zaterdag 13 februari 2016

Lewenborg neemt revanche op Omlandia A1

Robert Dijkhuizen, de zoon van ...
Het lijkt voor Omlandia A1 een knettergek seizoen te worden. Een slechte start met twee keer verlies, vervolgens een schitterende serie van zes zeges met goed voetbal en daarna, weliswaar tegen de top van de huidige competitie, is het met slechts één winstpartij (Veendam) uit vijf wedstrijden plotseling weer helemaal mis.

Het is 13 februari, de winterstop ten einde en vandaag stond de return van de wedstrijd tegen Lewenborg A1 op het programma. Het was koud met een windchilltemperatuur net onder nul. Verder is het gelukkig droog met een schraal winterzonnetje. Ruim kwart over drie het raadselachtige aanvangstijdstip, terwijl Jan en alleman ruim op tijd aanwezig is en het veld er al om 14.45 uur maagdelijk bij ligt.

In Ten Boer werd Lewenborg in één helft onder de voet gelopen en stond het bij rust 5-0 (eindstand 5-1). "Dat niet weer", zal de Lewenborg-coach gedacht hebben en inderdaad dat gebeurde niet weer.

Omlandia A1 was geen schim van de ploeg, die met wervelend aanvalsspel in September vorig jaar won. Toch zijn er genoeg momenten om nog even aandacht aan te besteden.

Niet in de wedstrijd

In mijn loopbaan als speler, coach en blogger besteed ik en besteedde ik zelden een woord aan de scheidsrechter. Vaak wordt er met name hem het een en ander in negatieve zin aangerekend wanneer een team gewoon slecht voetbalt, je komt onder druk te staan en de frequentie van vrije trappen bij je doelgebied neemt toe.

Dat betekent ook, dat de kans bij slecht of verdedigend voetbal groter wordt, dat de scheidsrechter ook een fout(je) maakt. Verder mag je er van uitgaan, dat er een capabel iemand staat die de spelregels goed kent en toepast. Tot slot is het dus een goede reden om altijd voor aanvallend voetbal te kiezen.

Bij hands is het inmiddels wel bekend, dat wanneer de bal naar de hand beweegt, het geen strafschop is. Beweegt de hand naar de bal dan is het een strafschop. Een heldere uitleg waarmee het gros van de voetbalwereld kan leven.

Duidelijk is dat Omlandia A1 ook vandaag weer totaal niet goed in de wedstrijd zat. In de eerste helft eigenlijk helemaal niet. Lewenborg speelde fel, met name de nummer 11 van de spitsen was een continu gevaar vanwege zijn uitstekende techniek en de dreiging richting het Omlandia-doel.

Toch resulteerde dit niet in veel kansen. Aan beide kanten dus niet. Tot de 18e minuut gebeurde er hoegenaamd niets. Opeens zien we echter een bal door het Omlandia-doelgebied dwarrelen, keeper Alwin Potgieter wordt geblokkeerd door een Lewenborger [de scheidsrechter ziet het niet (?) als overtreding] en de bal stuitert een seconde later een beetje ongelukkig tegen het lichaam van Roy Boer aan. Daartussen zitten echter zijn handen op de borst volgens de spelers.
Ik kon het niet goed beoordelen, maar de scheidsrechter maakt er opzettelijk hands van. De strafschop wordt vervolgens onberispelijk ingeschoten. Bijzonder frustrerend, misschien voor discussie vatbaar, maar het is nog geen onoverkomelijke achterstand. Gewoon pech.

Lewenborg heerst voornamelijk op het middenveld. Slechts een kopbal en een zacht schot wat naast gaat worden er nog genoteerd in die eerste helft..
Dan komen we in de 35e minuut. Zoon Robert Dijkhuizen verdedigt zich vlak voor het strafschopgebied met verve en op correcte wijze. In mijn ogen natuurlijk, maar zo zag ik het echt. Een Lewenborg-aanvaller werpt zich op het laatste moment op snelheid in de baan van de al ingezette trap richting bal. De bal wordt keurig weggewerkt, maar de Lewenborger wordt licht geraakt en gaat kermend ten aarde, nee eh, kunststof grasveld.

Weer fluit de scheidsrechter voor een overtreding, weer in het voordeel van Lewenborg. Vervolgens wordt de vrije trap op schitterende wijze, dat wel, links in het doel gekruld. Het staat 2-0 voor Lewenborg. Ik hou me in zoals het een sportief blogger betaamd. De jonge scheidsrechter blijkt achteraf ook nog maar 17 jaar te zijn. Hij moet het vak nog leren zullen we maar zeggen.

Lwenborg scoort de 2-0
Pas in de 42e minuut zien we een hele goede kans voor Ian Spijksma. Een mooie voorzet kan in één keer worden ingetikt ware het niet dat er nog een Lewenborg-keeper in de baan zit. Geen doelpunt dus.
Dat betekende dus 2-0 achter bij rust. Omlandia moest uit een ander vaatje gaan tappen als het team niet wilde verliezen

Enerverend duel

In de tweede helft zagen we gelukkig een heel ander Omlandia. Veel meer strijd en scherper in de duels om de bal. Het leverde in elk geval wat meer kansen op, maar ook nu leverde Lewenborg het betere voetbal af.

Veel geluk heeft Omlandia wanneer hun eerste grote kans net naast gaat. Ook een vrije trap wordt door Alwin vakkundig uit het doel geslagen. Even later een hoge pass richting topscorer Ricardo van Coevorden. Ook nu is het weer eens direct raak. Ook nu weer zien we een snel uitkomende keeper, die met een mooi boogballetje wordt gepasseerd. Het is 2-1 en Omlandia is weer in de race.

Roy mag het met hierna met een kopbal proberen, ook Nick Oostland met een schot, maar beiden weten niet tot scoren te komen. Alwin behoedt zijn ploeg aan de andere kant weer eens na een hard schot voor een doelpunt. Zijn broer Kevin schiet aan de andere kant rakelings over. Het spel golft nu heen en weer. Ook Ricardo mag nog eens van afstand schieten. De keeper is ook hier weer paraat.

Dan volgt opeens een doelpunt van Lewenborg. Ogenschijnlijk niets mis mee vanuit mijn positie, maar ze wordt wegens buitenspel afgekeurd. In de 85e minuut zien we alweer een fabelachtige redding van Alwin. Met een snoekduik ranselt hij een bijna zeker doelpunt weer uit het doel tot corner.

De energie raakt op bij beide teams. Moeizaam gaat het richting de 90e minuut, maar vlak voor het einde deelt Lewenborg zekerheidshalve wel nog even de KO uit met een schitterend schot in de kruising.
Omlandia verliest teleurstellend met 3-1 van een beter spelend Lewenborg, de toch wel terechte winnaar. Ik type het laatste gedeelte van het zinnetje echter liever niet, jongens!

Statistieken Lewenborg A1-Omlandia A1 (1e+2e helft resp.totaal):

Kansen: 4+6=10 resp. 1+5=6
Corners: 1+6=7 resp. 1+4=5
Doelpunten: 2+1=3 resp. 0+1=1
Efficiency: 30% resp. 17%

Omlandia 1 herrijst als een feniks uit zijn as tegen NEC Delfzijl

Omlandia overlopen en langdurig op achterstand Zaterdag 13 april. Op een mooie lentedag staat in Ten Boer de return tegen NEC Delfzijl op he...