Onderstande blog is eerder gepubliceerd op 16 november 2014, maar nog altijd onverminderd actueel. Inmiddels is minister Kamp vervangen door Wiebes. Dat de overheid, en niet de NAM, min of meer de hoofdverantwoordelijke is, blijkt uit de aansturing van de geproduceerde m3 in alle jaren.
Het was 100% onze overheid, die de productie regelde t.b.v. onze landsfinanciën, en die willens en wetens -zie hieronder- alle aanwijzingen van mogelijke toekomstige schade naast zich neerlegde.
Even terzijde. De vorige week gemelde 'nieuwe' scheur in de Sint Jacobuskerk (toren) van Zeerijp zit er al enige jaren. Het was zo'n grote scheur, dat ik me niet kon voorstellen dat iemand anders het niet eerder opgemerkt zou hebben. Gezien het feit, dat de scheur wel dwars door de stenen loopt, lijkt het wel veroorzaakt te zijn door aardbevingen.
De blog van 16-11-2014:
'Mijn Kamp'
Een titel waar, met enig nadenken, werkelijk alles in zit met betrekking tot dit onderwerp.
Tot 2000 daalde de gasproductie langzaam en gestaag naar ruim 20 miljard m3 per jaar. We hadden niet of nauwelijks last van aardbevingen.
Daarna werd de productie weer verhoogd zoals te zien is in de eerste grafiek hierboven. Gemiddeld de laatste jaren zo´n 30 miljard met een top van 52 miljard. (bron: NL Olie- en gasportaal, incl.grafiek)
Frappant is de stijging van het aantal zwaardere bevingen die vrijwel gelijk met de nieuwe productiestijging na 2000 optreedt.
Hoe donkerder of roder het blokje en hoe langer het staafje hoe erger de bevingen en het aantal.
Statistisch gezien is dan de eerste indruk, dat er wel een verband tussen beide moet bestaan. Zekerheid hierover is er nog niet.
Minister Kamp was zo ´sympathiek´ om de productie enigszins (tot 40 miljard) terug te schroeven om te zien wat de effecten zijn. Maar is dit wel genoeg?
Nieuwe Groninger bouwstijl |
Waarom dan ook niet een lagere productie? Bij maximaal 30 miljard en bij voorkeur nog iets lagere productie zijn de effecten in elk geval zuiverder te meten en te analyseren.
Worden de bevingen dan inderdaad niet kleiner in aantal en kracht dan lijkt dat op de bevestiging, dat tussen de hoogte van de actuele productie en bevingen geen relatie bestaat. Worden de bevingen belangrijk minder dan lijkt er dus toch een verband tussen deze twee te zitten.
De huidige productie ligt op het niveau van het jaar met de één na hoogste productie van deze eeuw. Deze productie zal tevens nog een tiental jaren hetzelfde zijn en eigenlijk heeft de protesterende Groninger zich gewoon een oor aan laten naaien door dit getal te accepteren.
Financieel is er niets aan de hand als de productie lager wordt. Het gas loopt immers niet weg. Begrotingstechnisch verschuiven de inkomsten en misschien de zelfs hogere inkomsten slechts naar de toekomst. De schatkist ontvangt op lange termijn geen cent minder. Minister Kamp, zelf ex-accountant, weet dit en kan deze simpele rekensom gemakkelijk bevestigen.
Ook onze huidige jaarlijkse begroting zal er niet echt hoeven onder te lijden. Met een rente van 0% op de geldmarkt leen je gewoon wat als 1e-klas-debiteur en betaalt de lening later terug met de gasbaten van de latere toekomst. Geen centje pijn. Voor niemand!
Onze natuurkundigen
Deze jongens zetten de boel echt op stelten eigenlijk. Ze zeggen dat de huidige bevingen een simpel en natuurlijk proces en gevolg zijn van de eerdere en veel hogere productie van de vorige eeuw.
Eigenlijk zeggen ze dus ook dat dit wel te verwachten was en dat dit min of meer al bekend was bij aanvang van onze gasproductie. Leuk (?) feitje: De eerste boring die gas aantoonde in onze Groninger provincie was trouwens bij ons in de gemeente Ten Boer (lokatie Thesinge).
Ook dit model zien we steeds vaker in ons landschap verschijnen |
Willens en wetens werden de gevolgen door onze overheid dus toen al voor lief genomen. De natuurkundigen zaaien alleen maar extra verwarring en tweedracht door nu te zeggen, dat tussen de productie van dit jaar en de bevingen niet direct een relatie zit. Wel op termijn dus.
Gelukkig dus wel met één harde en vrij logische conclusie: je haalt iets uit de grond, die klinkt langzaam maar zeker in en de provincie Groningen en Drenthe mogen vervolgens nog jaren in de penarie zitten. Gewoon Groninger boerenverstand en toppunt van logica eigenlijk.
Op naar de € 10 miljard schade
De ergste type. Hoek en dwars door de steen . |
Uiteindelijk minimaal gemiddeld € 100.000 schade (terugkerende schade en waardedaling woning en de latere verzakkingen in infrastructuur). De schadepot voor de langere termijn kan inmiddels worden opgeschroefd naar 10 miljard!
Waarom de Groninger niet tegemoet komen om te proberen alle twijfel te voorkomen? Waarom niet ons al maar toenemende gevoel van onveiligheid gewoon proberen te verlagen met betere maatregelen en dus verdere verlaging van de productie? En natuurlijk ook goede oplossingen proberen te vinden voor de (soms steeds maar weer terugkerende) schades.
Ondertussen stelt Minister Kamp ('a fact of life') de o zo logische verdere terugschroeving van de gasproductie maar voor zich uit en de afgesproken datum met nieuwe beslissingen ook nog eens. De Groninger laat het zich allemaal welgevallen. Hoe lang nog?
Goed verhaal Klaas, het wordt pas echt serieus als er slachtoffers gaan vallen. Ik heb de indruk dat politici dit zich nu langzaam gaan realiseren en zich afvragen of ze hier nog wel verantwoordelijk voor kunnen en willen zijn,
BeantwoordenVerwijderen