vrijdag 23 januari 2015

Winter 2015 zeker nog niet voorbij

Mist en rijp vandaag in Ten Boer

Siberische kou in februari 1956

Vandaag 23 januari noteert Ten Boer met vrij grote zekerheid de eerste ijsdag van het jaar en deze winter. De nacht verliep kouder dan verwacht en de invallende mist in de ochtend liet de temperatuur naar -6,2º bij zonsopkomst zoeven.

Het is geen spectaculaire winter tot nu toe. De jetstream bleef bijzonder lang in de ZW-hoek en stuurde de ene na de andere (storm)depressie op ons af in december en januari. De kans op een winterinval daarmee tot een minimum reducerend.

Toch moeten we niet denken, dat het laatste er niet meer inzit. 1956 is daarvan het beste voorbeeld. Geen spoortje van een echte winter tot 27 januari, de muggen dansten die dag zelfs al in de lucht. Vervolgens werd het kouder en op 30 januari werd met een bulderende Oosterstorm de trend naar beneden echt ingezet om pas een maand later weer boven nul te komen. Het resulteerde in de koudste maand in de Nederlandse geschiedenis. Het was bar en boos, aldus de kronieken. Zie ook de grafiek.


Op 1 februari 1956 bleef de maximum temperatuur op -12º hangen. Half februari werd de -20º graden overschreden. Een Elfstedentocht, bijna vanzelfsprekend, op 14 februari (zonder winnaar want de koplopers kwamen tegelijk over de finish).

Uithuizen boekte de één na laagste temperatuur in de geschiedenis met -26,8 op 16 februari. Sneeuw viel er ook volop en het was dus gewoon 30 dagen lang Siberisch koud met vaak een ijskoude, snerpende wind.

 
bron:mscha.org

Met gemiddeld -6,6º in Eelde eindigde de maand ex aquo op de 1e plaats met 1929, Deze laatste had echter ook al een koude januari achter de rug. Dat het na een relatief warm begin dus niet meer koud kan worden, is dus onzin.
Woudsend (Fr.) in 1956
Februari 2015

En dan nu 2015. De jetstream is inmiddels veranderd en vliegt nu alle kanten op en dat biedt perspectief voor ander weer. Zo te zien wordt het geen herhaling van 1956, maar de komende weken wordt het vanuit winterperspectief zeker interessant. Om de haverklap wordt nu de stroom uit het Noorden verwacht na aankomende donderdag. Dat kan van alles betekenen, maar nog zeker geen warm water en milde temperaturen zoals die door sommige weerbureaus voor komende week nog worden voorspeld.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dramatisch Omlandia 1 door Holwierde van de mat geblazen

'Opvreten'  Zaterdag 20 april. De opwarming van de aarde lijkt ten einde, want het is de zoveelste buiïge en frisse aprildag. Sneeuw...