zaterdag 19 januari 2013

Noorder rondrit

Op de lange baan

Westerwijtwerdermaar bij Dijkshorn, Ten Boer (Noord)
 Vandaag lukte het nog om zonder bevriezingsverschijnselen een Noordelijk ritje te maken in de omgeving van Ten Boer. Gezien de weersverwachting van morgen, windkracht 5-6 en in de middag sneeuw, is dat nog maar de vraag. Het zal in elk geval nog een stukje onaangenamer worden.

De verwachting was, dat toch wel één schaatser op de Westerwijtwerdermaar of Damsterdiep gesignaleerd zou worden. Het tegendeel was het geval. Voorzichtig is de moeder van de porseleinkast en dus moet dit kennelijk nog even op de lange baan geschoven worden.


Sinds de vorst aan het eind van de dag op 11 januari inviel zijn we inmiddels acht dagen verder. Vijf ijsdagen, inclusief vandaag, staan al genoteerd, het merendeel met weinig wind en geen sneeuw hier in de provincie. Pas gisteravond een toenemende Oostenwind. Sneeuw beperkte zich tot vandaag tot motsneeuw of zeer lichte buitjes.

Vier nachten met matige vorst met als laagste notering -7,9º op 16 januari. Het Damsterdiep en de Groninger maren liggen voor het grootste gedeelte sinds dinsdag of woensdag dicht. De eersten waagden zich donderdag al bij Groningen op het ijs. IJs wat inmiddels op de meeste plekken toch al een redelijke dikte moet hebben. Een zeldzaam gladde, zwarte en mooie ijsvloer.

Mocht de verwachte sneeuwval van morgen (zondag) enigszins meevallen dan waait het ijs mogelijk snel weer schoon of kan snel weer sneeuwvrij gemaakt worden. De toenemende vorst er na zou in theorie voor de nodige extra centimeters zorgen. Een zorgenkind zal een grotere en ruimere waterplas misschien nog zijn. Mochten ook deze inmiddels dicht liggen dan is schaatsen ook daar binnenkort waarschijnlijk verantwoord.

Noorderrondrit

  De naam van de grootste Groninger klassieker. Bij ons, Groningers, geen koorts. In het algemeen wordt deze klassieker in een dag of wat uit de grond gestampt en gewoon gereden. Qua wedstrijdorganisatie net zoveel werk als elders, alleen hier nog geen massale toeloop van publiek zoals in Friesland en dat scheelt natuurlijk tegenwoordig.

Natuurlijk is deze klassieker met zo'n 150km ook ietsje korter dan de Elfstedentocht, maar zeker ook een zware, niet te onderschatten jongen en vaak een mooie voorbereiding op laatstgenoemde.

Trouwens, waarom toeristisch Groningen de beelden van de laatste keer niet gebruikt om de provincie te promoten is mij een raadsel. Sprookjesachtige beelden passeerden destijds de revue bij Studio Sport in een winter-wonderland met rijp en mist alom op de bomen. Zie ook bijgaande foto's uit 1997, het laatste jaar dat de klassieker verreden is.

Foto's (bron: www.noorderrondrit.nll)




Wie weet, is dit jaar een Noorderrondrit mogelijk. Het ijs zou a.s. zaterdag in theorie overal meer dan 15 cm dik kunnen zijn met de kennis van de laatste weersvoorspelling. Met een beetje geluk blijft de vorst tot eind van de maand in het zadel en dus....... mogen de draaiboeken zekerheidshalve al klaargelegd worden.
Nogmaals het Westerwijtwerdermaar van vandaag richting kruispunt met het Damsterdiep,
  beide onderdeel van het  Noorderrondrit-traject

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dramatisch Omlandia 1 door Holwierde van de mat geblazen

'Opvreten'  Zaterdag 20 april. De opwarming van de aarde lijkt ten einde, want het is de zoveelste buiïge en frisse aprildag. Sneeuw...