zondag 11 december 2016

Omlandia JO19 ten onder in Veendam

Robbert Veldman op jacht naar de bal
Gisteren, zaterdag 10 december, stond de return tegen Veendam 1894 voor Omlandia JO19 op het programma. De tegenstander is in een verwoed gevecht gewikkeld om de koppositie met Peize. Beide staan met hetzelfde aantal punten bovenaan. Peize lijkt een betere voorhoede te hebben en de Veendammers een stevige verdediging en een redelijke voorhoede. Omlandia (6e)  kan hierin al geen rol meer spelen en moet zich richten op de 2e en laatste periodetitel. Dat betekent ook, dat er na het verlies van vorige week tegen Peize, eigenlijk geen punt meer verspeeld kon worden..

In Ten Boer werd in september met enig geluk, na een 0-2 achterstand, een gelijkspel uit het vuur gesleept. Destijds schreef ik, dat de wedstrijd een leerzame les was geweest. Een eerste helft een afwachtend team en al snel 0-2 achter en een tweede helft een veel agressievere instelling met 2-2 als beloning.

De vraag vooraf was dus: Is er iets van geleerd?
 (met tevens 30 foto's van Rikus Schenkel)

Zout in de wond

Het weer paste zich eindelijk eens aan het seizoen aan. Een troosteloze, grijze hemel waaruit een gestaag regentje viel. De temperatuur was gelukkig nog acceptabel en ook de wind ontbrak. Op het natte en behoorlijk zware veld ging om elf uur de wedstrijd van start.

Op de vraag hierboven kan in eerste instantie volmondig ja op worden gezegd. Omlandia begon agressief en Veendam kwam er helemaal niet aan te pas. Er werd bijzonder goed gecombineerd en we zagen een mooie kans voor Remco Bolhuis, maar jammergenoeg geen doelpunt. Het spel was dusdanig goed, dat je als Omlandiaan vol vertrouwen wachtte op een snel doelpunt.

Dat doelpunt viel na twaalf minuten. Het was echter niet Omlandia die scoorde, maar Veendam. Een corner van Veendam werd in eerste instantie nog weggewerkt, maar wel opgevangen door een Veendammer op de andere vleugel. Die rommelde zich richting het Omlandia-doel en opeens lag de bal in het net. Veendam had nog helemaal niets in de melk te brokkelen gehad. Wat een enorme teleurstelling alweer.
Veendam scoort de 1-0
Veendam gooide drie minuten later nog eens wat extra zout in de 'mentale wond'. Even zijn ze weer aan de overkant, er volgt een niet al te hard afstandsschot, maar de bal verdwijnt wel weer via een Omlandia-voet achter keeper Jordy Haveman. Het staat 2-0 voor Veendam.

De klap komt hard aan bij de Omlandianen. Het keurig verzorgde spel is als bij toverslag verdwenen. Vanaf dat moment neemt Veendam meer en meer het heft in handen, maar veel kansen leverde het hun desondanks niet op.
Nog wel een belangrijk moment was er halverwege de eerste helft. Robbert Veldman lukt het nog om vlakbij de achterlijn met een laatste krachtsinspanning de bal voor het doel te krijgen en deze wordt keurig door Remco ingetikt. 2-1, denk je van veraf, maar het feest gaat niet door, omdat de grensrechter van ver heeft gezien dat de bal de achterlijn had gepasseerd. 'Flauwekul', aldus Joop Potgieter, 'de bal was er niet over.' Het doelpunt wordt desondanks afgekeurd.

Vlak voor rust komt de bal op het hoofd van Kevin Potgieter respectievelijk Remco. Weer heeft Omlandia pech. De bal komt op de kruising van het doel terecht en vliegt het veld weer in.

Geen geluk

Na de rust moet Omlandia meer risico nemen. De Veendammmer-verdediging staat echter als een huis en het is meestal een moeizaam geworstel om er door te komen. We zien wat kansen voor Roy Boer na een goede voorzet van Kevin en één voor Bram van der Veen, een kopbal. Beide zijn een prooi voor de keeper. Het geluk leek niet aan Omlandia's zijde.

Het spelbeeld is allemaal niet bijzonder. Het lukt Omlandia gewoon niet in de voorhoede om potjes te breken. Tussendoor krijgt Veendam wel steeds meer kansen. De gaten in de verdediging van Omlandia worden groter na wat omzettingen her en der en de vermoeidheid begint weer een rol te spelen.

Toch is Omlandia nu vaker in de aanval en ontstaat er af en te enige druk op de Veendammer verdediging. Op wat corners na vloeiden er geen grote kansen uit voort. Veendam profiteerde wel in de counters, tot twee keer toe zelfs. Met name het derde doelpunt was van grote schoonheid. Over rechts naar het centrum, een uithaal vanaf zo'n 18 meter en de bal wordt links om Jordi heen in het doel gekruld. Het is de 75e minuut.

In de 78e minuut kan Omlandia het helemaal vergeten. Weer een snelle uitbraak, veel ruimte om te schieten en het staat 4-0. Jordy behoedt ondertussen Omlandia nog een aantal keren voor een nog grotere achterstand. Pas in de 81e minuut slaat Omlandia eens terug. Een vloeiende aanval via Kevin naar Robert Dijkhuizen op links. Op onnavolgbare wijze dringt hij het strafschopgebied binnen. Op het moment dat menigeen denkt dat hij de bal verliest, volgt een tikje naar rechts waar Remco met een ogenschijnlijk simpele voetbeweging de bal naast de keeper in het doel laat rollen, 4-1.

Zonder tot hoogstaand spel te komen wint Veendam. Een sterke verdediging als basis en inderdaad een aanval die niet veel kansen nodig heeft om te scoren. Een terechte overwinning.

Statistieken Veendam JO19 - Omlandia JO19: (1e resp.2e helft = totaal):

Kansen: 5+8=13 resp. 3+4=7
Corners: 1+1=2 resp. 1+6=7
Doelpunten: 2+2=4 resp. 0+1=1
Efficiency: 31% resp. 14%

Omlandia 1 herrijst als een feniks uit zijn as tegen NEC Delfzijl

Omlandia overlopen en langdurig op achterstand Zaterdag 13 april. Op een mooie lentedag staat in Ten Boer de return tegen NEC Delfzijl op he...