donderdag 30 mei 2013

Geen lentekouderecord 2013 in Ten Boer

Eind maart-april 2013 IJsselmeergebied
Pech voor de recordliefhebbers op weergebied. Pech voor de zomerliefhebbers en de lentezonaanbidders. Het is in Ten Boer geen recordkoude lente geworden. Liefst tien lentes zijn nog kouder verlopen in het Noorden, hierbij meteostation Eelde (sinds 1907) als ijkpunt nemend. Gemiddeld voor Eelde 6,6º en voor Ten Boer 6,8º. Het station in Eelde kent met name 's nachts lagere minima.

 Uniek was vanzelfsprekend wel, dat met Pasen op 1 april op een klein stukje Schildmeer door enkele waaghalzen is geschaatst. Daarmee is dan wel weer een record gevestigd wat waarschijnlijk niet snel verbeterd zal worden.

vrijdag 24 mei 2013

Terugblik Omlandia C1 op seizoen 2012-2013

Epiloog en topscorer

Vaak in de verdediging
De competitie is ten einde voor het C1-team van Omlandia. Het was een teleurstellend seizoen voor velen. Voor zowel de spelers, coach en begeleiding, de trouwe supporters en vanzelfsprekend ook uw blogger. Ruwweg de helft van het team was al vier keer kampioen geworden in de afgelopen jaren en succes leek voor hun al bijna normaal. Leerzaam was dan ook, dat ze moesten leren omgaan met verliezen, zelfs vaak. Tsja, dat was wennen en sommigen konden er maar moeilijk mee omgaan.

donderdag 16 mei 2013

Omlandia C1 nogmaals kopje onder tegen Peize

"Waterbom-gevolgen"
Vrijwel heel Nederland werd vandaag vervroegd ondergedompeld door de voor zaterdag beloofde waterbom. Of zou deze zaterdag nog eens volgen? Ten Boer bood in elk geval lang en hardnekkig tegenstand, maar vlak voor zessen gingen de hemelsluizen ook hier alsnog flitsend en met veel gedonder open. Laat nu uitgerekend om 19.00 uur de wedstrijd Omlandia C1-Peize C1 op het programma zijn gezet. Het betrof de laatste competitiewedstrijd van het seizoen. Zou het team in staat zijn om in de slotwedstrijd toch nog eens te pieken?

woensdag 15 mei 2013

Ook April 2013 in Ten Boer kouder dan normaal

Het weer in Ten Boer

Keukenhof
Alle kalendermaanden van 2013 zijn in onze Ten Boerster regio kouder dan normaal geweest. Weliswaar was de afwijking maar klein met een afwijking van 0,6º, maar het feit is daar. Vier maanden op rij te koud schijnt bovendien redelijk uniek te zijn. Met de weersverwachting van mei voor de komende twee weken zit de 5e te koude maand mogelijk ook nog eens in het verschiet. We wachten het nog even af, maar het lijkt een natte en frisse bedoening te gaan worden. De zomer lijkt nog ver weg.

zaterdag 11 mei 2013

Geen revanche voor Omlandia C1 bij Gomos

Norg; Gomos C1 - Omlandia C1;
Omlandia nog in de aanval
Norg was vandaag 11 mei de bestemming van Omlandia C1. Na een toeristische rondtocht door dit pittoreske dorp lukte het ons het sportcomplex te bereiken. De KNMI zat er bovendien weer eens naast met de voorspelde neerslag. Beloofd in de morgenuren, maar juist bij aanvang van de wedstrijd gearriveerd boven Norg. De dreigende en donkere wolken voorspelden in elk geval al niet veel goeds. Een slecht voorteken?
(Zie ook reactie Gomos)

donderdag 9 mei 2013

Nogmaals 2002 Nosbo-bekerfinale Ten Boer-Unitas

 Met een knipoog? 


De door Unitas verloren bekerfinale heeft destijds wat losgemaakt bij onze tegenstanders. Niet alleen vanuit schaaktechnisch oogpunt, maar ook hoe 'stad' tegen de regionale bevolking van hun, onze provincie Groningen aankeek. De Bataven, Kaninefaten, Neanderthalers en andere holbewoners werden er nog net niet bijgehaald.

De diepste, ware (?) gevoelens kwamen met name na de wedstrijd naar boven. Heel raar, het zou toch niets met de uitslag te maken hebben. We hebben klaarblijkelijk nog een lange weg qua ontwikkeling in menselijke verhoudingen en oordelen over anderen te gaan. Desondanks en sportief als ik ben, sluit ik niet geheel uit, dat het verlies van Unitas enigszins van invloed was op de door hun ervaren en de beschreven gang van zaken. Tsja, als je een eventuele match van 30 personen van Unitas en Ten Boer al van te voren al als 27-3, mogelijk zelfs 30-0 inschat dan heb je vooraf al in psychologische zin al verloren.

 Hierbij het bijzondere lezenswaardige Unitas-verslag uit hun clubarchief jaargang 2001-2002, nr.5.

zondag 5 mei 2013

Klaas Dijkhuizen - P.G.Hondema - de wedstrijd van de eeuw

Hoe de Schaakclub Ten Boer in 2002 Nosbo-bekerkampioen werd.

19 maart 2002  De schaakclub Ten Boer staat voor de eerste keer in de geschiedenis in de bekerfinale van de Nosbo. De tegenstander is Unitas uit Groningen. De kansen vooraf om te winnen: onwaarschijnlijk klein!

Immers, Unitas kende een ratinggemiddelde van 2009 tegen Ten Boer slechts 1812, bijna 200 punten verschil. Ogenschijnlijk een niet te overbruggen gat.
 Ondanks dat er in Ten Boer werd gespeeld, waren er behalve de overige clubgenoten geen supporters van Ten Boer. Ook de plaatselijke pers was niet ingelicht over de unieke happening. Kortom, de Schaakclub Ten Boer hield geen moment rekening met een wonder.

De spelers van Ten Boer waren Roelof Kroon (2025), uw blogger (1905), Albert Prins (1691) en Jan Pilon (1625). Unitas kwam opdraven met H.Bosveld (2011), P.G.Hondema (2071), M.K. de Vrieze (2047) en F.Vermeulen (1906).

Beide teams zaten in genoemde volgorde tegenover elkaar. Alleen Roelof kende dus een gelijkwaardige tegenstander. Theoretisch zouden de overige drie borden gewoon drie punten moeten opleveren voor Unitas en dus ook de beker. Het liep iets anders als onze bezoekers en hun supporters hadden gedacht.

Omlandia 1 herrijst als een feniks uit zijn as tegen NEC Delfzijl

Omlandia overlopen en langdurig op achterstand Zaterdag 13 april. Op een mooie lentedag staat in Ten Boer de return tegen NEC Delfzijl op he...