zaterdag 18 februari 2017

Omlandia JO19 wint weer van Gorecht 2

Carlos aan de bal, Roy Boer (8), Jeffrey Hoeksema

Zaterdag 18 februari. De winter lijkt op zijn retour ondanks een frisse drie graden en donkergrijze lucht. De winterstop is ook weer afgelopen en de voetballers kunnen weer los voor het serieuze competitiewerk.
Op de agenda staat de return tegen Gorecht JO19 - 2 uit Haren. Deze tegenstander leverde eind september de eerste drie punten op voor Omlandia, een moeizame overwinning destijds. Beide teams stonden vooraf de wedstrijd ergens midden op de ranglijst. Alleen een periodetitel zou nog een doel kunnen zijn en misschien voor felle strijd zorgen.

De competitieleider had als aanvangstijdstip 9.00 uur gekozen. Dat was weer even wennen voor zowel spelers als ouders, maar fris en monter stond 's ochtends in Ten Boer om acht uur een grote delegatie ('greatest ever') klaar om naar Haren af te reizen.

De wedstrijd was bijna op tijd begonnen, maar de scheidsrechter vond de tenues (zwart-wit en blauw wit) teveel op elkaar lijken en Gorecht had het maar te veranderen. Het werd de kleur geel en om 9.11 klonk het fluitsignaal voor de aftrap.
(met tevens vele foto's van Rikus Schenkel)

Robert Dijkhuizen op de voorgrond
Wereldgoal

Eén oefenwedstrijd kende Omlandia. Twee weken geleden speelden ze tegen een klasse hoger uitkomend NEC uit Delfzijl. NEC was veel beter, maar maakte gelukkig niet altijd gebruik van de vele kansen. Bij Omlandia was het net andersom. Weinig kansen en wel scoren. De uitslag 6-4 voor NEC.

Wel mochten de toeschouwers die dag een wereldgoal aanschouwen. Arjan Robben probeerde afgelopen woensdag er een flauwe imitatie van te doen. Robben echter met een gemakkelijke aanname van dichtbij en twee zombie-Arsenal-verdedigers op afstand.

Onze Omlandiaan moest een pass van Bodhi Prenger over zo'n 20m als een dood vogeltje voor de voeten leggen, voor velen al een hele kunst. Het lukte echter. Vervolgens moesten er ook twee, wel attente NEC-verdedigers gepasseerd worden. Dat lukte ook en op grote snelheid. De bal werd voor de  'verkeerde' linkervoet gelegd en een uithaal volgde. De bal werd rechts in het doel gepoeierd vanaf de 16m-lijn. Een werkelijk wonderschoon doelpunt!

En de maker? 'Zelfs de naam is mooi.', zong Henk Westbroek in een ver verleden, het was Robert Dijkhuizen. De lezer begrijpt dat dit een geheel objectieve en nauwgezette weergave is van de feiten. Geen Donald Trump aan te pas gekomen en geen alternatieve feiten. Zelden heb ik zo geglunderd van trots, dat wel.

Rommelig begin

Omlandia-aanval, de bal gaat voorlangs
Als gevolg van een aantal wijzigingen op middenveld en achterin werd er rommelig begonnen door Omlandia. Technisch leken we al wel vrij snel de betere ploeg, maar het gevaar kwam in de eerste helft meer van Gorecht.

Na vijf minuten was er het eerste ernstig balverlies bij Omlandia. Gorecht is genadeloos en scoort de 1-0. Omlandia zet er slechts één goede aanval tegenover in de eerste twintig minuten. Gorecht kreeg tussendoor nog twee heel goede kansen op meer. Keeper Alwin Potgieter voorkomt gelukkig een grotere achterstand.

Na twintig minuten kantelt het spelbeeld in het voordeel van Omlandia. Ook nu is de eerste de beste goede aanval raak. Via meerdere schijven mag Erwin Bos een assist geven op Kevin Potgieter, die in de 24e minuut van dichtbij de 1-1 intikt.

Vijf minuten weer een goede aanval, maar nu met een gelukkige afwerking. Roy Boer zijn schot wordt van richting veranderd en dat betekende de 1-2 voor Omlandia. Telkens blijft het oppassen voor de Ten Boersters. De Gorecht-spitsen zijn snel en zorgen continu voor gevaar. Hoe gevaarlijk blijkt in de 45e minuut. Weer was er onnodig balverlies en weer maakt Gorecht het meedogenloos af. Het betekende een 2-2 ruststand.

De wissels in de rust betekenden een betere balans in de achterhoede. Het spel veranderde op slag in het voordeel van Omlandia. Opeens volgde aanval na aanval, voornamelijk over de linkervleugel.
Twee pogingen mislukken nog, maar bij de derde is het raak. Robbert Veldman breekt goed door over links en zijn voorzet wordt ingetikt door Remco. Vlak hierna voorkomt Alwin met een fantastische redding de derde gelijkmaker.

Omlandia beheerst vervolgens de wedstrijd. In de 65e minuut gaan Robbert en Remco op herhaling en ook nu weer met 100% rendement oftewel de 2-4 voor Omlandia. Weer een paar minuten later wordt Robert Dijkhuizen vlakbij het 16m-gebied neergelegd. De vrije trap van Kevin gaat via de vingertoppen van de keeper in het Gorecht-doel.

Dubbeltelling?

De wedstrijd is gespeeld, er volgen nog wat afstandsschoten over en weer, maar in de stand komt geen verandering meer. Toch verschijnt er tot ieders verrassing een uitslag van 2-6 op Voetbal.nl. Of de scheidsrechter heeft meer gezien dan de toeschouwers, of hij ziet ze vliegen of hij telt doelpunten dubbel. Een nep-doelpunt dus. Op weg naar het Witte Huis met de brave man, is mijn advies. Laten we het echter toch maar aan een foutje wijten en van een nog komende correctie uitgaan.

Statistieken Gorecht JO19-2 - Omlandia JO19 (1e helft+2e helft = totaal):

Corners: 0+3= 3 resp. 3+1=4
Kansen: 5+3=8 resp. 3+8=11
Doelpunten: 2+0=2 resp. 2+3=5
Efficiency: 25% resp. 45% (bijzonder goed)

Vermoedelijk de 1-2 van Roy

De 2-3 of 2-4 van Remco