zaterdag 30 september 2017

Omlandia 2 in slotfase onderuit tegen Be Quick 1887 - 2

Veel spel in de middencirkel
Gras 'twee kontjes' hoog

Bij het binnenwandelen op het Omlandia-sportcomplex stond er al een 0-1 stand op het scorebord. Ook het gras was weer veel te hoog, evenals twee weken geleden. Te vroeg gemaaid en soms slecht voetbal het gevolg. Frustrerend voor alle spelers en een onbedoeld foutengala tot gevolg. De bal rolt gewoon niet zo snel als je denkt dat hij zal gaan rollen.

Het is zaterdag 30 september, zacht, grijs en droog in de ochtend, maar bij aanvang van de wedstrijd om 12.30 ging het regenen en de temperatuur gestaag naar beneden. Het zou een kille middag worden, letterlijk en figuurlijk.

Be Quick 1887 2 (BQ) was dus de tegenstander van Omlandia 2. Beide teams waren vorige week met winst van start gegaan. De vraag was nu wie van de twee daaraan vandaag het beste een goed vervolg wist te geven.

Dat leek eerst heel duidelijk BQ te worden. Met een schot van ver, een zondagschot op zaterdag, werden de Omlandianen vlak na de aftrap namelijk al op achterstand gezet. Ondanks deze snelle tegenslag zette Omlandia 2 zich schrap, en qua organisatie werd vooral achterin de zaak verder goed dichtgetimmerd.  Verder was het geduldig wachten geblazen voor spelers en toeschouwers op wat er komen ging.

Het tweede team lijkt nog niet bezeten te zijn van winst, het koste wat het kost willen winnen. In aanvallende zin stonden er minstens zo'n vijf keer in de wedstrijd spelers alleen of vrijwel alleen ver op de helft van de tegenstander terwijl de rest rustig in de buurt van de middenlijn bivakkeerde. Vele goede mogelijkheden in de wedstrijd stierven daardoor in schoonheid, omdat de speler de bal niet aan een collega-speler kwijt kon.

Een ander voorbeeld. De spits houdt geen rekening met de mogelijkheid dat de keeper de bal misschien niet voldoende onder controle kan krijgen. Zeker met nat en vochtig weer wordt de kans dat dit gebeurd nog eens vergroot. En het gebeurde dan ook, namelijk in minuut 13. Er werd zelfs geen beweging in de richting van keeper en bal gemaakt.

In de eerste helft was BQ de technisch betere ploeg en verschafte zich met enige regelmaat kansen. Het Omlandia-blok achterin stond echter als een huis en ook keeper Jasper Kromdijk stond zijn mannetje.

De eerste kans voor Omlandia kwam via een ongelukje in de BQ-verdediging tot stand. Ivar Nijboer kon de bal onderscheppen en ongehinderd op de keeper afgaan. Hij maakte het keurig af met een schuiver in de rechterhoek, 1-1 in de 19e minuut.

Hierna kreeg BQ weer goede mogelijkheden. Een schot op doel, een kopbal net naast en een goede kans na een veel te zachte terugspeelbal op de keeper. Jasper is telkens de reddende engel.

Oranje Jasper Kromdijk, vaak 'de reddende engel'
Ivar krijgt twee minuten voor rust alweer een cadeautje van de BQ-verdediging. Weer mag hij alleen op de keeper af, een superkans op 2-1, maar hij schiet naast het doel. Het blijft 1-1 tot de rust.

Teugels in handen

Na de rust zien we een klein beetje hetzelfde scenario als vorige week in Loppersum. Ook toen pas vele kansen op rij na een waardeloze eerste helft.
Zo ook nu, al waren het niet zoveel kansen als in de eerste wedstrijd. Dertig minuten lang was Omlandia nu even de overheersende ploeg en heeft even duidelijk de teugels in handen. Alles leek onder controle, minimaal een gelijkspel haast een zekerheidje. Haast.

Eerst zien we een combinatie van Lars Renkema en Ivar, die bij de keeper strandt. Later een mooie combinatie tussen Jurry de Boer, Lars en Ivar, uitmondend in een superkans. Weer is er een te zachte afwerking en de bal een gemakkelijke prooi voor de keeper. Een 2-1 voorsprong had een flinke mentale tik voor BQ betekend.

Bij de achtste Omlandia-kans staat Lars er helemaal alleen voor. In de verste verten geen medespeler te bekennen. Een makkie voor BQ in verdedigende zin, en frustrerend voor de Omlandia-aanvaller, uw blogger en andere Ten Boerster toeschouwers.

Ook een vrije trap is voor de BQ-keeper
Dit machteloze gedoe in aanvallende zin wreekte zich in de slotfase. In de 76e minuut volgt een mooie aanval van BQ over links, de bal ging rakelings voorlangs. Een waarschuwing.
Drie minuten later zien we bijna hetzelfde, nu eindigend met een kopbal op het doel, maar het is wel raak, 1-2.

Hiermee werd een dreun aan de Omlandianen uitgedeeld. De organisatie stort in alle linies in elkaar in het laatste kwartier. De 1-3 volgde, maar ontging me. Het moet een mooi doelpunt zijn geweest. Het is de 85e minuut en eigenlijk al de genadeklap. Twee minuten voor tijd kwam na weer een vloeiende aanval ook nog de 1-4 op het bord na weer een kopbal. Een enigszins vertekende en ruime uitslag voor BQ, maar wel een verdiende overwinning.

Slangenmens

Eén speler zag ik een nagenoeg perfecte wedstrijd spelen achterin, ook voorin staat hij zijn mannetje trouwens. Snel, af en toe Rensenbrink-achtige bewegingen, een slangenmens dus, en vaak alleen te stoppen met een overtreding.

Vervolgens zie ik Omlandia 1 met een speler met dezelfde initialen, die werkelijk geen enkele actie goed heeft kunnen afronden en 100% balverlies leed.

Anderen zullen zeggen, dat ik misschien bevooroordeeld ben, maar het waren vandaag wel de feiten. Waarom verder een topscorer bij achterstand in de slotfase een bal in moet gooien, ontgaat me ook. Evenals een vrije trap nemen op 40m van het doel en moeten meeverdedigen tot aan de 16-m-lijn bij een achterstand.

Ach, misschien heb ik er wel geen verstand van. Van zo'n grijze, kille, natte dag en twee nederlagen word je misschien wel chagrijnig en zou je er misschien het er maar bij moeten laten. Ooit zei Willem Alexander: "Het is maar een mening.", negeren dus maar.

Ook Omlandia 1 verliest van een totaal niet indrukwekkend Zuidhorn met 1-2.

Statistieken Omlandia 2 - Be Quick 1897 -2: (1e helft+2e helft = totaal)

Corners:       0 resp. 2+2=4
Kansen:        3+5=8 resp. 7+7=14
Doelpunten: 1+0=1 resp. 1+3=4
Efficiency:    12% (te  laag) resp. 29% (goed)