zaterdag 15 maart 2014

Omlandia B1 worstelt zich moeizaam langs HS´88

Omlandia B1- HS '88; Omlandia in de aanval
Een koude en harde Noordenwind is onze metgezel deze zaterdagochtend 15 maart in Ten Boer. Het veld droog en stoppelig, maar goed bespeelbaar.
HS´88 is de bezoekende club en de tegenstander uit Hoogezand. In de eerste wedstrijd werd er door Omlandia nog gemakkelijk overheen gewalst met 5-1 en inmiddels staan ze een na laatste op de ranglijst.

Of het nu weer zo gemakkelijk zou gaan was natuurlijk eerst even afwachten, maar de Ten Boerster aanhang kon dit na afloop volmondig met het woordje ´nee´ beantwoorden.

Sta-in-de-weg

De Last Post
Verzwakt door de afwezigheid van de geschorste Carlos Chrysotome werd er afgetrapt. Omlandia ging goed van start en zou al snel op bijna alle linies de betere zijn. De keeper van Hoogezand bleek echter ook al snel een hinderlijke sta-in-de-weg.

Jurry de Boer mocht het na een kleine twee minuten als eerste proberen, maar de bal belandde in de handen van de keeper. Na vijf minuten mocht Melvin Bakkelo vanaf de hoek van het 16-m-gebied aanleggen voor een vrije trap. De mooi indraaiende bal werd alweer een prooi voor de keeper.
Weer vijf minuten later. Nu brak Nieck Baljeu uitstekend door de verdediging van HS'88, maar ook hij strandde op de keeper.

Omlandia beheerste dus de wedstrijd en keeper Alwin Potgieter werd niet of nauwelijks in gevaar gebracht. Toch lukte het maar niet om door de goed spelende verdediging van HS'88 heen te breken. Pas na een dik halfuur werd Omlandia weer eens gevaarlijk. Melvin kopte nu rakelings naast en even later ziet Kevin Potgieter voor de zoveelste keer de HS-keeper de bal onderscheppen.

Dan is er toch plotseling groot gevaar bij het Omlandia-doel. De eerste de beste keer dat het HS-team Alwin in het vizier kreeg, leverde bijna een doelpunt op. De bal ging echter via de linkerpaal weer het veld in en Omlandia ontsnapt met enig geluk aan een achterstand.

Luctor et emergo - (Ik worstel en kom boven)

Begin 2e helft
 Na de rust begint Omlandia weer goed. De verdediging stond ook zonder de geblesseerde Nick Oostland als een huis of soms beter gezegd als Dijkhuizen. Mijn zoon, Robert, mocht ook wel eens een compliment hebben, werd er langs de lijn gezegd. Daarom vanwege de groot uitgeoefende druk bij deze dan.

Wie is deze speler? Robert is altijd alert en vrijwel onpasseerbaar in één-op-één situaties. Daarnaast bezit hij een superieure reactiesnelheid, altijd net een voetje er tussen, correct en sportief verdedigend en je komt hem twee keer tegen als aanvaller. Op wonderbaarlijke wijze pakt hij al zijn hele voetbalcarrière de bal van de aanvaller af. Daarnaast heeft hij een goed positioneel inzicht en voordat hij de bal heeft al oog voor de vrijstaande medespeler. Zo kan ie voorlopig wel weer even vooruit, denk ik.

Toch ook een compliment voor de rest van de Omlandia-verdediging. Je doet het tenslotte samen. Ze zijn bijna altijd een rots in de branding en ze kan inmiddels mede de basis van de opmars naar de top van de ranglijst genoemd kan worden. Jammer, dat het in het begin van de competitie nog niet zo soepeltjes liep. Dat heeft vele punten gekost.

Nu weer serieus en terug naar de wedstrijd. Vol overgave wordt er in de tweede helft voor de winst gestreden. De jongens beseften, dat de doelpunten dit keer niet als vanzelf zouden vallen. Jurry bedient vlak na het begin Robbert Veldman perfect in het strafschopgebied. Weer pech, want met zijn 'verkeerde' voet schiet hij van dichtbij naast.

De druk op de HS-verdediging werd groter en groter. Na twaalf minuten kwam dan eindelijk de beloning. Volgens mij onderschepte Melvin op een bepaald moment de bal en hij speelt deze direct door naar Ricardo van Coevorden. Bijna grijpt de keeper weer op tijd in, maar met een klein tikje schuift Ricardo hem nog net langs de rechterpaal in het doel, 1-0. Een terechte voorsprong gezien het algehele spelbeeld.

Vlak na de 1-0. Het doelpunt natuurlijk weer eens gemist

HS'88 moest nu naar voren, maar dat lukte maar moeizaam. Na een half uur krijgen ze een kansje, maar weten niet te scoren. Omlandia zag even later een bal net van de lijn gehaald te worden. Het blijft toch een beetje spannend door de 1-0 stand, maar in groot gevaar komt het team eigenlijk niet meer.

Vlak voor tijd krijgt Ricardo nog eens een mooie kans vanaf rechts, maar zijn schot gaat net voorlangs. Na ruim 43 minuten werd er eindelijk afgefloten. Het signaal kwam als een bevrijding. Het moeizame geworstel was gelukkig ten einde, maar wel met de winst als terechte beloning.

Vast op de gedeelde derde plek staat Omlandia nu. De koploper NEC SJO heeft vijf punten voorsprong en volgt nog als tegenstander. Er zijn nog vijf wedstrijden te gaan en medeconcurrent, ook derde, Lewenborg staat volgende week op de agenda. In theorie is nog alles mogelijk.

Statistieken Omlandia B1-HS'88 B1: (1e +2e helft = totaal):
Kansen: 5+3=8 resp. 1+2=3
Corners: 4+1=5 resp. 0+1=1
Doelpunten: 0+1=1 resp.0