zaterdag 22 november 2014

Omlandia B1 in slotseconden onderuit bij koploper

De Kardinge-klimtoren wierp zijn schaduw al vooruit. Een voorbode?
Goed spel, gevochten als leeuwen en toch bleef de beloning uit. De druiven waren ontzettend zuur voor iedereen, die dit Omlandia-team een warm hart toedraagt en zeker als een dergelijk drama in de laatste seconden van de wedstrijd op het programma staat.

Het is 22 november, de zoveelste fantastische, maar dit keer wel frisse herfstdag en alweer uitstekend voetbalweer. Op het kunstgras van het Kardinge-complex staat de wedstrijd tussen koploper GVAV Rapiditas B2 en de nummer vijf Omlandia B1 op het programma.

Qua doelsaldo waren de teams aan elkaar gewaagd met beide een goed scorende voorhoede en ongeveer hetzelfde aantal tegendoelpunten. Alleen wat wedstrijdpunten betreft, is de huidige koploper duidelijk de betere.

Alle hens aan dek

In de eerste helft was van gelijkwaardig spel nog niet echt sprake. GVAV Rapiditas kwam beter uit de startblokken. De Omlandia-opstelling met slechts één spits zou hierop echter ingesteld moeten zijn. Het was echter niet echt te merken.

Koen Maatman kon met enige moeite in de derde minuut met een kopbal nog net de bal naast koppen tot corner. Omlandia zette er een kansje met een aanval over de linkervleugel tegenover.  In de eerste tien minuten gaat het nog aardig gelijk op.
Dan is het echter ruim twintig minuten lang kans na kans voor de koploper. De eerste is direct raak. Een terugspeelbal wordt slecht in het spel geretourneerd, GVAV reageert alert en scoort de 1-0.

Voor de zoveelste keer staat Omlandia B1 weer als eerste op achterstand. Het begint een traditie  à la Sinterklaas te worden.
Het team trotseert vervolgens nog een kleine storm aan aanvallen en mag na een halfuur de handen dichtknijpen, dat het met een schot op de paal, kunst- en vliegwerk en twee uitstekende reddingen van keeper Alwin Potgieter nog steeds 1-0 staat. Alleen Bodhi Prenger, die een uitstekende wedstrijd speelde, lukte het tussendoor nog een schot richting keeper te lossen.

Het GVAV-Rapiditas-doel was lange tijd onbereikbaar
Eindelijk weet Omlandia in de 33e minuut zich een beetje onder de druk van de tegenstander uit te worstelen. Ook nu wordt gejaagd op de bal in het 16m-gebied, ook nu een fout afgedwongen en Robbert Veldman profiteert en schiet raak. Omlandia leeft weer, het staat 1-1. GVAV schrikt kennelijk wel en schakelt een tandje terug.

Na de thee

Na de thee een heel ander spelbeeld. Beide teams zijn opeens veel beter aan elkaar gewaagd en in de beginfase van de 2e helft is het Omlandia, die grote kansen krijgt. Eerst krijgt Remco Bolhuis een goede mogelijkheid om er 1-2 voor Omlandia van te maken, maar de bal gaat naast. Robbert mag het een minuutje later proberen, maar dit keer vindt hij de keeper op zijn weg.

Beter spel in de 2e helft
Tot vlak voor tijd golft het spel heen een weer. GVAV is wel iets meer in balbezit, maar Omlandia iets gevaarlijker in de counter. Twee minuten voor tijd krijgt Robbert zijn derde kans en lijkt de wedstrijd te gaan beslissen. Hij mag met een lange rush alleen op de keeper afgaan en schiet keihard op doel. De GVAV-doelman behoedt echter met een magistrale redding zijn team voor een nederlaag.
De laatste poging van Omlandia wordt onderschept

Domper

Onverschrokken blijft GVAV op jacht naar de winst gaan. Zo hoort het tenslotte. In de laatste minuut redt Alwin nog op een kopbal. De 1-1 lijkt in elk geval binnen. Op basis van het vertoonde spel in met name de tweede helft zou het ook nog wel een terechte afspiegeling van de wedstrijd zijn geweest. Het lot besliste anders.

Ver in blessuretijd slaat het noodlot dan ook toe. In een laatste poging over de linkervleugel probeert GVAV het nog een keer, een foutje achterin betekent, dat een aanvaller het strafschopgebied kan binnenstormen. Net als Robbert vlak hiervoor volgt een hard schot, maar nu wel van een GVAV-speler, tegen de lat. Alwin is kansloos.
De lat betekent dit keer geen redding, want de bal stuitert vervolgens hard in het doel. Wat een domper!

Een 2-1 eindstand dus en de kop van de ranglijst lijkt met deze nederlaag van Omlandia nu wel heel ver weg. Wat resteert is een uitstekende en bijzonder sportieve wedstrijd van beide kanten en ook een sportieve GVAV-grensrechter, die niet vlagde bij 1-1 op een moment dat velen dat wel gedaan zouden hebben.

De statistieken van GVAV-Rapiditas B1 - Omlandia B1: (1e+2e helft resp. totaal)

Corners: 3+5=8 resp. 1+3=4
Kansen: 8+3=11 resp. 3+3=6
Doelpunten: 1+1=2 resp. 1+0=1
Efficiency: 18% resp. 16%