zondag 12 februari 2017

Januari 2017 in Ten Boer aan de frisse kant

Afbeeldingsresultaat voor sneeuw foto 12 februari 2017
Woerden in Zuid-Holland -12 februari (bron: Woerden.tv)
Van zachte winter naar 'normaal'

Geen vlok sneeuw in Ten Boer dus dit weekend in tegenstelling tot het midden van Nederland (van Oost naar West). Koud is het desondanks zeker de afgelopen dagen met windkracht 4 tot 5 en temperaturen onder 0º. De windchill-factor hierop loslatend betekent dit voor het gevoel -8 tot -12º.

Velen, mat name de jongeren, zullen langzamerhand misschien het idee hebben, dat de winter koud verloopt. Het tegendeel is het geval. Pas dit weekend (11-12 februari) kwamen we uit het criterium 'zachte winter' en vertoeven we nu in de onderste zone van een normale winter. Een en ander gebaseerd op het Hellmann-koudegetal. De kans dat de winter nu nog als koud zal gaan verlopen is statistisch gezien nagenoeg uit te sluiten. Dan zou er minimaal nog een dikke 60 punten bij verzameld moeten worden.

Op basis van alle negatieve daggemiddelden (48 halfuursmetingen per dag) heeft Ten Boer nu een ruime 40 Hellmann-punten verzameld.  Ter vergelijking: winter 1962-1963: 463 !!, ruim tien keer zoveel dus.

Terugblik op januari 

Door twee koude-invallen verliep de maand kouder dan normaal, maar veel spektakel leverde het allemaal niet op. Een onstuimig begin (wind, regen en zacht) in de eerste dagen werd gevolgd door een kou-inval van vier dagen aan het van de eerste week. Eén ijsdag leverde dit 'geweld' op en Koning Winter vertrok weer net zo snel als hij gekomen was.

(klik voor vergroting)

Halverwege de maand volgde een tweede en een langduriger poging er iets van te maken. Meteo Nederland was in rep en roer en vroege voorspellingen van schaatsijs ín heel Nederland werden 'en masse' over ons uitgestort. Het hogedrukgebied lag echter zoals al gemeld in mijn blog van december weer niet op de goede plek (in de buurt van Helsinki) voor een juiste gang van zaken voor goed en dik schaatsijs op de grotere wateren.

De vorst in de nacht was weliswaar matig (5-10 graden onder nul), maar bij lange na niet voldoende voor aangroei van een betrouwbare ijsdikte. De Ten Boerster ijsbaan en Damsterdiep kon het door de onjuiste combinatie van sneeuw, wind en ijs helemaal op zijn buik schrijven. Bijna twee week duurde de kou, maar ook nu weer leverde het slechts één ijsdag op. In mijn ogen allemaal slappe hap dus, maar ik ben dan ook een winterliefhebber en elk jaar begint het eind oktober te kriebelen. Dus hopend op een herhaling van een winter als 1962-1963 of recenter 1978-1979.

Nat was de maand januari niet, maar wel redelijk zonnig.

En dan ligt er begin februari inderdaad een mooi en sterk hogedrukgebied boven Finland. Perfect bijna, maar ook nu weer blijkt hoe grillig het weer is. De vorm is niet mooi rond, maar meer peervormig richting het zuiden. De Siberische kou en wind - met de klok mee- werd met een lange omweg over Zuid-Europa naar ons toe getransporteerd. Ondertussen werd de lucht dus opgewarmd en ook nu weer leverde het geheel weliswaar wel koud weer, maar geen strenge vorst op.  De Elfstedentocht moet weer een jaartje uitgesteld worden.

Bijzonderheidje

In Siberië was het begin deze winter dik 40-50 graden onder nul. Het werd zodanig koud, dat ze zelfs daar scholen sloten. Maar ... alleen de lagere vanzelfsprekend. De rest kon best open blijven.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dramatisch Omlandia 1 door Holwierde van de mat geblazen

'Opvreten'  Zaterdag 20 april. De opwarming van de aarde lijkt ten einde, want het is de zoveelste buiïge en frisse aprildag. Sneeuw...