Omlandia 2 dupe van verlies zelfbeheersing tegen VEV'67 -2

VEV's eerste aanval na 20 minuten
Uw blogger's 'Weerstation Ten Boer', een nieuwe website - zie de link rechts, voorspelde het al. Het zou een grijze en natte dag worden. Er was geen woord aan gelogen. Het heeft eigenlijk de hele dag geregend.
Het betekende ook, dat het voor de meeste voetballiefhebbers geen pretje was op de velden afgelopen zaterdag 7 oktober.

VEV'67 -2 was de derde tegenstander van Omlandia 2. De wedstrijd was ver in de middag om 17.00 uur gepland in Leek. Het tijdstip, de weersomstandigheden, en de naderende duisternis maakte van de wedstrijd in de gestage regen een ogenschijnlijk sombere gebeurtenis.

De wedstrijd ging desondanks even na vijfen van start onder de goed fluitende scheidsrechter Keuter. En Omlandia ging ook nu, net als vorige week, goed van start. VEV'67 kwam er het eerste halfuur niet aan te pas. Toch had VEV de eerste wedstrijd met 6-0 weten te winnen van HFC 2.  Verder lijkt het sterke Omlandia-verdedigingsblok achterin de basis van een goed seizoen te kunnen worden.
VEV'67 in het geel-zwart. Vlug En Vaardig de betekenis.

Vlam in de pan

Een technisch overwicht van Omlandia zagen we dus in het eerste halfuur. Toch betekende het niet dat er vele vloeiende aanvallen uit de bus rolden. In de voorhoede stokte het meestal en ging het wat haperend verder.
Maar wel werd de eerste Omlandia-kans direct verzilverd. Het was Ivar Nijboer, die de bal in de zevende minuut op de 16-m-lijn in ontvangst kon nemen en met een mooi boogschot de keeper verschalkte. 0-1.

Pas na zo'n twintig minuten een eerste doelpoging van VEV. Een slap kopballetje ging naast. Verder viel er weinig te noteren in het eerste halfuur. In de 29e minuut lukt het VEV eindelijk ook iets van een vloeiende aanval op te zetten. Over links, gevolgd door een mooie voorzet voor het doel. Van dichtbij het doel wordt de bal slecht weggewerkt. Nog erger, de bal belandt direct voor de voeten van een VEV-er, die deze simpel in het doel kan tikken, 1-1.

Vlak hierna slaat de vlam in de pan. De wedstrijd, tot dan sportief, slaat van het ene op het andere moment om in het tegendeel. Fysiek en in woordgebruik loopt het even uit de hand bij een aantal spelers.
De reden is simpel. Gebrek aan zelfbeheersing en gebrek aan focus voor het teamresultaat. Het was geen reclame voor Omlandia.

Ik zal er weinig woorden aan vuil maken. Twee Omlandia-spelers en een VEV-er moesten het veld verlaten, volledig terecht. Omlandia speelt dus met 9 tegen 10 man vanaf de 30e minuut.

Hierna lukt het VEV nog niet de wedstrijd in handen te nemen. Achterin wordt met passie de zaak dichtgetimmerd en het is zelfs bijna weer Ivar, die vlak voor rust een mogelijke 1-2 voorsprong op de slof heeft, maar het schot is te zacht. Met 1-1 gaan we dus de rust in.

'Apocalypse now'

Na de rust verplaatste langzaam maar zeker het veldoverwicht zich richting VEV. De resterende Omlandianen gaven echter geen krimp. Achterin stonden vier man en de keeper een heldenrol te spelen, al moest soms met kunst- en vliegwerk de zaak in de stromende regen worden dichtgetimmerd.

Keeper Jasper Kromdijk behoedt vier, vijf keer met fantastische reddingen zijn team voor een achterstand. De achterhoede met Tim Faber, Robert Dijkhuizen, Fabio Marongiu en Bart Mossel speelde uitstekend. Dit kan dus zoals al gezegd de basis van een goed seizoen worden mits er geen incidenten zoals vandaag zich meer zullen voor doen. Voorin zit er voldoende kwaliteit en snelheid om met hard werken, dat wel, vele puntjes binnen te slepen.

Aanvoerder Tim Faber
In de 60e minuut zagen we een superkans voor VEV. Jasper pareert een hard schot en een bijna zeker doelpunt. Dat doet hij vijf minuten later en tien minuten later nog eens.
Apocalyptische omstandigheden volgden, de regen werd een dikke plensregen in de felle schijnwerpers van het Leekster voetbalcomplex, een kille wind kwam er bij en natuurlijk doorweekte spelers en toeschouwers.
Maar, en gelukkig, VEV eindigt telkens in de Ten Boerster muur en een kwartier voor tijd begint dan langzaam de Leekster storm te luwen.

Omlandia krijgt zelfs in het laatste kwartier drie, vier goede kansen om de wedstrijd nog te winnen. Drie keer mogen Ivar of Jeffrey Runhardt alleen op de keeper afgaan. De tomeloze energie, die de wedstrijd heeft gekost, begon echter zijn tol te eisen en alle kansen eindigden of smoorden bij de keeper. Het had eigenlijk minstens één keer raak moeten zijn.

Met hangen en wurgen werd na 95 minuten de eindstreep gehaald. Bij winst was de 3e plaats bereikt en dat was met elf man vast gelukt. Tsja, waarom kun je je niet focussen op de eindstand en het teambelang? Het blijft me een raadsel.