Potgieter kopt een paar minuten later naast even als Remco weer wat later. Roy Boer schiet loeihard in de handen van de keeper. Bij het noteren van een en ander ontgaat me totaal, dat er een Lewenborg-speler wordt uitgestuurd wegens twee gele kaarten. Gemeen was de wedstrijd geen moment, maar de scheidsrechter duldde op geen enkele manier enig commentaar.

In de aanval (2e helft)
In de 70e minuut mocht Roy vanaf de linker zijlijn een vrije trap nemen. 'In één keer', roept vader Veldman. Roy doet wat hem gezegd wordt en met een mooie curve verdwijnt de bal rechts in het doel over de tevergeefs graaiende handen van de keeper. Het staat 3-1.

Toch moet ook Alwin nog een keer attent ingrijpen op een goed geplaatst schot van een Lewenborger. In de tegenaanval zien we weer een prima en flitsende aanval van Jeffrey Hoeksema over de rechtervleugel, een goede voorzet op Remco en zijn ogenschijnlijk achteloze intikker langs de keeper. 4-1, de wedstrijd is gespeeld. Tegen het einde nog wat mogelijkheden voor Lewenborg, maar ze geloofden er niet meer in en zien de kansen in rook op gaan.

We zagen al met al toch een uitstekend spelend Omlandia, er is gewonnnen, maar elke keer die moeilijke en vaak totaal onnodige beginfase zou toch eens geschiedenis moeten zijn. Drie plekken winst op de ranglijst is desondanks even een feit. Ga zo door!

O ja, ook de Wintercup (zaalvoetbal) is tussendoor door Omlandia B1gewonnen. Met af en toe wervelend en bijzonder technisch spel werden zo'n beetje alle tegenstanders opgerold en verslagen. Wat ik in de zaal heb gezien was af en toe van een bijzonder hoog voetbalniveau. Een dikke pluim.