donderdag 8 december 2011

Schaakclub Ten Boer 1 wint ook derde wedstrijd

In jaren is de Schaakclub Ten Boer de competitie niet zo goed begonnen als dit seizoen. Afgelopen dinsdag 6 december werd in Ten Boer gespeeld tegen het achttal van HSP 2 (Het Springend Paard) uit Hoogezand. Op papier was Ten Boer sterker, maar zoals zo vaak wil de praktijk nog wel eens tegenvallen.
Twee van de grootste geniale kemphanen uit de schaakgeschiedenis t.w. Bobby Fischer en Michael Tal.

Al snel waren er enkele uitslagen te noteren van Albert Prins en Harm Buter, maar beiden slaagden er niet in tot winst te komen en maakten remise. HSP slachtofferde ook een speler van het team tegen bordspeler 1 van Ten Boer Roelof Kroon. Met groot vertoon van macht werd dit punt in dank aanvaard. Beetsma kwam ook niet verder als remise en Hoogezand trok even later de stand weer gelijk met winst aan bord zeven tegen Berends. Die verloor een stuk en even later de hoop op compensatie in de vorm van een vrijpion die ook verloren ging. Uw blogger verging het aan bord 2 beter. Zijn iets te optimistische opening bleek tot groot voordeel te leiden toen zijn tegenstander tot drie keer toe de beste verdediging miste en vervolgens machteloos moest toezien hoe zijn stelling langzaam werd opgepeuzeld. Dat betekende 3,5 - 2,5 voor Ten Boer. Aan bord 5, Jan Pilon, en aan bord 8, jeugdspeler Alfred Rodenboog, werd toen nog gespeeld en zij moesten dus op zijn minst een half punt binnenslepen. 

Beiden stonden op dat moment er echter slecht voor en het ergste moest op dat moment worden gevreesd voor Ten Boer. Jan Pilon moest in tijdnood met 2 torens tegen een dame opboksen. Mogelijk was de stelling goed voor remise, maar toen een belangrijke pion verloren ging keerden de kansen. Alfred keek de hele partij al tegen een slechtere stelling aan, maar wist de schade met een taaie verdediging tot het verlies van een pion te beperken. Zijn tegenstander wist deze echter niet naar de overkant te brengen en begon fouten te maken. Gelukkig maakte hij ook de laatste fout. Ten koste van zijn paard veroverde Alfred een toren en had gelijk een winnende stelling op het bord. Murw gaf zijn tegenstander even later op. De winst (4,5-3,5) voor Ten Boer was daarmee zelfs binnen. Jan Pilon zag in de slotfase het zinloze van zijn geploeter op, maar dat mocht HSP niet meer baten. Voor de verdere details verwijs ik de lezer naar Alberts Schaakblog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dramatisch Omlandia 1 door Holwierde van de mat geblazen

'Opvreten'  Zaterdag 20 april. De opwarming van de aarde lijkt ten einde, want het is de zoveelste buiïge en frisse aprildag. Sneeuw...