zaterdag 14 oktober 2017

Aanvallend machteloos Omlandia 2 onderuit tegen HFC'15 -2

Keeper Jasper Kromdijk redt bij vrije trap HFC
Zaterdag 14 oktober. Rustig najaarsweer en een zachte, bewolkte dag in het Noorden. Goed voetbalweer dus. Op het Omlandia-complex zal vandaag gefeest worden, wat de uitslagen ook zijn. Het 'Oktoberfest' gaat na afloop namelijk sowieso los.

HFC'15 -2 is de vierde tegenstander van Omlandia 2 vandaag. HFC is gestart met een dikke nederlaag (6-0) tegen VEV'67, maar inmiddels zijn er twee overwinningen tegenover gezet. Vooraf dus twee punten meer op de ranglijst dan Omlandia, die tot vandaag vier punten heeft kunnen noteren.

Vandaag was het dus de vraag of Omlandia in elk geval HFC zou kunnen passeren. In de wedstrijd leek dat lange tijd een mogelijkheid, maar zoals zo vaak liep het weer eens iets anders af.

12 Jeroen Brookman
Klokslag 12.30 gaat de wedstrijd o.l.v. scheidsrechter Rozema van start. Beide partijen hebben kennelijk het voornemen om eens rustig te beginnen. Dat lukt, want van enige aanvalsdrang was namelijk lang niets te bespeuren. Omlandia had vandaag nu letterlijk en figuurlijk een dijk van een verdediging, want ook Bert Zwart maakte daar voor het eerst dit seizoen zijn opwachting. HFC had dan ook lange tijd geen kans er door heen te komen.

De voorhoede lijkt bij Omlandia 2 het manco te gaan worden. Schorsingen en blessures betekenen nu al noodgrepen in de voorhoede. Daarnaast lijken de spelers teveel en te voorzichtige opdrachten mee te krijgen met een onduidelijk spelsysteem. 'Keep it simple', zou filosoof Cruijff zeggen.
Kampioen wordt je zelden als je geen risico's durft te nemen. Met de ervaring van zo'n vierentwintig titels op de schaakclub durf ik te stellen, dat alleen met een aanvallende speelstijl hierop kans is.

Daarnaast moet er nog in mentaal opzicht een kleinigheid bij komen nl. 'de absolute wil om te winnen, en altijd te willen winnen, elke wedstrijd'. In een team moet bij alles en bij iedereen dit er collectief ingepompt worden, wie de tegenstander ook is. De neuzen moeten allemaal in dezelfde richting staan. Ik zie dat (nog) niet in dit team dat dit bij iedereen het geval is.
Op voetbalgebied is er de laatste jaren trouwens haast geen kampioen meer te vinden, die op basis van catenaccio nog titels behaalt. Verdedigend voetbal is een zeldzaamheid geworden als je successen wil boeken. Gelukkig maar.

Dat wachten op de tegenstander en pas aanpakken bij de middellijn, ik heb er helemaal niets mee. Ze kunnen veel te goed dan van achteruit de zaak opbouwen. Als een speler aan iets een hekel heeft, en zeker een verdediger, dan is het wel het jagen op de bal. Niet in je eentje natuurlijk, maar als collectief, en niet als een kip zonder kop, maar met beleid. De tegenstander bij de keel grijpen en hem jou wil opleggen moet de doelstelling zijn. Zoals gezegd, wel met beleid.

Er zit genoeg techniek in Omlandia, zelfs in de eerste drie teams. Dat is al een meevaller. Nu nog er een gestroomlijnd geheel van maken met aanvals-automatismen en het is gepiept. Drie potentiële kampioenen.
Over naar de praktijk van vandaag. In de 18e minuut zien we het eerste wapenfeit van Omlandia. Het is een mooie voorzet van rechts, die in het strafschopgebied uitstekend wordt opgevangen door gelegenheidsspits Kevin Potgieter. Hij tikt de bal met een mooie beweging langs de keeper, 1-0.

HFC-keeper moet vissen na 1-0 van Kevin Potgieter
Eén aanval, éen doelpunt, wat een rendement. Ik zie echter liever wat meer aanvallen. Op een zacht kopballetje na was dit namelijk alles in de eerste helft. Was HFC dan zo goed? Nee, absoluut niet. Pas in de 30e minuut lukt het om dichtbij het doel van Jasper Kromdijk te komen. De bal gaat over het doel. In de laatste vijf minuten weer enig gevaar van de kant van HFC. De schoten gaan voorlangs en Jasper moet een keer goed ingrijpen.

In de 2e helft zien we wel wat meer kansen over en weer. Geen vloeiende aanvallen en van enige lijn in het spel is niet veel te bespeuren. Omlandia staat op 1-0 en lijkt desondanks zonder al te veel moeite de winst binnen te gaan slepen. Moeizaam en geforceerd oogt echter het spelbeeld.

Kansjes zijn er voor Bert en Jeffrey Runhardt. Beide schieten over. Er is een afgekeurd doelpunt (buitenspel) van Arjan Tammenga.

Een kwartier voor tijd is de Omlandia-voorhoede gewisseld, de snelheid en techniek voorin is daarmee afgenomen. De druk vanuit HFC op middenveld en verdediging neemt vrijwel direct toe.

Onder druk ga je fouten maken of heb je het geluk wat je aanvallend vrijwel altijd afdwingt. Ook die voorspelling zien we uitkomen.

HFC kopt al eens net over. Jasper moet in de 78e minuut weer attent ingrijpen op een hard schot vanaf de linkerflank. Een HFC-er, die het lukt om door te breken. Weer redt Jasper. Allemaal kort na elkaar, maar het gevaar nam dus al toe en in de 79e minuut is het dan ook raak.

Een HFC-er, met de rug naar een Omlandia-verdediger, krijgt rechts van het doel de bal perfect aangespeeld en in de draai lukt het hem om deze over de keeper te krullen. Een werkelijk schitterend doelpunt en dus staat het 1-1. Even later stort de boel helemaal in elkaar bij Omlandia. HFC scoort ook nog eens de 1-2 in de 86e minuut.

Aanvallend ging het al moeizaam en nu moet er op het laatste moment ook nog eens echt worden aangevallen. Het lukt zelfs nog bijna om de 2-2 te scoren. Bijna, maar Arjan stuit in de 89e minuut in kansrijke positie op de keeper.
Omlandia verliest met 1-2.

Geen reden voor vlag in top. Omlandia 2 en 1 verliezen.

Omlandia 1 herrijst als een feniks uit zijn as tegen NEC Delfzijl

Omlandia overlopen en langdurig op achterstand Zaterdag 13 april. Op een mooie lentedag staat in Ten Boer de return tegen NEC Delfzijl op he...