Omlandia JO19 op miraculeuze wijze naar winst bij Gomos

Veerkracht

Norg, Gomos JO19 - Omlandia JO19
Gaat hij er in?

'Waar moet ik mee beginnen dit keer?', was de gedachte na afloop van de wedstrijd Gomos JO19 tegen Omlandia JO19.
Een fantastische lentedag was het deze dag (25 maart) in elk geval wel. Na nog wel wat lichte vorst in de nacht werd het een stralende dag. Nog niet superwarm met bijna 13º, maar uit de wind was het genieten geblazen.

In een mailtje vooraf schreef ik mijn verwachting: "De wedstrijd tegen Gomos in Norg wordt een lastige en moeilijke wedstrijd tot de laatste minuut. Met zicht op de 2e periodetitel zou de motivatie er moeten zijn om er vol tegen aan te gaan."
Ook een verwijzing naar het Barcelona van beginjaren negentig. Knotsgekke uitslagen, maar telkens wel aan het eind van de rit was er de landstitel, en op soms miraculeuze wijze.

Ik begin, zonder er me bewust van te zijn, kennelijk over paranormale gaven te beschikken. Het werd een wonderlijke wedstrijd.

(met foto's van uw blogger en Rikus Schenkel)

Bram van der Veen
Thuis in Ten Boer werd het 2-2. Toen was er sprake van twee gelijkwaardige en stugge ploegen. Vandaag was daar in eerste instantie in het geheel niets van te zien. In de eerste helft was er maar één ploeg, die voetbalde en dat was Gomos. Omlandia kwam er totaal niet aan te pas en het gevolg was irritatie her en der waardoor het misschien nog slechter ging. Van er vol tegenaan gaan was totaal geen sprake.

Er gebeurde weer zoveel, dat ik gemakshalve de zaak weer eens minuutsgewijs weergeef:
Omlandia in 1e helft sporadisch gevaarlijk
3': Een goede voorzet van Gomos, maar gelukkig niemand op tijd voor het doel.
5': Vrije trap voor Gomos op Omlandia's helft. Keeper Alwin Potgieter slaat de bal uit het doel.
8': Afstandsschot van Gomos vormt geen probleem voor Alwin.
14': Voor het eerst krijgt Omlandia iets van een aanval. De uiteindelijke kopbal van Kevin Potgieter is te zacht.
17': Een vrije trap vanwege neerleggen Remco Bolhuis rand 16m-gebied. Kevin scoort op fraaie wijze de 0-1. Zie eerste foto en  hieronder.

27': Gomos gaat niet bij de pakken neerzitten en Omlandia is even helemaal niet goed bij de les. Dwars door Jan en alleman heen loopt een Gomos-aanvaller door het centrum één, twee, drie Omlandianen voorbij en schiet de bal van rechts strak in het doel. 1-1.

De 1-1
29': Robert Dijkhuizen komt knap van links naar binnen richting strafschopgebied. Een combinatie met Jeroen Brookman mislukt net.
30': Gomos mag twee keer proberen raak te schieten. De bal gaat naast.
32': Ondanks een indrukwekkend overwicht van Gomos, lukt het Omlandia toch om weer eens voorin te komen. Weer krijgt Kevin de bal op het hoofd en weer zit er geen precisie of kracht achter.
34': Vrije trap Omlandia op zo'n 22m van het doel. De keeper pakt de goed genomen vrije trap van Bodhi Prenger fraai uit de rechterhoek.

De laatste minuten zijn volledig voor Gomos. De ene aanval volgt na de andere.
39': Vanaf rechts wordt de bal hoog voor het doel geschoten. Een Gomos-aanvaller kan ongehinderd in het doel koppen, 2-1.
Gomos kopt de 2-1 in
42': Chaotisch verdedigen bij Omlandia was het af en toe. In een poging er toch iets van te maken in de voorhoede werd er balverlies geleden. De hieruit voortvloeiende Gomos-aanval werd vlak voor het 16-m-gebied foutief gestopt. Een gevaarlijke plek en een Omlandia-muur die niet goed stond. Dat bleek, want het gat op links werd perfect benut. 3-1. Ik smachtte naar de rust, de spelers zeker.
44': Gomos gaat onverdroten door op jacht naar meer. Nu van links, gelukkig wordt er naast geschoten.
45': Weer is Gomos gevaarlijk, maar Alwin behoedt zijn ploeg voor de 4-1 achterstand.

Rust.

'Never, never give up'

Een klein stukje tekst uit één van de 'langste' (2 regels !) en belangrijkste toespraken Van Winston Churchill tijdens de 2e WO. Kort en bondig, helder en duidelijk. Daar houden de mensen van.

Coach Mart van Sleen is vermoedelijk in de rust in Winston zijn voetsporen getreden. De Omlandia-troepen kwamen als herboren uit de kleedkamer. Hoe doet hij dat toch?

Waardoor het kwam? Tsja, ook de Gomos-ploeg had kennelijk het idee dat ze er al waren. Dat helpt al voor een belangrijk gedeelte. De tomeloze aanvalslust was opeens verdwenen, wat verschuivingen achterin en voorin bij Omlandia deden de rest. Verder vooral het geloof in eigen kunnen.

Veerkracht. Dat was het ook.
Robbert Veldman moet toekijken
Omlandia had het eerst nog niet goed door, dat het rustiger werd aan het front. De Gomos-aanvallers beukten nu meer op een gesloten muur en waren opeens nog maar sporadisch gevaarlijk.

50': Vrije trap voor Omlandia. Kevin schiet naast.
61': Aanvalskansen voor Omlandia middels Jeroen Brookman. De bal smoort tot twee keer toe in de Gomos-verdediging.
64': Gomos probeert het nog eens met een schot. Alwin redt.
67': Een mooie pass door het centrum van Erwin Bos op Kevin. Hij jongleert op mooie wijze door de verdediging en scoort fraai de 3-2. Hij telt hem in gedachten dubbel en denkt dat het 3-3 is. Toch wel belangrijk om de goede stand te weten dus.
71': Weer een vrije trap voor Omlandia. Gemakkelijk te pakken voor de keeper, denkt iedereeen en de meesten draaien zich al weer om. Al weer een wijze les en alweer werd het verschil tussen een goede spits en een voetballer zichtbaar. De keeper liet namelijk de bal los. Er was maar één die goed bij de les was. Topscorer Remco slaat direct genadeloos van dicht bij toe. Nu staat het wel 3-3. Velen hebben het doelpunt gemist.
73': Nu is het Omlandia die de wedstrijd bepaalt. Een mooie voorzet verdwijnt jammer genoeg over het doel.

77': Het moment van Vincent Jonkman, maar ... ...
Bij de middellijn mag hij een vrije trap nemen. Dat doet hij goed, zodanig goed dat twee Gomos-verdedigers in de buurt van het doelgebied er geen raad mee weten en daardoor ook de keeper niet. Na een lichte foute aanraking van één van de drie verdwijnt de bal in het doel. Het mirakel begint serieuze vormen aan te nemen. Omlandia staat 3-4 voor.
78': En daar gaat het toch weer eens mis in de achterhoede van Omlandia. Wat missers en het staat al weer 4-4.
'Consolideren nu', zeiden sommige supporters. Ik dacht alleen maar aan de winst. Als je wat wilt met een 2e periodetitel moest er gewoon gewonnen worden.
85': Remco mag het nog eens proberen. Zijn schot gaat over. De wedstrijd lijkt langzaam te doven. Lijkt!'
89': Nog één keer lukt het Omlandia een goede aanval op te zetten. Eigenlijk weet ik niet meer hoe het gegaan is in de opwinding. Alleen, dat de bal plotseling achter de keeper in het doel lag. De maker Kevin, zijn derde dus, en de assist van Vincent. Na 'het meisje van Yde' hebben we nu dus 'het wonder van Norg'.
90': Gomos lukt het niet meer zich nogmaals op te richten. De scheidsrechter fluit af.

Aanvoerder Kevin met
3 goals 'man of the match'

Voor alle duidelijkheid: het werd 4-5 voor Omlandia. En zie het begin van het verhaal. Het was lastig en moeilijk tot de laatste minuut.

Winston zou trots geweest zijn op onze jongens. Ik ben het ook. 'Never, never give up', nog altijd een wijs advies.