Wedstrijdverslagen Omlandia JO19 en Omlandia 1

't Was weer een druk voetbaldagje gisteren 12 maart. Eerst 's ochtends met Omlandia JO19 naar ONR in Roden en daarna ook nog even naar Steenwijk.
Hier stond Olde Veste  '54 - Omlandia 1 's middags op het programma. En passant werden alle Noordelijke provincies en Overijssel op deze mooie lentedag bezocht. Zo kom je nog eens ergens.

Beide ploegen hadden iets recht te zetten. Beiden hadden in de thuiswedstrijd in Ten Boer op sportief gebied er een zwarte bladzijde van gemaakt. 't Is dat zwart zwart is, anders zou je zelfs donkerzwart kunnen zeggen.
In de herfst zagen we allereerst Omlandia JO19, die een mooie 4-0 voorsprong in een 4-5 nederlaag wist om te toveren tegen het onderaan staande Oranje Nassau Roden. Alles ging mis wat er maar mis kon gaan.
Een tijdje later Omlandia 1, die thuis een totale off-day beleefde en met 0-7 het onderspit delfde tegen een wervelend Olde Veste '54. Als voetballiefhebber had ik echter wel genoten van de flitsende aanvallen en schitterende combinaties van de Steenwijkers. Natuurlijk had ik het die middag liever andersom gezien.

Maar we gingen eerst naar Roden dus.

(met tevens foto's van Rikus Schenkel uit Roden)

Ondanks een mooie analyse vooraf, - ONR krijgt gemiddeld vier doelpunten tegen, staat onderaan, slechts drie overwinningen, de thuiswedstrijd nogmaals in herinnering gebracht, de grootste nederlaag 2-10 van ONR etc.. -, kwam er van een daadkrachtig optreden van Omlandia uiteindelijk niet veel terecht. Laat staan een duidelijke revanche.

Vlak na het eerste fluitsignaal was er nog niet veel aan de hand. Omlandia begon flitsend en scoorde 0-1 al na drie minuten. Een knap intikkertje van Kevin Potgieter uit een corner. Goed gehumeurd pakte ik in gedachten het schema van 30-0 erbij. Op zijn minst natuurlijk dubbele cijfers.

Echter, van dit alles kwam niets terecht. Helemaal niets zelfs. Het was houtje-touwtje-voetbal tot de laatste minuut. Veel balverlies bij Omlandia, telkens net met teveel mensen naar voren, waardoor veel energie verloren ging om het balverlies weer teniet te doen. Positioneel stond het vaak niet optimaal en daarom frustraties alom.  Dan zagen we een wel sportieve scheidsrechter, die talloze keren na een overtreding eerst liet doorspelen om te kijken of er misschien nog voordeel kwam. Gebeurde dat niet dan werd alsnog afgefloten en de bal soms voor iedereen op een onbegrijpelijke plek elders neergelegd. Verwarrend en ook nu weer frustrerend voor spelers en toeschouwers.

Na een kwartier wordt een stevige duw achterin bij Omlandia met een strafschop voor ONR beloond. Het betekende de 1-1. Nog niets aan de hand, denk je. Er is immers genoeg tijd om dit recht te zetten.

ONR was fysiek behoorlijk sterk en ontregelden het spel achterin en voorin op goede wijze om vervolgens telkens de bal naar voren te lellen. Vlotte aanvallen van Omlandia en kansen en kansjes kwamen maar moeizaam tot stand. Pas in de slotfase was Omlandia de duidelijk betere ploeg, kreeg via Jeroen Brookman (2x), Remco Bolhuis en Robert Dijkhuizen goede kansen, maar de bal mocht er niet in. In de eerste helft waren Robbert Veldman en Robert in de laatste minuten nog het dichtst bij een doelpunt.

Natuurlijk kreeg ook ONR de nodige kansen met hun speelwijze. Echte afmakers hadden ze echter niet en schoten gingen vaak ver over en voorlangs In de tweede helft waren ze wel gevaarlijker, maar Carlos Chrysotome en keeper Vincent Schenkel grepen gelukkig op de meest cruciale momenten goed in.

De goede lezer begrijpt het al. In de stand kwam geen verandering meer en van revanche was totaal geen sprake. Teleurstellend, maar toch is er nog een sprankje hoop op een periodetitel, maar dan moet 'Mission Impossible' wel met vijf overwinningen op rij worden afgesloten. (Statistieken onderaan)

Coach Mart van Sleen
Olde Veste '54 - Omlandia 1

Drie junioren als wisselspeler op de lijst waren de voornaamste reden om naar 'down under' Steenwijk te reizen. Met de Potgieters in de auto daalden we af naar Overijssel. Ondertussen lekker babbelend over het voetbal. Bijna zaten we op één lijn na afloop van de rit hoe voetbal gespeeld moest worden. Bijna.

Omlandia had zich goed voorbereid en speelde een stuk beter dan thuis in Ten Boer. Met name in de eerste helft hadden onze Ten Boersters zelfs de betere kansen. De eerste 25 minuten was het nog relatief rustig aan het front. We zien wat afstandsschoten en vrije trappen, maar echt gevaarlijke situaties waren er nog niet te noteren.
Met compact voetbal en goed aansluitende linies werd Olde Veste (OV) op afstand gehouden. Waren ze een keer wat gevaarlijker dan stond keeper Willem Bouwkamp in de weg. Hij kan terug kijken op een goed gekeepte wedstrijd met een paar schitterende reddingen.

Na de 25e minuut ontbrandt de strijd pas echt. Tot aan de rust neemt Omlandia wat gevaarlijke aanvallen betreft het heft in handen. Randje buitenspel-situatie, Jeroen Haan met een kans die tot corner wordt verwerkt en de derde is raak. Vanaf de rechterhoek van het 16m-gebied is het Jan Oosterbeek, die met een beauty van een volley de bal over de keeper in de linkerhoek krult. Een wonderschoon doelpunt en een terechte voorsprong.

Olde Veste keeper Tom Holleboom uit zijn blijdschap
 na de 0-1 van Jan Oosterbeek
OV ziet drie minuten later een hard en gevaarlijk schot door Wille gepareerd worden. Dan is Omlandia weer aan de beurt. Vier, vijf situaties waar meer in had gezeten. Eerst wordt een loeiharde pegel van weer Jan (?) door een OV-rug tegengehouden, we zagen een veel te zachte kopbal, Jeroen Haan met een hard schot, een mooie Omlandia-aanval die smoort in de verdediging en Cees van der Wolde met een schot wat over gaat. Daar had gewoon een tweede goal bij moeten zitten. 0-1 bij rust was het dus, wel een terechte voorsprong, vond ik
Slotfase 1e helft, vele kansen Omlandia

Omcirkeling
Jan Haan op jacht naar ... geel

In de tweede helft een heel andere wedstrijd. Opzet of niet, maar Omlandia lijkt zich ogenschijnlijk bewust terug te laten zakken en gokt op ....? In elk geval niet op de counter. Alleen Jeroen Haan lukt het nog om de keeper in beeld te krijgen, zodanig dat het een gele kaart betekende.

Gevaarlijk was Omlandia opeens helemaal niet meer. Als OV dit spelbeeld afdwong dan al weer mijn complimenten, maar echt gevaarlijk in het Omlandia-doelgebied wordt het in eerste instantie slechts één keer. In de 55e minuut had het 1-1 kunnen staan, maar een superkans wordt op de doellijn gekeerd.

Omlandia blijft dus goed, compact en geconcentreerd voetballen in eerste instantie, maar heel langzaam sluipen er wat verslappingen in het spel. Tussen de linies ontstaan er af en toe wat grotere gaten. Tot een kleine tien minuten voor tijd lijkt Omlandia er desondanks met de winst vandoor te gaan.

Keuvelend met oud-Omlandia-verdediger- Gerard Zijlema constateerden we beiden op dat moment, het is de 80e minuut, dat Omlandia links achterin nu toch wel hele grote gaten liet ontstaan en dus veel ruimte voor de OV-aanvallers. Juist langs die kant slaat OV dan een minuut later ook toe. Tot overmaat van ramp ook nog eens twee keer kort achterelkaar en nagenoeg op dezelfde wijze.
Twee flitsende aanvallen en de wedstrijd is compleet gekanteld. Mooie doelpunten, dat wel, en het staat 2-1 in twee minuten tijd. Willem behoedt tussendoor de club voor een grotere achterstand, alweer met een fantastische redding.

In de laatste minuten lukt het Omlandia niet meer om nog eens een vuist te maken. Dat OV in de 90e minuut een ogenschijnlijk gemakkelijk verkregen strafschop benut, maakt niet meer uit. Het betekende nog wel de 3-1 eindstand.

Zo dichtbij waren onze Ten Boersters bij de winst, maar de wedstrijd duurde dit keer gewoon 'tien minuten te lang'. En ook hier geen revanche dus.