dinsdag 15 juli 2014

Schaakclub Ten Boer en het bord in de wilgen

De teloorgang van het verenigingsleven

Bord in de wilgen hangen?
Opgericht op 12 februari 1948 en ........

We hebben het over de Schaakclub Ten Boer en in dit geval de seniorenafdeling. De jeugd draait als een tierelier, maar het aantal senioren neemt langzaam maar zeker af en stevenen mogelijk af op ........
Ik kan het nog niet over mijn hart verkrijgen om het ergste scenario in woord en tekst op papier te zetten.

Het verenigingsleven in de avonduren of het nu schaken, dammen, bridgen, toneel of zang is, lijkt in heel Nederland af te stevenen op een diep zwart gat. In onze 24-uurs-economie lijkt er voor dit soort zaken geen tijd meer.  Waarom deze trend en wat zijn de gevolgen?


Piepend en knarsend tot stilstand

Steeds meer mensen spreken maar nauwelijks de buurman of een andere dorpsgenoot meer en met name in de herfst- en winterperiode. Zes tot acht maanden lang leven de meeste mensen langs elkaar heen, komen in de lente en zomer even uit de winterslaap om in de herfst er weer langzaam aan weer maanden in te verdwijnen. Sporadisch tref je elkaar misschien nog even bij de super of de school van de kinderen, maar dat is het wel zo'n beetje.
Ondertussen komt het verenigingsleven dat 's avonds zijn activiteiten heeft met een steeds lager aantal leden langzaam maar zeker en piepend en knarsend tot stilstand.
Ogen op steeltjes
We laten ons ringeloren door media, we laten ons vermoeien met voetbal kijken op een moment dat je eigenlijk wil slapen en we protesteren niet. We kijken naar de meest onbelangrijke sub-sub-kampioenschappen van ploegen, die in feite gewoon uitgeschakeld zijn. Wij kijken naar de meest inhoudsloze voetbalkletsprogramma's en verdoen onze tijd.
Doodmoe slepen we ons de volgende dag naar het werk om vervolgens de avond er op niets meer te presteren op wat voor gebied dan ook.

Ja, bij de veldsporten zien de meest fanatieke sportliefhebbers elkaar nog. Ook daar zie je echter steeds vaker niet opgekomen spelers en teams. Het invullen van bestuurstaken is een crime tegenwoordig, laat staan dat van het benodigde en bijbehorende vrijwilligerswerk. Dat betekent dat vaak meer taken door de wel actieve bestuursleden en vrijwilligers worden gedaan. Ook zij stoppen daarom wellicht sneller als ze zich voorgenomen hadden, omdat het vermoeiender is als ze dachten en het met te weinig mensen wordt gedaan.

Gestoord


Schermstaren
Dan heb je de huidige mobiele communicatietechnologie van tegenwoordig nog. Waar je vroeger even belde en de boodschap helder in één of twee minuten overbracht, zit je nu langdurig in berichten vol met typefouten elkaar te bestoken met te korte berichten, die eerder misverstanden opleveren dan een krachtige heldere boodschap. Tot diep in de nacht soms. Ik moet er niet aan denken op deze manier 's nacht gestoord te worden. Gestoord word je er van. Wat een tijdverspilling.
Op een mooie zomerdag zit de jeugd te wachten op een mededeling van iemand, die gaat zwemmen. Iedereen wacht, dus niemand gaat zwemmen ("Er is niemand"), buiten is het tropisch, maar ze blijven binnen.

Ondertussen tijdens het tweeten van commentaar op doelpunt 1 wordt het tweede, derde en vierde doelpunt van de aanstaande Weltmeister Duitsland gemist, durf ik te wedden. (De tweet: "Doelpunt voor Duitsland, jongens.", al kijkend naar Duitsland-Brazilië. Iedereen die zo'n tweet moet lezen, zit zeker te vissen op dat moment, denk ik dan.)

Natuurlijk zit je ook niet de hele avond nutteloos te surfen op internet om je vervolgens af te vragen wat je nu eigenlijk voor zinnigs hebt gedaan. Nog erger, wat je niet hebt gedaan, maar wat al wel veel te lang op de agenda staat van bijvoorbeeld 'moederlief'.

Stop deze tijdverspilling

Stop toch met dit alles en doe iets zinnigs, zou ik willen zeggen. "Stop dan met die blog", hoor ik u denken. Toch wil ik u vragen om te overwegen of het ontmoeten van mensen niet veel interessanter is. Leer uw buurman eens goed kennen, uw verderop wonende dorpsgenoot en maak echt contact.

Zeg nee tegen langdurig overwerk en ga op tijd naar huis. Ga dichter bij uw werk wonen en bespaar reistijd en geld. Zoek dan een vereniging op en zoek uw medemens op.

Ik lees mijn werkmail niet in de avonduren, laat staan in de vakantie. Geen haar op mijn hoofd, die daar aan denkt. Vertrouwen hebben in je collegae die jou taken overnemen, dat zij de eventuele problemen oplossen.
Niet denken, dat je onmisbaar bent, Binnen een dag na jou vertrek, door welke oorzaak dan ook, ben je vervangen door iemand anders en is je werk verdeeld of overgenomen door iemand anders.


Ga schaken!


"Een goed stel", strak in het gelid en een schitterende formatie
Mijn voorstel: kom naar de Schaakclub Ten Boer. We bestaan namelijk nog steeds en willen graag blijven bestaan. Schaken is een wonderschone mix van sport, strijd, strategie, combinatie en schoonheid.

Geloof het of niet, maar de sport is in het algemeen intensiever als een voetbalwedstrijd.
Van de laatste ben je na een goede douche snel weer hersteld en fit, maar een schaakwedstrijd blijft als het ware en zeker bij verlies vaak langdurig na de wedstrijd en tot diep in de nacht door je hoofd malen.
Tandgruis van het geknars ligt 's ochtendsvroeg op vele spelers hun kussen.

Natuurlijk hangt het net als in andere sporten af van de wil om te strijden van beide spelers en verder van de gemiddelde duur van een zware wedstrijd, vaak vier uur. Maar wat een voldoening als je dan hebt gewonnen en zeker als je ook nog een kunstwerk hebt afgeleverd met bijvoorbeeld offers en flitsend aanvalswerk.

Eigenlijk is er dus ook geen goede reden om niet lid te worden van een schaakclub. In september beginnen we weer, zie ook Albert's Schaakblog  voor nog veel meer Ten Boerster schaaknieuws.

http://albertsschaakblog.blogspot.nl/














Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dramatisch Omlandia 1 door Holwierde van de mat geblazen

'Opvreten'  Zaterdag 20 april. De opwarming van de aarde lijkt ten einde, want het is de zoveelste buiïge en frisse aprildag. Sneeuw...