Winters plaatje uit 2010. Misschien eind deze week weer op herhaling. |
Gisteren, 25 november, druppelden de eerste beelden van foto's met sneeuw van dit winterseizoen binnen. Niet extreem laat, maar ook niet extreem vroeg.
Dat het kan winteren in november, zelfs al begin november schreef ik al eens in 2012 en 2015. November 1980 kende een bijzonder koude start van zo'n tien dagen en zelfs een ijsdag op 3 november (!) hier in het Noorden, compleet afgewerkt met (droge) sneeuw en ijs. Zie mijn Novembersneeuw van twee jaar geleden. Vele koudegolven zijn er geweest in de slotfase van november, soms met strenge vorst.
Dat dit scenario zich niet kan herhalen is onzin. De huidige tendens van een warmere planeet kent - misschien wel in mindere mate - zo af en toe nog altijd uitschieters naar beneden.
Spannend voor de winterliefhebbers is het op dit moment wel. Het lijkt deze week vrijwel zeker na maandag elke dag een graadje of twee kouder te gaan worden. Het Noorden kan zich ogenschijnlijk opmaken voor een koud slotscenario in het weekend. En daarna?
Straalstroom
Het vervolg daarna staat nog even open. Wel lijkt de trend op dit moment dat de ene na de andere bel met koude poollucht de komende tijd op ons af te blijven komen. De hoofdoorzaak: de straalstroom, die zich met een grote boog vanaf de Atlantische Oceaan ver onder Nederland en Europa in omega-vorm zijn weg op dit moment door de lucht baant.
Dat kan soms weken zo doorgaan, maar kan ook zo maar weer afgelopen zijn. De afgelopen jaren was de ligging heel anders (meer over West-Europa) en ook nog eens vrij constant. De oorzaak van vele zachtere winters.
Wat de komende winter ons gaat brengen is nog altijd koffiedik kijken. De laatste jaren is telkens een horrorwinter voorspeld. Het definitieve resultaat is dat de top drie gevuld is met het jaar 2007, 2016 en 2014, echter bij de warmste winters. In de top 25 van de warmste winters staat menig winter van deze eeuw.
2009-2010 dat jaar de laatste koude winter, record aantal sneeuwdagen
Velen zullen het al weer vergeten zijn, maar deze winter was 'koud' in het Noorden. De rest van Nederland had wel regelmatig sneeuw en ijs, maar ook juist vaak te maken met dooimomenten en wind uit het westen.
Noord-Nederland bleef met regelmaat in de koude lucht liggen. Op een kleine 60 dagen viel er sneeuw. In Noord-Nederland was er sprake van een aaneengesloten sneeuwdek van meer dan twee maand.
Het resultaat een gemiddelde temperatuur van -0,2 en een 15e plek op de ranglijst (1907-heden).
Kruiken kapot gevroren
Een goed criterium hiervoor is het Hellmann-koudegetal, die in onze regio de 160 punten passeerde. Dit getal betreft alle negatieve daggemiddelden in temperatuur bij elkaar opgeteld.
Let wel: 1962-1963 leverde meer dan 460 punten op. Dat was zo'n strenge winter, dat de meesten van ons er zich geen voorstelling meer van kunnen maken. De stalen kruiken, gevuld met warm water, waren na een weekendje weg bij thuiskomst onder de dekens (!) kapot gevroren en gebarsten.
Weerstation Ten Boer
Sinds september is deze website in de lucht. De weerbasis betreft een Davis Pro2 weerstation, die nu per tien seconden zijn gegevens naar de website stuurt. Zie: Weerstation Ten Boer
Als u over de meters scrollt zult u de extremen (minimum en maximum) van de dag zien. Het station is tevens een onderdeel van een wereldwijd net aan weerstations en levert dus de data door aan KNMI en talloze anderen in de wereld.
Naar beneden scrollend en in de diverse tabs vindt u verder prognoses, weerkaarten, neerslagradar (regio) en de actuele temperaturen in Nederland.
In de almanak de historie van het weerstation. Stroomuitval, storingen etc. hebben een paar keer gersulteerd in een nieuwe start van de historische gegevens. Oorzaak nog niet bekend.
Windchill-temperatuur belangrijkste factor
Ik ben een winterliefhebber. Vanaf oktober begint het jaarlijks al te kriebelen en wordt de blik richting het Noorden en Rusland gericht op de diverse weerwebsites, zo'n kleine 25 stuks.
1980, 1962-1963, 1978-1979 heb ik zelf mogen ervaren en dus kan het winteren in november en dus is een langdurige strenge winter nog steeds elk jaar mogelijk.
Reden om nog altijd op tijd de buitenkraan af te sluiten, tijdig de winterbanden er onder te zetten en allerlei andere voorzorgsmaatregelen te nemen. Zoiets blijft kennelijk je hele leven lang in de genen zitten.
De windchill-temperatuur is eigenlijk de belangrijkste sensor als je buiten moet zijn in de winter en najaar. Door de ligging in de luwte van het Ten Boerster Bos wordt deze bij het station enigszins gedempt.
Scholieren en forenzen, op de fiets of wandelend, zullen daarom rekening moeten houden, dat deze buiten Ten Boer en op de vlakte nog eens 2-3º lager liggen dan de op de website getoonde temperatuur. Scroll zeker op deze sensor om de minimum-extremen te gebruiken voor de aan te trekken kleding.
Bij voetbal is een extra shirt bij temperaturen onder 5º voor in elk geval de jongsten dringend te adviseren. Ooit heb ik een spelertje in half bevroren toestand van het veld moeten halen. Moeder had geen enkele blik op de thermometer geworpen op een ijskoude winterochtend.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten