zaterdag 11 juli 2015

Dierentuin Emmen, maar Zoo, zoo

Het is zomer en tijd voor wat lichtere kost.

Griekenland is dagelijks hot op de agenda en binnenkort zien we dezelfde toestanden opduiken vanaf 2016 in zuidelijk Drenthe. Want wat komt daar binnenkort? Een Zwam-paradijs voor dieren oftewel "Wildlands". Let op de letter a. Een bijna bodemloze put met geld wordt daar besteed voor een stel beestjes.
Afbeeldingsresultaat voor dierentuin
Geld in het water gegooid?
Even vooraf gezegd, wat mij betreft kunnen alle dierentuinen per direct gesloten worden. Die beesten horen hier niet en laat ze lekker rondlummelen in de oceaan, oerwoud of Noord- en Zuidpool is mijn motto. Dan heb je echt respect voor de natuur. Een enigszins vooringenomen standpunt dus. Desondanks toch mijn mening en wat feitjes.

De verwachtingen van de bedenkers zijn ontzettend hoog. Voornamelijk om bij iedereen het geldplaatje rond te krijgen van de inmiddels € 200 miljoen van de nieuwbouw. Toch zijn er wat signalen, die op rood staan.

Red alarm 1
Afbeeldingsresultaat voor dierentuin
Leuk?
Allereerst de al jarenlange neergang in de bezoekersaantallen. Zowel de vaste abonnementhouders stopten met betalen vanwege o.a. de crisis, maar ook de dagjestoerist kwam in veel mindere mate langs. De bezoekersaantallen daalden van jaarlijks meer dan een geflatteerde en gemanipuleerde miljoen naar nu nog maar zo'n 600.000 aan werkelijke bezoekers van de laatste tijd.

Dit zou allerlei redenen hebben dus zoals de crisis en niet op tijd vernieuwen, aldus de dierentuin.

Mijn standpunt is, dat het ook kan zijn dat:
  • Misschien het publiek gewoon niet meer geinteresseerd is in dit soort attracties.
  • Misschien het nu al te duur is voor Jan Modaal
  • Als je één dierentuin hebt gezien dan heb je ze allemaal gezien
  • Nederland vergrijst enigszins en dus zijn er minder kinderen straks. Dat lijkt toch een voorname reden te zijn in mijn ogen om heel voorzichtig te zijn met voorspellen van hogere bezoekersaantallen
  • In het laatste scenario -vergrijzing- lijkt op korte termijn nog niet direct verandering in te komen
Red alarm 2

De nieuwe dierentuin zou straks een veel grotere regio aanspreken vanwege de bijzondere opzet. Met dierentuinen in de nabijheid (Arnhem, Artis, Blijdorp en vlak over de grens naast Overijssel in Duitsland) is het de vraag of de nieuwe opzet wel lang de aandacht blijft trekken.

De verwachting: een meer verdubbeling (+116%!) van het aantal bezoekers met een 50% stijgend entreekaartje tot ver boven de € 30 per klein volwassene - vanaf 3 jaar !- dus.

Dat betekent dus ruim € 125 om binnen te komen straks met een gemiddeld gezin van 4 personen. Net zo duur als de Efteling (NU.nl.) Ik weet het wel straks. Mooi niet dus, maar goed, zoals gezegd ik heb een vooringenomen standpunt. 

Desondanks worden toch twee keer zoveel bezoekers verwacht straks. Een onwaarschijnlijke stijging. Er is voornamelijk net zo lang met het aantal geschermd en gerekend, totdat de financiering uiteindelijk moeizaam rondkwam op basis van de voorspelde verdubbeling.
In financiële vaktermen: "Wat wilt u horen, dat er uitkomt? Wij regelen dat."

Afbeeldingsresultaat voor dierentuin
Op de fles straks?
Wel goed voor de werkgelegenheid allemaal natuurlijk zo'n investering, maar dat is nu straks eerst weer afgelopen. Hierna kan het gesteggel en het toeschuiven van de Zwarte Piet - Mag ik dat nog zeggen?- bij teleurstellende bezoekersaantallen en dus het financiële debakel beginnen.

In 2016 opent het park de deuren zoals het zich nu laat aanzien.Vol verwachting klopt mijn hart.









Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dramatisch Omlandia 1 door Holwierde van de mat geblazen

'Opvreten'  Zaterdag 20 april. De opwarming van de aarde lijkt ten einde, want het is de zoveelste buiïge en frisse aprildag. Sneeuw...