zaterdag 23 augustus 2014

Ze zijn weer los

Dreigende luchten, maar het bleef droog

Omlandia B1 ontsnapt met gelijkspel tegen Bedum

Na een lange vakantie was het dan eindelijk weer zover. Er kon weer gevoetbald worden. Wekenlang was het wachten op enig nieuws wat betreft trainers en leiders en vijf minuten voor het sluiten van de transfermarkt melden zich plotseling drie kandidaten aan. Van pure ellende waren de jongens de week ervoor maar uit zichzelf gaan trainen. Serieus trainen zelfs en ook nog eens een 100% opkomst. Niets dan lof voor dit geweldige eigen initiatief.

Oefenwedstrijden was te veel gevraagd met deze gang van zaken en dus moeten de drie bekerwedstrijden van deze en komende week maar als zodanig worden gezien. Vandaag was een oude bekende de eerste tegenstander t.w. Bedum B1. Onder de rook van de 'Schaifste toren van Nederland' werd even na half een onder dreigende luchten afgetrapt.

Goed spel in beginfase

Het begin van de wedstrijd was uitstekend. Na twee minuten zagen we al een mooie combinatie tussen Kevin Potgieter, Remco Bolhuis en Robbert Veldman. Het schot van de laatste kwam in handen van oud-Omlandiaan en nu keeper bij Bedum Jordy Haveman. Even later zagen we een vrije trap van Roy Boer bij het 16m-gebied, maar ook dit leverde niets op.

Na een kleine tien minuten kruipt Bedum uit zijn schulp en is direct gevaarlijk, want ze scoren zelfs. Het doelpunt wordt echter vanwege buitenspel afgekeurd door de uitstekend fluitende scheidsrechter. Even later vliegt er al weer een schot hoog over het doel van Alwin Potgieter.

Omlandia breekt na een dik kwartier eindelijk weer eens uit en nu wordt Jeffrey Hoekema gelanceerd. Hij schudt de laatste verdediger van zich af en stormt op Jordy af en weet beheerst de 1-0 te scoren.

Hierna neemt Bedum het heft in handen en is de rest van de eerste helft duidelijk de betere ploeg. Toch blijven levensgevaarlijke kansen uit en beperken ze zich ogenschijnlijk tot wat losse flodders. Een klein kwartier lang lukt het hun niet om ondanks overheersend spel door de Omlandia-verdediging heen te breken. Robert Dijkhuizen, ogenschijnlijk al gepasseerd, voorkwam met kunst- en vliegwerk nog net een goede scoringskans van een hierdoor totaal verraste Bedumer.
Vlak voor tijd mag Bedum een corner nemen. Deze wordt goed voorgezet, doorgekopt en een tweede Bedumer scoort rustig in de rechterhoek. Het staat 1-1, op dat moment een terechte afspiegeling van de wedstrijd en dit werd ook de ruststand.

Bedum heerst in de tweede helft

Ook de tweede helft bleef Bedum lange tijd de sterkere ploeg. Toch was ook nu de eerste kans weer voor Omlandia na een aanval over rechts van Erwin Bos richting Robbert, maar gescoord werd er niet. Tot drie keer toe was Alwin vervolgens de laatste post, die een doelpunt van Bedum voorkwam. Met een mooie snoekduik en twee goede reacties werd een achterstand voorkomen, nadat de hele verdediging al het nakijken had gehad.

Bij de vierde aanval was en leek hij echter kansloos. Een schitterende voorzet van de linkervleugel werd in in één keer op de slof genomen en ingetikt. Het staat 2-1 en Omlandia weet maar nauwelijks de overkant meer te bereiken. Als het dan toch sporadisch lukt, is en zijn de situaties toch meestal wel kansrijk. Remco krijgt plotsklaps een kans, maar Jordy voorkomt de gelijkmaker. Bedum krijgt ondertussen corner na corner.

Dan is het toch Omlandia dat met jagen, storen en goed doorzetten van Robbert Veldman met enig geluk via een klutsbal de 2-2 scoort. Op dat moment enigszins tegen de verhouding in misschien en Bedum benadrukt dit dan ook door binnen een minuut de 3-2 in het doel te schieten. Wat een domper.

In de slotfase is het alles of niets voor Omlandia. Dat betekende wel kansen over en weer. Eerst Remco, die tegen de linkerpaal schiet, Bedum die twee kansen op rij krijgt en ten slotte Roy Boer, die de late aanvalslust van Omlandia ook nog eens beloond ziet waar velen dat niet meer verwacht hadden. Hij scoort in de laatste minuut toch nog de 3-3 en hier kwam geen verandering meer in.

Qua kansen (12-7) en corners (11-3) was Bedum beter en op basis van dit en het algehele spelbeeld mag Omlandia dus zeker met deze score tevreden zijn.

Samenvattend zagen de Omlandia-supporters vandaag zeker nog niet een goed ingespeeld B-team, de vele wissels waren hier ook enigszins debet aan, maar we zagen wel een hardwerkend team.
Zo te zien staat er al wel een goede en stugge verdediging. Het positiespel op het middenveld en voorhoede zagen we ook al bij vlagen goed voor de dag komen, maar nog wel te weinig. Snelheid en techniek is er verder voldoende in dit team en naar mijn mening gaat en kan het betere spel dus er ook vrijwel zeker uit komen de komende weken.