zaterdag 17 januari 2015

Actief

Actief achter tralies keeper Alwin Potgieter
Omlandia B1 kwam zaterdag 17 januari even uit de winterslaap en met een wedstrijdje op kunstgras tijdelijk tot leven.
In Eelde-Paterswolde was de twee klassen hoger spelende Actief B1 een goede tegenstander om te kijken hoe de zaken er na een maandje winterstop voorstaan.
Hartje winter is het, maar de winter lijkt ver weg. Strakblauwe lucht, even boven nul en windstil waren  de omstandigheden op één van de mooiste voetbalcomplexen in Noord-Nederland.

Met B2-speler Jeroen Brookman als gastspeler en extra spits in de gelederen vertrokken we uit het spekgladde Ten Boer. Remco Bolhuis had het wegdek al even getest, maar kon gelukkig schadevrij verder.

Uw blogger heeft de wedstrijd niet nauwgezet gevolgd. Ook de sociale aspecten, die bij het voetbal horen zijn af en toe belangrijk. We geven daarom dit keer een onvolledig en korte weergave van de gang van zaken op het veld.

'Social talk' achter bevroren kunstgras
Goede start

Uitstekend voetbal zagen we in de eerste helft van beide zijden. Van enig klasseverschil leek geen sprake. Technisch en positioneel zagen we goed verzorgd voetbal, twee teams die weinig kansen weggaven en een aantal goede aanvallen. Speltechnisch was het na de eerste helft wel aardig in evenwicht, maar qua stand keek Omlandia na veertig minuten wel tegen een teleurstellende 2-0 achterstand aan.

Na een klein half uur lukte het Actief om een mooie aanval af te ronden. Tot dat moment was Omlandia op een schot voorlangs niet of nauwelijks in groot gevaar geweest.
Even later viel met enig geluk voor Actief ook de 2-0. Een voorzet van links belandde een bal op een knullige manier boven op een schouder van een terugrennende Omlandia-verdediger (ik noem geen namen) en deze stuiterde vervolgens met een mooie boog onhoudbaar over keeper Alwin Potgieter heen in het doel.

Omlandia had intussen goede kansen gemist met een kopbal van Kevin Potgieter en een goed schot van Roy Boer. Het meest dichtbij een goal was misschien wel Guus Kuipers heb ik van horen zeggen. Zijn schot spatte echter vanaf de lat weer terug in het veld.
Eén doelpuntje had het goede spel van Omlandia wel verdiend, maar het mocht niet zo zijn dus.

Rommelig vervolg

In de tweede helft had Omlandia minder in de melk te brokkelen. Conditioneel leken ze af en toe de mindere en ook de vele wissels zullen debet geweest zijn aan goed spel. Af en toe zagen we nog een redelijke aanvalsmogelijkheid voor Omlandia, maar Actief was nu duidelijk overheersend.

Al vrij vlot na de hervatting stond de 3-0 op het bord. Het was een mooie aanval met een schitterend doelpunt vanaf de rechterzijde van het 16-m-gebied in de linker bovenhoek. Hierna was het over en uit. Het dak lekte, net als thuis, aan alle kanten en moest met kunst- en vliegwerk continu gedicht worden.

Dit lukte eigenlijk nog best aardig en het was eigenlijk nog een meevaller en dankzij goed verdedigingswerk natuurlijk, dat de tegenstander er niet meer dan vier in wist te krijgen.

Ook Jeroen Brookman maakte een alleszins redelijk debuut in dit team. Rekening houdende met het klassenverschil, de zware tegenstander, dat hij juist in de iets mindere tweede helft moest invallen, kon hij toch enkele geslaagde acties maken als linksvoor. Persoonlijk zou ik hem zeker nog een tweede kans gunnen in de competitie.

Kevin was weer de pechvogel van de dag. Bij een 4-0 stand en in mijn ogen een heel sportieve OEFEN-wedstrijd werd hij plotseling onderuit geschopt en verliet strompelend het veld. Exact heb ik het allemaal niet gezien, maar de scheidsrechter was in elk geval ook van mening dat zijn tegenstander van het veld af moest.

Al met al, maar afgezien van het laatste, zagen we een goede testwedstrijd van het Omlandia-team, die hopelijk vertrouwen geeft voor de resterende competitiewedstrijden.